Analiştii: Turbulenţele politice, departe de a lua sfârşit

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 decembrie 2009

Analiştii financiari susţin la unison că, indiferent de rezultatul final al alegerilor, cel mai rău lucru pentru economie este ca tabăra PSD-PNL să conteste rezultatul final, prelungind astfel o stare de incertitudine care ar pune în pericol următoarea tranşă din împrumutul acordat de organismele internaţionale.

"Cu toate că alegerile s-au terminat şi Traian Băsescu rămâne în continuare preşedintele ţării, turbulenţele politice vor continua să se manifeste în perioada următoare, pentru că partidul din care face parte, respectiv PD-L, nu este majoritar şi astfel nu este capabil să formeze un Guvern", a declarat pentru ziarul Bursa Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank. Domnia nu exclude posibilitatea ca ţara noastră să intre în anul 2010 fără un buget de stat, lucru care va afecta implicit condiţiile stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, precum şi reformele structurale, care nu vor mai avea loc în timp util.

Moneda naţională a pierdut procente bune ieri, după anunţul BEC care îl desemna pe Traian Băsescu câştigătorul alegerilor prezidenţiale, dealerii suspectând intervenţia băncii centrale în piaţă pentru aprecierea leului până sub 4,22 unităţi/euro.

În deschiderea şedinţei valutare de ieri, moneda naţională era cotată la 4,23 unităţi/euro şi a continuat să piardă teren încă din primele tranzacţii, până la aproape 4,25 unităţi/euro, pe fondul temerilor privind o posibilă continuare a tensiunilor politice, în condiţiile în care Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale.

"Ieri am asistat la o presiune pe leu din cauză că o mare parte dintre investitorii străini se aşteptau la o victorie a candidatului PSD, după formarea coaliţiei", ne-a explicat economistul şef al ING, Nicolaie Chidesciuc.

Analistul ING se aşteaptă în perioada următoare la o volatilitate accentuată a cursului valutar, respectiv la o depreciere a leului.

"Tensiunile politice vor creşte pe termen scurt, însă pe termen mediu, şansele formării unui Guvern, care va duce implicit la stabilitate, cresc", a conchis domnul Chidesciuc.

Cursul de referinţă al băncii centrale a urcat ieri cu aproape un ban, până la 4,2141 lei/euro, comparativ cu vineri, când se situa la 4,2062 lei/euro, nivel minim al ultimelor două luni.

Potrivit Rozaliei Pal, analizele "Unicredit Tiriac Bank" arată un curs valutar de 4,3 lei/euro pentru finalul acestui an şi 4,4 lei/euro pentru primul trimestru din 2010.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb