Analiză Crowe: Unu din şase salariaţi din România va avea venituri mai mari, pe hârtie, ca urmare a noilor modificări fiscale

A.F.
Companii / 3 noiembrie 2023

Analiză Crowe: Unu din şase salariaţi din România va avea venituri mai mari, pe hârtie, ca urmare a noilor modificări fiscale

Angajatorii din trei industrii - construcţii, industria agro-alimentară şi IT - trebuie să îşi majoreze cheltuielile de personal cu până la 18% ca urmare a noilor modificări fiscale intrate în vigoare la 1 noiembrie 2023, arată o analiză a companiei de consultanţă fiscală, contabilitate şi audit Crowe România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform unui comunicat, noile măsuri au aplicabilitate imediată în aceste sectoare care au împreună peste 800.000 de salariaţi, adică 16% din totalul salariaţilor din România. Legea nr. 296/2023 schimbă fundamental modul în care sunt impozitate veniturile în mai multe industrii-cheie, iar angajatorii au de făcut alegeri dificile în următoarele zile, care le vor afecta fie bugetele şi profitabilitatea, fie motivaţia angajaţilor. Dacă în construcţii şi industria agro-alimentară angajatorii trebuie să îşi asume integral creşterea de costuri, în IT angajatorii pot opta spre transferul noului impozit în "buzunarul" angajaţilor.

Cine este afectat? Reforma fiscală aduce schimbări semnificative pe piaţa muncii din trei sectoare de activitate:

Construcţii: În sectorul construcţii, unde lucrează aproximativ 450.000 de angajaţi, se restrânge gradul de aplicare al unor facilităţi fiscale introduse în 2019 printr-un regim special menit să crească atractivitatea candidaţilor într-un domeniu puternic afectat de migraţia externă. Astfel, de la 1 noiembrie 2023, angajatorii din acest sector vor plăti contribuţiile la sănătate (CASS) şi la pensie (CAS) pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă, contribuţii de la care au fost exceptaţi de la începutul anului 2019. Angajaţii din construcţii rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit, dar fac excepţie cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut pe lună, întrucât partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale. Pe lângă aceste măsuri, încă o modificare urmează să adauge presiune pe bugetele de salarii ale companiilor din construcţii: creşterea salariului minim brut din noiembrie 2023 de la 4.000 la 4.582 lei lunar, pentru ca angajaţii încadraţi pe acest salariu să primească aceleaşi salariu net după reducerea facilitaţilor fiscale.

Industria agro-alimentară: Facilităţile pentru salariaţii din industria agro-alimentară, introduse în mai 2022, au suferit reduceri progresive, începând cu acelaşi an, similare cu cele din industria construcţiilor. În aceste sectoare activează peste 250.000 de salariaţi, potrivit Institutului Naţional de Statistică. De la 1 noiembrie, angajatorii din acest sector vor plăti CASS şi CAS pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale. Şi angajaţii din acest sector rămân cu facilitatea de a nu plăti impozit pe venit dacă au venituri de până în 10.000 de lei brut pe lună, iar cei care depăşesc această valoare vor plăti impozit pe venit pentru partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 lei. De asemenea, salariul minim din acest sector va creşte de la 3.000 lei la 3.436 lei brut începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023, pentru ca angajaţii încadraţi pe acest salariu să primească în continuare acelaşi salariu net după reducerea facilitaţilor fiscale.

Sectorul IT: Programatorii, scutiţi de plata impozitului pe venit încă din 2004, vor fi nevoiţi să plătească, de la 1 noiembrie 2023, 10% impozit pe venit pentru partea din venitul brut ce depăşeşte valoarea de 10.000 de lei brut pe lună. De scutirea impozitului pe venit în sectorul IT au beneficiat circa 100.000 de salariaţi din acest sector, iar salariul mediu brut în sectorul IT&C a fost de circa 14.500 de lei brut pe lună în august 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Noua limitare este compensată parţial prin scutirea de la contribuţia la Pilonul II de pensii, cu posibilitatea ca angajaţii să opteze în scris pentru a contribui în continuare la acest Pilon. Vor fi afectaţi, în special, angajaţii cu experienţă în acest domeniu, care câştigă peste salariul mediu brut din industrie şi cei care vor dori să contribuie în continuare la acest Pilon.

Angajaţii din toate sectoarele de activitate vor simţi impactul aplicării contribuţiei de sănătate pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, precum şi ale altor ajustări fiscale, care vor influenţa puterea de cumpărare şi bunăstarea generală. Nici freelancerii nu au scăpat de noile modificări: sarcina fiscală a persoanelor fizice autorizate se apropie de sarcina fiscală a salariaţilor prin noul plafon introdus pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Legea nr. 296/2023 este un punct de cotitură pentru economia României, cu efecte încă incerte asupra creşterii economice şi stabilităţii pe termen lung. Prin restrângerea facilităţilor fiscale în industrii vitale, legea va avea un impact considerabil pe piaţa muncii, pe capacitatea de atracţie a investiţiilor şi pe dinamica economică regională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb