Analiştii văd un curs de schimb leu-euro la sfârşitul anului, apropiat de cel actual

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iulie 2009

Faţă de momentul actual, cursul de schimb leu-euro nu va cunoaşte evoluţii spectaculoase în lunile care au mai rămas până la sfârşitul anului, susţin analiştii financiari. Chiar dacă vom avea o depreciere a monedei naţionale în prima parte a toamnei, majoritatea analiştilor consideră că la 31 decembrie 2009, acesta va fi foarte aproape de nivelul actual.

Prezentăm, în continuare, opiniile analiştilor referitor la evoluţia cursului de schimb.

Sub 4,3 RON/EUR, BCR, Lucian Anghel, economist-şef

"Există trei factori foarte importanţi cu privire la evoluţia cursului de schimb leu-euro, pentru lunile care ne-au mai rămas până la sfârşitul acestui an.

Primul este legat de îndeplinirea cerinţelor asumate de autorităţi în acordurile cu FMI şi UE. Aici am putea include şi evoluţia pozitivă a relaţiei productivitate venituri.

Cel de-al doilea este legat de riscul politic, iar al treilea, dar nu ultimul este cel legat de evoluţia economică a regiunii ECE.

După cum se poate observa mare parte dintre aceştia depind de noi.

Dacă niciunul dintre aceştia nu se agravează, eu cred că nivelul de 4,3 RON/EUR să fie un plafon greu de străpuns".

4,1 RON/EUR, RZB, Departamentului de Cercetare Macroeconomică

"Prognoza noastră pentru sfârşitul lunii decembrie 2009 este de 4,1 RON/EUR, şi de 4,2 RON/EUR pentru sfârşitul lunii septembrie", declară analiştii Departamentului de Cercetare Macroeconomică din cadrul Raiffeisen Bank Romania".

Aceştia apreciază că, în continuare există posibilitatea ca o serie de riscuri să se materializeze în a doua parte acestui an, acţionând în sensul deprecierii leului. Respectivele riscuri se leagă de faptul că economia românească a cunoscut în prima parte a lui 2009 o restrângere mult mai rapidă şi mai amplă, decât s-a anticipat iniţial, de posibilitatea ca autorităţile să nu-şi poată îndeplini angajamentele asumate prin acordul cu FMI şi de scăderea interesului investitorilor pentru regiunea ECE.

4,5 RON/EUR, ING Bank, Vlad Muscalu economist

Noi apreciem că la sfârşitul lui 2009, cursul de schimb se va situa la nivelul de 4,5 RON/EUR. Argumentele noastre sunt următoarele: BNR va continua să scadă rata de dobândă de politică monetară şi în următoarea şedinţă (din data de 4 august, n.r.), aşa cum a făcut-o şi în şedinţa din 30 iunie (când aceasta a scăzut cu 0,5 pp, la 9%, n.r.) fapt care va face leul mai vulnerabil la depreciere. Pe de altă parte nu există fundamente care să acţioneze în sensul aprecierii monedei naţionale, cu o singură excepţie: deficitul de cont curent. Activitatea economică se contractă şi la fel se întâmplă şi cu investiţiile.

Până acum BNR a putut preveni o depreciere mai accentuată a leului. Dacă ar interveni însă în continuare pentru stoparea deprecierii leului, Banca Naţională ar pune presiune pe dobânzi, tocmai în momentul în care Ministerul de Finanţe se va împrumuta din nou (în toamnă, n.r.).

4,2 RON/EUR, Cătălina Constantinescu, economist-şef, Royal Bank of Scotland

Prognoza noastră pentru decembrie 2009 este de 4,2 RON/EUR, prognoză pe care o avem de la începutul acestui an.

Există însă o serie de riscuri pentru ca leul să se deprecieze mai mult, până la 4,5-4,7 RON/EUR, mai ales după trecerea lunilor de vară. Aceste riscuri sunt legate mai ales de modul în care va performa economia românească. Trebuie să ţinem cont că nu peste mult timp vom cunoaşte primele evaluări ale FMI asupra îndeplinirii de către guvern a angajamentelor asumate prin acord.

Practic, până la sfârşitul anului nu sunt motive de apreciere a cursului leu-euro. Riscurile pentru ca moneda naţională să se deprecieze sunt mult mai evidente.

Trebuie avut în vedere şi faptul că BNR vrea să protejeze acest nivel al leului, fapt dovedit prin acţiunile din trecut ale acesteia.

În plus, dacă însă investitorii îşi menţin percepţia pozitivă asupra evoluţiei regiunii şi a economiei mondiale, iar apetitul pentru risc nu se diminuează, rezultatele economiei româneşti ar putea să nu conteze atât de mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb