ANALIZĂ BUSINESS TIMES: Declinul preţurilor mărfurilor semnalează că inflaţia va scădea la începutul lui 2023

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 noiembrie 2022

Declinul preţurilor mărfurilor semnalează că inflaţia va scădea la începutul lui 2023

Faţă de vârfurile atinse în ultimii doi ani, preţul minereului de fier a scăzut cu 51%, al zincului - cu 41%, al cuprului - cu 25%

Evoluţiile de pe pieţele de mărfuri indică faptul că inflaţia globală va începe să se reducă în următoarele şase luni, preţurile mărfurilor considerate ciclice - inclusiv cuprul, minereul de fier şi produsele agricole precum grâul şi orezul - scăzând faţă de vârfurile atinse în ultimii ani, arată o analiză businesstimes.com.sg.

Conform acesteia, în pofida creşterilor mai recente, cotaţiile petrolului şi gazelor sunt cu mult sub maximele din 2022, ceea ce indică faptul că înăsprirea politicilor monetare ale băncilor centrale şi creşterea ratelor dobânzilor din SUA şi Europa încep să dea roade.

Business Times a analizat evoluţia a 20 de mărfuri diferite la bursele din Chicago, New York şi Londra, observând că cele mai mari scăderi ciclice au fost înregistrate de cherestea, care a pierdut 74%, minereu de fier - 51%, aluminiu şi paladiu - câte 45% fiecare, bumbac - 43%, zinc - 41% şi cupru - 25%.

Scăderile puternice au venit după nivelurile maxime din ultimii doi ani, când restricţiie impuse de pandemia de Covid-19 au cauzat o penurie masivă.

După ce China şi-a redus semnificativ cererea, preţurile au început să scadă. Apoi, războiul din Ucraina a provocat o oarecare volatilitate pe piaţa materiilor prime, în acest an, deşi au existat informaţii care sugerează că Rusia - în ciuda sancţiunilor impuse de mare parte din restul lumii - a reuşit să-şi vândă petrolul, gazele şi metalele direct Chinei şi altor ţări din Asia.

Conform sursei citate, întrebarea care apare acum este dacă o recesiune globală este deja luată în considerare în preţurile mărfurilor. Dacă războiul din Ucraina se prelungeşte pentru câteva luni, acest lucru va continua, de asemenea, să perturbe aprovizionarea şi să provoace creşteri periodice.

"Perioada-cheie va fi primul trimestru al anului 2023, când economia SUA va intra în recesiune", afirmă Simon Hunt, analist şi economist la Simon Hunt Strategic Services din Marea Britanie, menţionând: "Acela va fi momentul în care Rezerva Federală a SUA poate fi forţată să revină la relaxarea monetară ca să contracarezez o scădere economică profundă".

Simon Hunt a avertizat că repercusiunile vor fi de amploare, subliniind: "Dolarul american va începe să scadă brusc; acţiunile şi mărfurile se vor redresa; preţurile petrolului şi gazelor vor creşte din nou, posibil din cauza mai multor întreruperi în aprovizionare; inflaţia, după o anumită corecţie în timpul iernii, va începe să crească din nou".

Modul în care va evolua economia Chinei - a doua ca mărime din lume - va fi, de asemenea, extreme de important. Preţurile minereului de fier, spre exemplu, au scăzut la un minim al ultimilor trei ani, deoarece oferta depăşeşte cererea. China construieşte mai puţine case noi, iar politica "zero-Covid" de la Beijing a redus cererea de oţel. Piaţa imobiliară a Chinei generează aproximativ o treime din cererea globală de minereu de fier, potrivit unui raport recent al băncii de investiţii Jefferies.

Sursa citată aminteşte că directori ai companiilor americane de cereale Cargill şi United Grain Corp. au spus că exporturile lor au fost mai mici în acest an, deoarece importatori importanţi precum Thailanda şi Filipine cumpără mai puţin grâu. Preţurile mai mari şi dolarul american puternic au afectat cererea, conform acestora.

Reuters: UE ia în considerare reguli mai stricte pentru casele de comerţ cu mărfuri

Decidenţii din Uniunea Europeană (UE) iau în considerare extinderea către sectorul firmelor de comerţ cu mărfuri a unora dintre regulile dure aplicate băncilor pentru prevenirea repetării problemelor cu care acestea s-au confruntat în îndeplinirea plăţilor după creşterea preţului gazului din acest an, arată un document citat de Reuters.

Pieţele de mărfuri au fost guvernate de multă vreme de o reglementare relativ uşoară, dar documentul UE văzut de Reuters arată că derogările pentru marii jucători-case de mărfuri de la regulile care guvernează băncile ar putea fi abandonate.

Cel mai recent impuls dat pentru un control mai riguros urmează creşterilor de preţ legate de războiul Rusiei în Ucraina, care au forţat guvernele să vină cu un ajutor atunci când companiile de utilităţi şi traderii nu au putut îndeplini cerinţele de apel în marjă pentru acoperirea poziţiilor pe instrumente derivate, conform sursei citate.

Comisia Europeană urmează să prezinte luna viitoare propuneri de actualizare a Regulamentului privind infrastructura pieţei europene (EMIR) pentru "stimularea" compensării în swap-uri în euro.

"Evenimentele recente de pe pieţele de mărfuri au evidenţiat domenii în care s-ar putea îmbunătăţi cadrul EMIR", se arată în documentul neoficial al Comisiei Europene, pregătit pentru o întâlnire programată să aibă loc marţi între oficialii statelor membre UE.

Comisia a luat deja măsuri pentru susţinerea pieţelor de energie, dar documentul văzut de Reuters arată că Executivul UE caută "soluţii structurale" pe termen mediu.

Ideile din acest document includ case de compensare care au conturi separate pentru clienţii financiari şi nefinanciari, în vedrea evitării "combinării riscurilor", deşi acest lucru ar putea fi costisitor de implementat.

Casele de compensare, care stau între cumpărători şi vânzători ca să asigure finalizarea unei tranzacţii şi să colecteze marja, ar putea fi, de asemenea, obligate să aibă un fond implicit separat pentru afacerile lor cu mărfuri.

Alte idei includ o raportare mai bună a datelor privind poziţiile către autorităţile de reglementare şi limitarea calităţii de membru la casele de compensare doar pentru bănci, având în vedere că acestea au acces la lichidităţi în timpul unei crize. Totodată, este posibilă stabilirea unor criterii mai stricte pentru firmele de mărfuri care doresc să obţină calitatea de membru.

De asemenea, membrii caselor de compensare ar putea fi obligaţi să le explice mai bine clienţilor nefinanciari, cum sunt companiile din energie, felul în care pot creşte brusc marjele în perioadele de turbulenţe ale pieţei, conchide Reuters.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 106 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a scăzut ulterior până la 100,16 euro, iar la ora 12.51 atingea 101,6 euro.

.........................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 2,9% în a doua parte a zilei de vineri, la ICE Futures Europe, atingând 96,41 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a urcat cu 3,2%, la 89,27 dolari barilul la ora locală 07.55.

.........................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 0,6%, la 1.764,30 dolari uncia vineri, la Comex New York, la ora 07.57, cea spot - cu 0,3%, la 1.760,44 dolari/uncie.

.........................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a crescut cu 0,6% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,08 dolari/buşel la ora locală 07.55, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,5%, la 6,56 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate dupa ce au crescut preturile in magazine la marfuri, acestea nu vor mai scadea, profitul fiind tot inghitit de cineva de pe lant!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb