Cotaţia futures a petrolului brut va creşte cu aproximativ 50% până la finele anului curent, potrivit unei analize Bloomberg, care preconizează că barilul de ţiţei american (WTI) ar putea ajunge, în ultimul trimestru, la 46 de dolari, iar cel de petrol european (Brent), la 48 de dolari, dacă piaţa va trece de la supraproducţie la deficit, odată cu declinul cantităţilor extrase din şist, în SUA.
Ieri, petrolul Brent era cotat la peste 34 de dolari pe baril la Londra, iar ţiţeiul WTI - la circa 31,5 dolari pe baril la New York.
Conform estimărilor Administraţiei pentru Informaţii privind Energia din SUA, producţia americană de petrol va înregistra, anul acesta, un declin de 620.000 de barili pe zi, respectiv 7%.
"Citigroup" Inc. anticipează că petrolul este "investiţia anului" şi estimează că preţul acestei materii prime va creşte în a doua parte a lui 2016. La fel anticipează băncile "UBS Group" AG şi "Société Générale" SA.
"Petrolul de şist din SUA va încasa lovitura, acolo vom vedea reduceri de producţie, iar cantitatea de petrol din piaţă ar urma să scadă. În plus, sunt estimări pozitive pentru cerere în a doua parte a anului", a declarat Daniel Ang, analist la Phillip Futures.
Amintim că, la data de 20 ianuarie, cotaţiile petroliere au atins, în SUA şi Europa, cel mai redus preţ din 2003 până în prezent. Săptămâna trecută, preţul barilului de petrol a crescut cu 4,4% în SUA şi cu 8% în Europa, pe fondul speculaţiillor potrivit cărora Rusia şi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se vor întâlni ca să discute reducerea producţiei la nivel mondial.
1. cere -oferta unde este?
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2016, 10:22)
Daca se intalnesc pe fata sa reduca productia cred ca se inteleg si la pret.
Consiliul concurentei ce face?