Analiză eToro: Investitorii individuali cumpără acţiuni bancare la preţuri scăzute

S.B.
Piaţa de Capital / 6 aprilie 2023

Analiză eToro: Investitorii individuali cumpără acţiuni bancare la preţuri scăzute

Investitorii individuali au cumpărat acţiunile bancare aflate în scădere, în timp ce au renunţat la companiile aeriene şi producătorii auto în primul trimestru al anului, potrivit celor mai recente date privind acţiunile de pe platforma socială de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Investitorii de retail au beneficiat, de asemenea, ca urmare a loialităţii lor continue faţă de "big tech", sectorul înregistrând o redresare parţială în 2023.

Datele eToro relevă care companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a deţinătorilor la sfârşitul primului trimestru din 2023 faţă de sfârşitul T4 din 2022 (tabelele 1 şi 2), prezentând în acelaşi timp şi cele mai deţinute 10 acţiuni de pe platformă (tabelele 3 şi 4).

La nivel global, topul celor mai deţinute acţiuni a fost condus de Tesla, Amazon şi Apple, cele trei înregistrând şi creşteri semnificative ale preţului acţiunilor în acest an, cele ale Tesla crescând cu 57% de la începutul anului până în prezent. Alte acţiuni din acest top sunt NVIDIA (+85% de la începutul anului), respectiv Meta (+71%), care, împreună cu Tesla, au fost cele mai performante trei acţiuni din întregul S&P 500 în 2022.

În România, primele trei poziţii ale topului celor mai deţinute acţiuni pe platforma eToro au rămas neschimbate, cu Tesla în fruntea listei, urmată de Nio. UiPath continuă să se situeze pe locul al treilea, românii rămânând loiali unicornului născut la Bucureşti, în ciuda dificultăţilor pe care acesta le-a întâmpinat pe pieţele financiare de la listarea sa din 2021 la New York Stock Exchange. În topul acţiunilor cu cele mai mari creşteri ale deţinerilor se află Coca-Cola (+10%) care a fost bine primită în portofoliile investitorilor români, urmată de Alphabet (+9%) şi Microsoft (+9%).

Printre cele 10 "cele mai mari ascensiuni" înregistrate la nivel global, mai multe bănci se regăsesc în topul preferinţelor, ceea ce indică faptul că investitorii au încercat să cumpere în urma recentelor turbulenţe din sectorul bancar. Numărul de utilizatori eToro la nivel global care deţin acţiuni Credit Suisse a crescut cu 243%, în timp ce BNP Paribas SA (+38%) şi Bank of America (+36%) au înregistrat, de asemenea, creşteri mari în preferinţele investitorilor. Mai multe acţiuni legate de sănătate - un domeniu defensiv tradiţional - au intrat, de asemenea, pe listă, inclusiv CVS Health Corp (+64%) şi UnitedHealth (+38%).

Comentând aceste date, Ben Laidler, Strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "Sectorul bancar a fost în tumult în ultimele săptămâni, iar preţurile acţiunilor au fost afectate, dar, în cele din urmă, considerăm că orice impact de durată va fi limitat la câteva bănci individuale, mai degrabă decât la sistem per ansamblu. Având în vedere acest lucru, cumpărarea recentei scăderi a preţului acţiunilor bancare se poate dovedi a fi o strategie bună pe termen lung. Chiar şi cei care au cumpărat Credit Suisse ar putea în cele din urmă să se bucure, deoarece acum primesc acţiuni UBS în urma preluării."

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro pentru România: "Investitorii individuali români au fost, de asemenea, recompensaţi pentru loialitatea lor faţă de unii dintre marii titani din domeniul tehnologiei în acest an, preţurile acţiunilor începând să se redreseze în întregul sector, iar interesul pentru Alphabet şi Microsoft a fost ajutat de recentele lor evoluţii în domeniul inteligenţei artificiale. Aceşti giganţi din domeniul tehnologiei au marje de profit uriaşe şi bilanţuri puternice şi rămân bine plasaţi pentru a face faţă dificultăţilor economice care vor urma, investitorii români sporindu-şi alocările în sectorul tehnologic."

La celălalt capăt al spectrului, la nivel mondial, companiile aeriene şi producătorii de automobile au fost în mod vizibil pe lista celor mai vândute 10 acţiuni în primul trimestru, Rolls Royce (-13%), Porsche AG (-9%), Lufthansa (-8%), Renault (-8%) şi United Airlines (-7%), înregistrând o scădere a numărului de deţinători în ultimele trei luni. În România, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de NVIDIA (-7%), Meta (-7%) şi Warner Bros Discovery (-6%).

Laidler a mai adaugat: "Industria aviatică a recuperat ceva teren de când a fost lovită de Covid, dar revenirea ei a fost lentă şi inconsecventă, iar unii investitori decid, probabil, că banii lor pot lucra mai mult pentru ei în altă parte. De asemenea, este posibil ca producătorii de automobile să îşi piardă din atractivitate, deoarece investitorii ţin cont de criza mai largă a consumatorilor la nivel mondial."

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da, corect, investitorii individuali au cumparat actiuni bancare la preturi reduse, dar investitorii cu putina rabdare le vor cumpara la preturi (mult) mai reduse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb