Analiştii: "Restructurarea BCR începe să dea roade"

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 octombrie 2013

Analiştii: "Restructurarea BCR începe să dea roade"

Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare "Intercapital Invest" ne-a spus că băncile din ţara noastră doresc să treacă de la creditarea în valută la creditarea în lei şi că rata de economisire a populaţiei a scăzut, ca urmare a diminuării dobânzilor la depozite.

Domnia sa ne-a mai declarat că numărul de credite acordate în primele nouă luni din 2013 a scăzut faţă de perioada similară a anului trecut.

Mihai Mureşian este de părere că rezultatele Erste Bank (EBS) şi ale BCR sunt cele aşteptate. Brokerul consideră că şi costurile Erste aferente retragerii de pe piaţa din Ucraina au avut efecte negative asupra rezultatelor băncii austriece.

În privinţa rezultatelor Băncii Transilvania (TLV), care ar trebui anunţate astăzi, analistul ne-a declarat : "La Banca Transilvania, dacă mergem în acelaşi asentiment cu perioadele anilor anteriori, ne aşteptăm la rezultate foarte bune. Nu ştiu însă dacă se va întâmpla chiar aşa, dar oricum, consider că rezultatele vor fi pozitive".

Mihai Mureşian se aşteaptă ca şi BRD să anunţe rezultate pozitive, asemenea trimestrelor anterioare.

În privinţa rezultatelor Băncii Comerciale Carpatica (BCC), analistul "Intercapital Invest" ne-a declarat că nu se aşteaptă să vedem rezultate foarte bune.

Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest Focşani" consideră că politica BCR din ultima perioadă a fost bună, deoarece "a dat rezultate şi a readus banca pe plus, ceea ce este în regulă".

Domnia sa ne-a mai spus că se aşteaptă ca şi rezultatele Băncii Transilvania să fie în creştere faţă de anul trecut, amintind că şi în primele trimestre ale acestui an, rezultatele au fost favorabile în comparaţie cu trimestrele similare ale anului trecut.

Analistul "Estinvest" se aşteaptă ca şi rezultatele BRD să fie în pas cu tendinţa pieţei, estimând că banca va obţine profit în această perioadă, chiar dacă anul trecut a înregistrat pierderi.

Adriana Marin, director de analiză la "SSIF Broker" apreciază rezultatele Erste Bank ca fiind mixte în condiţiile în care, pe de o parte, banca a avut mai multe credite neperformante, iar pe de alta, şi-a îmbunătăţit rata de acoperire a provizioanelor.

Analistul "SSIF Broker" ne-a spus că creditele neperformante acordate de către bancă au crescut pe segmentul imobiliar, mai ales în România şi în Austria.

Domnia sa este de părere că activităţile de restructurare ale băncii austriece au început să dea roade, mai ales în ţara noastră şi în Cehia. Analistul mai consideră că este important faptul că Erste şi-a menţinut estimările pentru tot anul 2013, în sensul că se aşteaptă la o scădere a rezultatelor înainte de provizioane.

Adriana Marin ne-a mai declarat că rezultatele la nouă luni ale Erste au fost sub ceea ce se aşteptau analiştii, conform unui sondaj Bloomberg şi că un impact negativ l-ar putea avea şi situaţia bancară din Ungaria, unde guvernul negociază cu băncile comerciale în vederea reducerii ratelor pentru creditele în valută.

Analistul "SSIF Broker" apreciază că profitul BCR înainte de provizioane, pe primele nouă luni, s-a îmbunătăţit, pe seama unor scăderi a costurilor, subliniind că programele managementului băncii în această privinţă îşi arată roadele.

Doamna Marin ne-a declarat că veniturile din dobânzi ale băncii sunt în scădere, din pricina faptului că, în cazul BCR, creditarea este "destul de slabă". Potrivit analistului, scăderea creditării este cauzată de faptul că cele mai multe credite acordate sunt în monedă naţională.

Adriana Marin, "SSIF Broker": "Marja de dobândă a BCR, mai bună decât în cazul altori bănci"

Brokerul apreciază că, din punct de vedere al marjei de dobândă, situaţia BCR este "în regulă", scăzând mai puţin decât în cazul altor bănci.

În privinţa comisioanelor, doamna Marin ne-a spus că acestea au crescut semnificativ, pe seama comisioanelor din tranzacţii.

Adriana Marin mai consideră că rezultatele din programul de restructurare încep să se vadă, conducând la o scădere a costurilor şi că, în privinţa provizioanelor, acestea au scăzut semnificativ, deşi creditele neperformante au crescut şi reprezintă aproximativ 30% din total.

Domnia sa ne-a mai spus că, în cazul BCR, observă un indicator de solvabilitate foarte bun.

În cazul Băncii Transilvania, Adriana Marin se aşteaptă la o scădere a profitului, atât faţă de trimestrul III al anului trecut, cât şi faţă de trimestrul anterior. Domnia sa anticipează o scădere a veniturilor nete din dobânzi.

Adriana Marin mai crede că ritmul de creştere al creditării a crescut, dar într-o măsură mai mică, că provizioanele au scăzut faţă de trimestrul III al anului trecut, dar că au crescut faţă de trimestrul trecut, în timp ce comisioanele nu au crescut semnificativ.

În privinţa BRD, doamna Marin ne-a declarat că se aşteaptă ca tendinţa să fie tot de creştere a creditelor neperformante, şi de creştere a provizioanelor faţă de trimestrul trecut.

Brokerul nu se aşteaptă la mari creşteri a veniturilor din dobânzi, faţă de trimestrul anterior şi nici faţă de trimestrul similar al anului trecut.

Amintind că Banca Comercială Carpatica are o nouă echipă de management, doamna Marin consideră ca este posibil să asistăm la o creştere mai spectaculoasă a rezultatelor, motivând acest lucru prin faptul că banca pleacă de la o bază scăzută şi de la provizioane mari, despre care ne-a declarat că se aşteaptă să scadă. BCR a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, un profit net de 559,8 milioane lei (126,9 milioane euro), faţă de o pierdere de 758,9 milioane lei (172,1 milioane euro), în perioada similară a anului trecut, potrivit comunicatului băncii.

Erste Group Bank (EBS) a anunţat un profit, pe primele nouă luni din 2013, 430,3 milioane euro, în scădere cu circa 28% faţă de nivelul de 597,3 milioane euro raportat în perioada similară a anului trecut, conform raportului transmis.

Ieri, titlurile EBS au avansat cu 5,91%, iar de la începutul anului, acestea au crescut cu 7,8%, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 115,5 lei/titlu.

Cotaţia BRD a avansat, de la începutul anului, cu 10,9%, închizând şedinţa de ieri la valoarea de 9 lei lei/unitate.

Acţiunile BCC s-au bucurat de o creştere, de la începutul anului, de 72%, ieri avansând cu 0,74%, şi au închis şedinţa la valoarea de 0,0685 lei/titlu, iar cotaţia TLV a crescut, în acest an perioadă cu 10% ajungând la 1,418 lei/acţiune.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb