Analiştii: Ţinta pentru datoria publică, realizabilă

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 martie 2011

Ministerul Finanţelor Publice estimează că datoria publică nu va depăşi 40% din PIB până în 2013, potrivit "Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013", aprobată, miercurea trecută, de Guvern.

Datoria publică totală va ajunge la 39,5% din PIB, în acest an, faţă de 37,9% din PIB, în 2010. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice mai estimează că aceasta va atinge nivelul de 38,8% din PIB, în 2012 şi la 37,3%, în 2013.

Estimarea Ministerului Finanţelor Publice se bazează pe revenirea creşterii economice, pe aprecierea monedei naţionale faţă de euro şi pe extinderea maturităţii tilturilor de stat.

"În contextul unei creşteri economice medii de 3,3% în perioada 2011 - 2013, odată cu implementarea măsurilor de consolidare fiscală începând cu anul 2011 (aplicarea legii salarizării unitare în sistemul bugetar, implementarea reformei sistemului de pensii şi aprobarea cadrului de cheltuieli bugetare pe termen mediu) şi respectarea calendarului agreat cu FMI şi Comisia Europeană de reducere a deficitului bugetar sub 3% din PIB în anul 2012, necesităţile de finanţare se vor reduce semnificativ, şi în consecinţă şi datoria angajată pentru acoperirea acestor necesităţi", se arată în documentul elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Analiştii economici sunt optimişti în privinţa obiectivului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice să menţină datoria publică sub 40% din PIB până în 2013. Potrivit acestora, condiţiile să ne încadrăm în prevederile "Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013" sunt să avem creştere economică, iar deficitul bugetar să se reducă.

"Obiectivul este realizabil, în condiţiile în care ai creştere economică şi fondurile de care dispui să fie utilizate foarte bine", ne-a declarat Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română. Domnia sa ne-a mai precizat că ţara noastră nu trebuie să îşi permită să depăşească acest nivel.

La fel de încrezător este şi Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank. Domnia sa ne-a declarat: "Dacă planul de consolidare fiscală este realizat şi deficitul bugetar este redus în conformitate cu ceea ce s-a stabilit în acordurile cu organismele internaţionale, datoria publică nu poate să depăşească 40% din PIB", ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef la Raiffeisen Bank.

Analistul economic Daniel Io-nescu este de părere că datoria externă pe termen mediu şi lung de 40% din PIB nu reprezintă o problemă specială pentru România, deoarece acest nivel se situează sub nivelul de 60% stabilit prin "Tratatul de la Maastricht". În schimb, domnia sa crede că datoria externă pe termen scurt şi serviciul datoriei publice reprezintă o problemă pentru ţara noastră.

Datorie publică guvernamentală de 37% în acest an

Nivelul datoriei publice guvernamentale, care a fost de 35,6%, anul trecut, va creşte la 37%, în acest an, urmând apoi un trend descendent, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. Datoria publică guvernamentală va fi de 36,3%, în 2012 şi de 34,9%, în 2013.

"Datoria publică guvernamentală va creşte în perioada analizată ca urmare a contractării de datorie pentru finanţarea deficitelor bugetare în limitele prevăzute de Strategia fiscal bugetară, precum şi pentru refinanţarea datoriei publice, fără însă a depăşi nivelul de 37,0 % din PIB", se arată în Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013.

Un alt factor de creştere a datoriei publice guvernamentale îl va constitui emiterea de garanţii de stat în cadrul programului Prima Casă, cât şi pentru prefinanţarea sau cofinanţarea de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene.

"Astfel, pentru creşterea controlată a datoriei publice guvernamentale prin Cadrul de cheltuieli pe termen mediu s-au aprobat limite anuale pentru emiterea garanţiilor de stat în valoare de 10 miliarde de lei pentru anul 2011 şi 2012 şi de 6 miliarde de lei pentru 2013, în completarea plafonului cumulat pentru anii 2009 -2010 de 12 miliarde de lei agreat cu FMI, CE şi BM", potrivit Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013.

Ministerul Finanţelor Publice estimează că pe plan intern, datoria publică guvernamentală va fi contractată la randamente care vor urma trendul des-cendent al dobânzilor din piaţa monetară, ca urmare a reducerii inflaţiei.

Ministerul Finanţelor Publice îşi propune ca ponderea datoriei publice guvernamentale în lei în total datorie publică guvernamentală să fie de cel puţin 45%, iar ponderea aces-teia în euro să fie mai mare de 75% din datoria publică guvernamentală denominată în valută.

În 2010, ponderea datoriei publice guvernamentale denominată în lei în total datorie publică guvernamentală a fost de 45,3%, sub pragul minim stabilit în strategia anterioară de 55%. De asemenea, ponderea datoriei publice guvernamentale în euro în total datorie publică guvernamentală denominată în valută a fost de 78,2%, îndeplinind obiectivul din strategie, care prevedea un prag minim de 65%.

- Alte prevederi ale "Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011-2013"

- Ministerul Finanţelor Publice plăteşte dobânzi care variază între 2,375% şi 3,375% pentru primele trei tranşe din acordul de împrumut cu Uniunea Europeană, costurile fiind uşor mai scăzute în cazul finanţărilor de la Banca Mondială, de 2% pe an, şi pentru tranşele primite de la FMI, 2,3% pe an.

Ţara noastră are un acord de finanţare externă de circa 20 de miliarde de euro,

- Ministerul Finanţelor Publice (MFP) îşi propune să emită anual, în următorii 10 ani, titluri de stat cu circa 3,4 miliarde de lei mai mult decât volumul necesar, astfel încât deficitul bugetar să fie acoperit, iar lichidităţile să fie investite prin plasamente la termen.

"În contextul obiectivului de creştere a datoriei negociabile, care contribuie la realizarea unui management activ al portofoliului de datorie publică guvernamentală, o atenţie deosebită trebuie acordată împrumuturilor din disponibilităţile contului curent general al trezoreriei statului destinate finanţării temporare a deficitelor din anii anteriori ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat", se arată în Strategia Ministerului Finanţelor .

- MFP va lansa "în cel mai scurt timp posibil" o aplicaţie de licitaţie electronică pentru piaţa primară a titlurilor de stat, noul regulament urmând să stabilească criterii de evaluare a dealerilor primari, dar şi recompensarea acestora pentru activitatea derulată.

"Pentru creşterea eficienţei pieţei titlurilor de stat pe termen scurt se va avea în vedere implementarea sistemului electronic de licitaţii de titluri de stat, iar pentru îmbunătăţirea decontării titlurilor de stat pentru investitorii nerezidenţi se vor depune toate diligenţele împreună cu BNR pentru asigurarea conectării la Clearstream şi la Euroclear", se arată în documentul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb