ANALIZĂ Aurul scade, petrolul creşte pe fondul speranţelor de redresare

Ole Hansen, Director strategie mărfuri, Saxo Bank
Ziarul BURSA #Materii Prime / 5 mai 2020

Aurul scade, petrolul creşte pe fondul speranţelor de redresare

Lumea, cel puţin pe hârtie, a avut o perspectivă mai bună săptămâna trecută, cu câteva ştiri legate de Covid-19 care au dat un impuls redresării. Mărfurile cheie, cum ar fi ţiţeiul şi benzina, au găsit o ofertă în urma prăbuşirii recente şi a haosului, în timp ce aurul, metalul considerat activ sigur, se îndrepta spre cel mai mare declin săptămânal în şapte săptămâni.

Impulsionarea schimbării sentimentului a fost prima strălucire a luminii de la capătul unui foarte lung tunel coronavirus. Aceasta, după ce mai multe ţări europene au început pregătirile pentru redeschideri parţiale, având perspectiva sau speranţa apariţiei unui nou medicament pentru tratarea Covid-19. Aceste evoluţii s-au redus, cel puţin temporar, pentru a ne concentra pe creşterea accentuată a şomajului global şi pe prăbuşirea încrederii consumatorilor. Acestea intensifică, de asemenea, discuţia din piaţă legată de faptul că ar începe să apară o recuperare în formă de V, reducând astfel căderea în ceea ce a devenit cel mai grav colaps din lume de la Marea Criză Economică încoace.

Din păcate, noi credem că drumul către redresare este orice altceva decât în formă de V. Deşi perspectiva tehnică pe termen scurt pentru aur s-a deteriorat, principiile fundamentale pe termen lung nu au făcut-o. Pe această bază, rămânem optimişti în ceea ce priveşte perspectiva pe termen mediu-lung pentru aur, dar acceptăm, de asemenea, că factorii determinanţi actuali sunt la egalitate cu privire la obstacole şi momente favorabile. Considerăm că evoluţia preţurilor actuale şi viitoare este afectată de aceste riscuri:

Evoluţie pozitivă:

-Acoperire împotriva monetizării centrale a pieţei financiare;

-Controlul curbei de randament pentru a duce randamentele reale - un factor determinant cheie pentru aur - mai jos;

-Un exces al creşterii sumelor economisite la nivel global într-un moment al ratelor dobânzii foarte mici şi negative;

-Cererea de investiţii din pieţele dezvoltate compensează cererea scăzută a consumatorilor din pieţele emergente (China şi India);

-Creşterea riscurilor geo-politice pe măsură ce începe jocul găsirii vinovatului pentru Covid-19 (China faţă de restul lumii).

Evoluţie negativă:

-Relaxarea restricţiilor şi un potenţial medicament pentru tratament;

-Speranţele pentru recuperarea în formă de V îndepărtează Wall Street de micile afaceri independente (creşterea şomajului şi prăbuşirea încrederii consumatorilor);

-Cererea de bijuterii în scădere în China şi India;

-Riscul băncilor centrale care vând aur pe măsură ce deficitele bugetare cresc şi valutele scad.

În ciuda unei cereri record de ETF-uri susţinute de lingouri, aurul continuă să-şi găsească rezistenţa înaintea pragului de 1750 $/uncie. Lipsa avântului preţurilor are deja drept consecinţă faptul că fondurile speculative să înceapă să reducă pariurile favorabile pentru aur. În săptămâna până pe 21 aprilie, poziţia netă long deţinută de către speculanţi a scăzut aproape de minimul pe zece luni, după o reducere de 37% din februarie încoace. Lipsa de performanţă a argintului, datorită legăturii sale industriale, a dus la un exod din partea investitorilor speculativi. În ultima săptămână de raportare până la 21 aprilie, poziţia netă long a fost redusă la doar 13.500 de loturi, în scădere cu 80% faţă de vârful din februarie.

Raportul argintului faţă de aur, care rămâne blocat la un maxim pe mai multe decenii de peste 110 uncii de argint la o uncie de aur, va rămâne, cel mai probabil, blocat cu riscul pe termen scurt de a creşte şi mai mult. Aceasta, ca răspuns la o creştere globală mai slabă, deoarece reduce cererea pentru aplicaţii industriale. Cu toate acestea, o nouă redresare a aurului, împreună cu mica poziţie netă long menţionată, ar putea oferi un anumit sprijin din partea investitorilor, care privesc faptul că este relativ ieftin ca pe un substitut al investiţiei în aur.

Fondurile speculative, sau CTA, după cum mai sunt numite unele, îşi execută deseori modelele nu pe baza principiilor fundamentale, ci mai degrabă pe semnale tehnice şi bazate pe preţ. Acestea tind să crească dimensiunea poziţiei odată ce au stabilit o poziţie profitabilă (cumpărarea pe creştere în timp ce se vinde pe scădere) până când se produce o inversare a pieţei. În timp ce piaţa aurului, în opinia noastră, nu este deloc aproape de o inversare, lipsa actuală a impulsului a determinat lichidarea poziţiilor long din acest tip de fonduri.

Având în vedere acest lucru, putem vedea că perspectivele pe termen scurt sunt puse în dificultate cu riscul unei corecţii mai profunde către 1655 $/uncie şi poate chiar 1634 $/uncie înainte ca riscurile de evoluţie pozitivă menţionate mai sus să înceapă să se reafirme din nou.

Ţiţeiul a petrecut săptămâna încercând să se recupereze după recentul măcel, care a împins contractul futures WTI pe luna mai, acum expirat, mult în teritoriu negativ. Pentru a evita ca acest lucru să se repete înainte de expirarea contractului pe iulie, din 19 mai, au fost introduse mai multe modificări. CME au majorat marja pentru deţinerea unei poziţii, plafonând, de asemenea, limitele poziţiilor deţinute de ETF-urile care monitorizează contractele futures. Fondurile majore de mărfuri, cum ar fi S&P GSCI, au extins deja expunerea în curbă, în timp ce mai multe bănci şi brokeri au introdus reguli în care poziţiile deţinute de clienţii săi în contractul din iunie pot fi doar reduse.

Cei doi factori fundamentali din spatele primului câştig săptămânal într-o lună au fost perspectiva unei îmbunătăţiri a cererii, deoarece ţările încep să iasă din izolare, şi o grabă a producătorilor, atât OPEC+, cât şi alţii, să reducă producţia pentru a evita închiderea forţată din lipsa facilităţilor de depozitare.

Dacă lumea rămâne fără facilităţi pentru a depozita ţiţeiul nedorit, producţia trebuie să fie egală cu cererea. Acest lucru poate fi obţinut doar printr-o reducere majoră a producţiei, nu neapărat de la producătorii cu costuri ridicate, ci în primul rând de la cei care nu au un cumpărător pentru petrolul lor. Rystad Energy, cu sediul în Norvegia, în ultimul său raport, a spus că se aşteaptă ca cererea să scadă cu 28 de milioane de barili pe zi în această lună; cu 21 de milioane luna viitoare; şi cu 16 milioane în iunie. Goldman Sachs, într-un alt raport, spune că facilităţile de depozitare la nivel global se vor umple în luna următoare.

În timp ce preţurile obţinute pentru stabilirea tranzacţiilor fizice rămân scăzute, am observat că cererea speculativă a crescut preţurile contractelor futures în această săptămână care a trecut. Saga ETF-ului USO pentru petrol, aflat sub presiune, nu s-a terminat, dar fiind obligat de către autorităţile de reglementare să extindă expunerea în afara curbei, riscul sistemic al eşecului ETF s-a relaxat. Lipsa de performanţă asociată cu această îndepărtare de cea mai volatilă lună anterioară a ajuns în sfârşit, dar, din păcate, prea târziu pentru mulţi investitori novici, să înceapă să reducă cererea. Un exemplu îl constituie o platformă de tranzacţionare din SUA care, în ultima lună, când ETF s-a redus la jumătate din valoare, numărul clienţilor care deţin poziţii USO aproape a crescut cu un factor 10 înainte de a fi redus cu mai mult de o treime în doar o zi, joi.

Aşa cum am menţionat, ţiţeiul se îndrepta spre primul său câştig săptămânal într-o lună, ca răspuns la reducerile de producţie anunţate de alţii, nu doar de OPEC+, şi în urma indiciilor că scăderea cererii din cauza coronavirusului a început să atingă limita inferioară. Rezistenţa la 23,5 $/b pentru WTI şi 28 $/b pentru Brent ar putea totuşi să plafoneze deocamdată evoluţia pozitivă. Perspectiva pe termen scurt rămâne dificilă pe măsură ce tancurile de depozitare continuă să se umple. Cursa pentru evitarea umplerii tancurilor şi, prin urmare, riscul de închidere forţată, rămâne un risc cheie, iar piaţa futures ar putea risca să crească până la niveluri care încă nu sunt susţinute de evoluţiile pieţei de numerar.

Mărfuri în mişcare

Contractele futures pentru gaze naturale au crescut la 2 $/MMBtu pentru prima dată din februarie, deoarece perspectiva scăderii producţiei de ulei de şist a ajutat la creşterea preţului. Bloomberg a raportat că producţia de gaz din cele 48 de state americane a scăzut la 85.6 bcf/zi la cel mai scăzut nivel din iulie şi a scăzut cu 10% faţă de nivelurile record înregistrate în decembrie trecut.

Benzina RBOB a ajuns la un vârf pe şase săptămâni după ce EIA a raportat o primă scădere a stocurilor în cinci săptămâni şi după ce consumul american a înregistrat cel de-al treilea câştig consecutiv la 5.86 milioane barili/zi, totuşi cu 35% sub media pe un an.

Cuprul de calitate superioară a fost tranzacţionat în scădere în această săptămână, după ce şi-a găsit din nou rezistenţa la 2.38$/lb, retrasarea de 618% a lichidării din februarie până în martie. Stocurile extinse, revenirea închiderii producţiei şi riscul crescut de recesiune profundă care afectează cererea rămân cele mai importante aspecte, acestea menţinând, probabil, preţurile în lateral sper în scădere în săptămânile următoare.

Preţurile animalelor, cu cele pentru porci în frunte, au crescut brusc pe măsură ce se materializează o criză a cărnii în SUA. Aceasta după şaisprezece fabrici importante de procesare a cărnii de pasăre, porc şi vită s-au închis după ce au devenit focare Covid-19. Producţia de carne de porc a fost cea mai afectată, aproape jumătate din toate procesările fiind în prezent deconectate. După ce a atins un minim pe 18 ani în urmă cu două săptămâni, contractele futures pentru carnea de porc au crescut de atunci cu 60%.

Cacaoa a continuat să dea semne de redresare după ce a depăşit pragul de 2400 $/MT. Riscul pentru cerere pe fondul pandemiei de Covid-19 a dus la scăderea preţurilor cu 25% înainte de stabilizare, iar acum e în creştere. În afară de perspectivele tehnice îmbunătăţite, vremea rea şi muncitorii în izolare, îngrijoraţi că ar putea lua virusul, ar putea afecta producţia în Africa de Vest, regiunea unde se cultivă cel mai mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb