Analiza eToro: ultimul trimestru al anului va fi cel mai puternic pentru investitori

A.D.
Piaţa de Capital / 15 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Ultimul trimestru al anului se anunţă a fi foarte aglomerat pentru politicieni şi investitori, după ce în trimestrul precedent Rezerva Federală din SUA a făcut prima reducere a ratei dobânzii.

Dar până la sfârşitul anului mai sunt alte două decizii Fed şi alte câteva evenimente majore.

Ultimul trimestru din acest an este marcat de câteva evenimente corporative, cum ar fi raportările financiare care au început cu dreptul vinerea trecută, cu marile bănci americane, şi,

care se vor încheia undeva după jumătatea lunii noiembrie cu Nvidia, vedeta din pieţele financiare a revoluţiei AI. Până la sfârşitul anului, vor exista, de asemenea, două decizii ale

Rezervei Federale şi două decizii ale BCE privind ratele dobânzii cheie şi câteva elemente politice majore, cum ar fi conferinţa privind schimbările climatice şi o altă reuniune OPEC. De departe însă, principalul eveniment care poate influenţa politic întreaga planetă îl reprezintă alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, consideră analiştii eToro.

Investitorii iau deja în considerare toate rezultatele potenţiale ale alegerilor din SUA. Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 48% dintre investitorii globali şi 61% dintre

cei români au declarat că şi-au adaptat deja portofoliile de investiţii pentru acest eveniment.

Revenind la reducerile ratelor dobânzilor care au fost atât de aşteptate de toată lumea, există o mare probabilitate ca Fed să facă noi reduceri. Acum, perspectivele de creştere economică pe

termen lung sunt de 2%, cu un vârf aşteptat al şomajului la 4,4% şi cu un Fed care vede inflaţia coborând treptat spre 2%, deci nu mai este nevoie de rate ale dobânzii menţinute peste medie.

Prin urmare, este probabil ca Fed să reducă dobânda cheie undeva la 3,25 - 3,5% până la sfârşitul anului 2025. De asemenea, în Europa, BCE este în continuare pe calea mai multor reduceri în acest an, experţii aşteptându-se la încă o reducere de 0,25% joia aceasta.

În România, anul acesta, a mai rămas doar o ultimă şedinţă în care se vor decide dobânzile, pe 8 noiembrie, când Banca Naţională a României va publica şi o nouă proiecţie a inflaţiei. Având în vedere că aşteptările analiştilor sunt ca inflaţia să încheie anul la aproximativ 4,5% şi că urmează un sezon electoral încărcat, este foarte posibil ca dobânda cheie să rămână neschimbată la 6,50%, deoarece BNR va dori să îşi lase suficient spaţiu de manevră pentru incertitudinile ce vin odată cu anul următor.

Mulţi investitori consideră că economia globală slăbeşte, dar există încă o creştere de două cifre a profiturilor pe ambele părţi ale Atlanticului. Analiştii se aşteaptă la o creştere a profiturilor de 15% în trimestrul al patrulea pentru companiile din S&P 500 şi, de asemenea, la o creştere de aproximativ 12% a profiturilor companiilor din indicele european Stoxx 600. Iar acest lucru ar putea fi un catalizator pentru a împinge pieţele mai departe.

Un alt element care ar putea continua în acest ultim trimestru al anului este rotaţia acţiunilor, în ciuda faptului că, în acest an, acţiunile americane având capitalizare mică au înregistrat performanţe foarte slabe comparativ cu omologii lor mai mari. Cu capitalizări de piaţă cuprinse între aproximativ 250 de milioane de dolari şi 2 miliarde de dolari, companiile având capitalizare mică, în ciuda dimensiunilor mai mici, pot oferi un potenţial de creştere semnificativ. Dacă ne uităm la Russell 2000, principalul lor indice, acesta a crescut cu aproximativ 10% de la începutul anului şi până azi faţă de S&P 500 care a crescut cu 22% în aceeaşi perioadă. Cu toate acestea, în ultimele trei luni, diferenţa de performanţă s-a redus semnificativ, deoarece Russell 2000 a crescut cu aproximativ 9% în comparaţie cu S&P 500, care a câştigat doar aproximativ 3%.

Astfel, ultimul trimestru al acestui an se anunţă a fi încărcat şi unul care, în mod tradiţional, este cel mai puternic al anului, dar cu o mulţime de necunoscute legate de geopolitică şi evoluţii economice care pot aduce volatilitate pe termen scurt în pieţele financiare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Când toată lumea se așteaptă la creșteri, bursa o sa facă invers, se marchează profitul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb