Parlamentarii vor intra în conflict în acest an cu Guvernul în ceea ce priveşte alocări de resurse sau scutiri de taxe şi impozite pentru diferite categorii sociale, potrivit unei analize CAIET privind scena politică românească în 2016.
Studiul precizează că aceste iniţiative electorale, cu rolul de a securiza susţinerea unor grupuri pentru un partid sau altul, vor avea efectul pervers de a mări nervozitatea şi antagonismele în societate, din cauza grupurilor care nu vor beneficia de pe urma creării acestor "excepţii". Conform CAIET, poziţionarea PNL faţă de capitalul românesc şi de micii întreprinzători va fi importantă în acest context, de vreme ce aceste grupuri nu vor beneficia în mod natural de atenţia parlamentarilor.
În opinia analiştilor CAIET, guvernul Cioloş se va afla într-o situaţie dificilă de-a lungul anului, fiind supus unor presiuni semnificative din mai multe surse: segmentele active ale societăţii care doresc reforme în sistemul politic şi nu numai; un parlament presat de alegeri în contextul în care, conform noii legi electorale, numărul parlamentarilor se va reduce cu peste 140; actori personali şi instituţionali afectaţi de căderea guvernului Ponta şi care nu au o soluţie de repoziţionare; dorinţa de a menţine un capital de încredere solid pentru antreprize politice de viitor.
Analiştii CAIET consideră că este foarte probabil ca, încercând să mulţumească pe cât mai mulţi, guvernul să înregistreze gafe, să devină ţinta principală a mass-media de diferite facturi, să ia măsuri cu cost total negativ - cei care beneficiază nu le vor aprecia; cei dezavantajaţi se vor mobiliza - şi să piardă o parte semnificativă din capitalul de care deja beneficiază.
În lipsa unei strategii concrete, bazate de acţiune şi nu pe reacţie, guvernul Cioloş poate termina anul 2016, potrivit CAIET, cel mult într-o notă ternă, fără să provoace apariţia unor energii pozitive, de susţinere şi care să-i fie benefice.
• "Măsurile mai puţin populare sau populiste ale guvernului vor complica situaţia PNL"
Procesul de unificare PNL-PD va consuma o parte semnificativă din energia conducerii partidului, mai susţin analiştii CAIET, permiţând abia după momentul alegerilor locale formularea unei viziuni coerente cu privire la guvernare şi a unei oferte electorale.
CAIET precizează: "Mai importante sunt disfuncţionalităţile care se pot manifesta în vederea alegerilor locale. Obligativitatea ca, în fiecare localitate, două organizaţii (PDL şi vechiul PNL) să susţină un singur candidat la primărie şi o singură listă va duce la apariţia unor candidaturi independente din partea celor ne-selectaţi sau la orientarea acestora către alte partide -în special ALDE pentru cei provenind din vechiul PNL; în special Mişcarea Populară (MP) pentru cei provenind din vechiul PDL. În măsura în care aceste «acte de rebeliune» vor fi numeroase, impactul mediatic va fi defavorabil partidului, creând impresia unei forţe politice în derivă şi incapabilă să-şi managerieze resursele". Estimarea CAIET este că, din cauza sistemului de vot într-un singur tur care reduce şansa de succes a acestor candidaturi, există o probabilitate mică ca aceste evenimente să fie numeroase şi să aibă un impact major asupra imaginii PNL.
Potrivit CAIET, în lunile care urmează, liberalii vor încerca să speculeze credibilitatea premierului şi acţiunile guvernului cu impact pozitiv în spaţiul public: "În acelaşi timp, PNL va încerca să monitorizeze cu atenţie momentele când ar extrage beneficii electorale de pe urma contrazicerii sau intrării în conflict cu guvernul. Măsurile mai puţin populare sau populiste ale guvernului - în cazul în care acestea se vor revela în primele luni ale anului - vor complica situaţia PNL, a cărui poziţionare faţă de guvernare prezintă riscul de a deveni confuză, complicată şi incoerentă. Există o probabilitate semnificativă ca relaţia dintre PNL şi guvernul Cioloş să dea naştere la conflicte serioase dar de scurtă durată la vârful partidului tocmai în sensul unei clarificări".
Apariţia unor candidaturi din societatea civilă va orienta, potrivit CAIET, o parte din electoratul oarecum favorabil PNL (sau, mai clar spus, ostil PSD) spre alte opţiuni. Analiza spune: "De observat în lunile următoare măsura în care centrul va permite constituirea de alianţe locale sau naţionale cu alte forţe politice de factură reformistă (M10, partide locale) şi de asemenea gradul în care asemenea structuri ar fi dispuse să se alieze cu liberalii. Estimăm că există o probabilitate redusă ca aceste alianţe să aibă şanse să se realizeze. Logica existenţei acestor formaţiuni locale sau minore este tocmai negarea capacităţii liberalilor de a funcţiona drept o alternativă la social-democraţi. Alianţele, acolo unde ele vor avea loc, vor precede unificări".
• PSD va folosi temele regionalizării şi debirocratizării, în special în Transilvania
Partidul Social Democrat va renunţa la câteva din liniile de comunicare din epoca Ponta, susţine CAIET, care mai precizează: "În lipsa unei strategii noi sau inovative, se va proiecta în loc viziunea clasică a social-democraţilor, şi anume una care pune în prim-plan mobilizarea bazinelor electorale în rândul cărora partidul este deja performant, precum şi abandonarea celorlalte segmente socio-demografice".
În opinia analiştilor de la CAIET, există o probabilitate mare PSD să comunice intens cu electoratul său tradiţional, în speţă cel din mediul rural şi românii vârstnici: "Pentru aceste grupuri de votanţi competiţia este aparent redusă, iar mobilizarea acestora la vot este, în special la alegerile parlamentare, vitală. PSD este obligat să realizeze acest pas întrucât nu posedă o strategie completă pentru atragerea publicului din mediul urban în vederea parlamentarelor. Mesajele privind asistenţa socială şi fondul ideatic conservator al PSD vor fi numeroase. Cu excepţii punctuale, se va evita utilizarea unui fond ideatic eurosceptic sau xenofob, o astfel de direcţie necesitând un anume «curaj strategic» absent la vârful social-democraţilor".
Studiul mai menţionează că PSD îi va utiliza pe primari şi reputaţia acestora drept vârf de lance, punându-se accentul pe competenţa, responsabilitatea şi buna gospodărire a localităţilor de către aleşii locali social-democraţi.
CAIET mai arată că PSD va folosi temele regionalizării şi debirocratizării, în special în Transilvania, pentru sublinierea importanţei comunităţilor locale prin contrast cu autorităţile centrale: "Incidental se pot utiliza teme autentice de stânga modernă, progresistă, pentru accesarea unor spaţii electorale noi, pe baza energiei degajate de anumite segmente din TSD (Tineretul Social-Democrat), însă doar în partea a doua a anului şi doar în situaţii anume. Credem că există o probabilitate redusă ca teme de acest tip să capete vizibilitate majoră în 2016".
În opinia comentatorilor CAIET, există o probabilitate mare ca Liviu Dragnea să menţină un control eficient asupra organizaţiilor locale şi parlamentarilor: "Şansa unor rateuri în ceea ce priveşte voturile din parlament este redusă în mod semnificativ de faptul că, potrivit sistemului de vot adoptat la parlamentare, conducerea centrală a partidului stabileşte listele de candidaţi la nivel judeţean". Liviu Dragnea va avea cel mai probabil, potrivit CAIET, un comportament în genere prudent, în primele luni ale anului, nefiind un politician versat pe coordonatele scenei politice naţionale: "Odată cu apropierea sfârşitului lui 2016, el va căpăta încredere iar proiectele sale vor deveni mai răspicate şi mai concrete".
Analiza CAIET mai arată că este foarte probabil ca PSD să recupereze televiziunile de ştiri, situaţia social-democraţilor din acest punct de vedere urmând să se îmbunătăţească de-a lungul anului.
• Gorghiu: "PNL va propune adoptarea prin OUG a alegerii primarilor în două tururi de scrutin"
Biroul Politic Naţional al PNL a decis ieri să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanţă de urgenţă a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, a anunţat copreşedintele liberalilor Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă, la finalul reuniunii.
Domnia sa a spus: "Un al doilea lucru pe care l-am decis astăzi este legat de alegerile locale în două tururi de scrutin. Cred că este cel mai important proces pentru comunităţile locale care va avea loc în acest an, vorbesc de alegerea primarilor. Şi, este, de altfel, primul scrutin după manifestaţiile cetăţenilor de la finalul anului trecut. Una din revendicările concrete pe care aceştia le-au avut a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de alegeri. Este o idee pe care noi am susţinut-o fără rezerve, am avut două rezoluţii în forurile de conducere ale PNL. Am avut un proiect de lege care şi acum se află în comisia de cod electoral. Şi, din păcate, trebuie să mărturisesc, şi eu şi colegii mei nu am avut numărul suficient de parlamentari pentru a urni acest proiect în Parlament". Potrivit copreşedintelui PNL, citată de Agerpres, "principalul adversar al acestui proiect, care ţine de legitimitate, de reprezentativitate, de democraţie, este PSD".
"Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanţă de urgenţă. Motiv pentru care, în urma discuţiilor politice pe care le-am avut astăzi cu colegii, am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloş să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu trebuie să ţină cont de părerea PNL, cum credem că nu e cazul să ţină cont de părerea PSD, care se va împotrivi pe acest proiect. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect. Cred însă că părerea societăţii civile din România este mai mult decât relevantă. Şi am încredere că prim-ministrul va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD pentru ca această ordonanţă să nu fie adoptată. De asemenea, cred că şi prim-ministrul şi Guvernul său sunt profund ataşaţi agendei cetăţeanului şi că vor răspunde exigenţelor nevoii de democraţie şi legitimitate. Sunt argumente multiple pe care agenda publică le-a impus, pe care noi le-am identificat, de la tema legitimităţii, la nevoia de competiţie, la faptul că prin două tururi de scrutin s-ar realiza înnoirea clasei politice", a declarat Alina Gorghiu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.01.2016, 08:22)
pnl=psd=mafia
2. Un guvern de durata scurta
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 19.01.2016, 11:37)
Cel mai potrivit si sanatos pentru Guvern ar fi sa gestioneze cinstit si eficient problemele curente si sa nu se aventureze in a incerca sa rezolve marile probleme ale tarii.
Bine ar fi daca ar radiografia structurile mafiote ale statului si ar nominaliza porcii care jefuiesc fara mila frumoasa noastra tara si mindrul nostru popor, astfel incit Justitia sa-i gaseasca mai usor. Uimitor este faptul ca Justitia nu reuseste sa gaseasca porcii care jefuiesc tara, ca nu reuseste sa curete tara de porci. Poate i-ar prinde bine o mina de ajutor.
Avind in vedere ca a angajat de curind un basist spurcat, sfatuitor al jefuitorilor spre a gasi solutii de a jefui mai cu spor statul, este vorba de mercenarul Biris, greu de crezut ca Guvernul va fi in stare sa faca asa ceva.
3. si la vara o sa fie cald
(mesaj trimis de eu în data de 19.01.2016, 20:59)
Guvenrul asta nu e ales, nu va fi niciodata ales, nu are nici un sens sa fie popular.