Analiză iBanFirst: Cum ar influenţa o administraţie Harris companiile româneşti care fac comerţ internaţional?

A.D.
Comunicate de presă / 15 octombrie

Sursa foto: iBanfirst

Sursa foto: iBanfirst

În contextul în care în 3 săptămâni au loc alegerile din SUA, analiştii de la iBanFirst fac estimări cu privire la influenţa pe care ar urma sa o aiba administraţia Harris asupra companiilor româneşti în relaţiile de comerţ internaţional.

Astfel, opinia comună este că dacă Donald Trump va câştiga alegerile, va continua politicile protecţioniste pe care le-a implementat începând din 2017. Totuşi, ar fi o greşeală să se considere că o victorie a Kamalei Harris ar marca o

schimbare de direcţie în această privinţă. Realitatea este că ambele partide majore din politica americană susţin principiul protecţionismului, însă diferă în modul în care îl aplică.

Administraţia Biden nu doar că a menţinut, ci a şi întărit măsurile protecţioniste introduse în timpul mandatului lui Trump. În prezent, aproximativ o treime dintre ţările lumii, inclusiv 60% dintre cele cu venituri mici, sunt supuse măsurilor protecţioniste şi sancţiunilor economice impuse de SUA. Este de remarcat faptul că aceste acţiuni au avut loc sub o administraţie

democrată, nu republicană.

Deşi Harris pledează oficial pentru comerţul liber, în mod ironic, SUA a blocat numirea judecătorilor în organismul de soluţionare a litigiilor al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, împiedicând aplicarea regulilor comerciale internaţionale. Dacă va fi aleasă, poziţia lui Harris privind comerţul liber rămâne incertă. Cu toate acestea, indiferent de partid - republican sau

democrat - protecţionismul american va continua.

Democraţii recurg rar la bariere tarifare. Creşterile de tarife propuse de Biden - cum ar fi 25% pentru bateriile vehiculelor şi 100% pentru vehiculele electrice, măsuri adoptate ulterior de

Harris - ar avea un impact redus asupra PIB-ului Chinei. În schimb, propunerea lui Trump de a majora tarifele cu 60% ar putea reduce PIB-ul Chinei cu 1,4%. Cu toate acestea, democraţii nu sunt mai puţin fermi cu privire la China, ci doar mai subtili.

Protecţionismul democrat se bazează pe bariere ridicate de acces pentru companiile străine pe pieţele americane, afectând în special companiile europene, şi este susţinut de subvenţii

semnificative pentru politicile de reindustrializare, precum IRA şi CHIPS Act. Aceste politici stimulează industria manufacturieră din SUA, dar contribuie la creşterea deficitului public până la aproape 5% din PIB, încălcând normele OMC prin concurenţă neloială.

În contrast, abordarea europeană eşuează din cauza finanţării dispersate, birocraţiei excesive şi a unei aşteptări nerealiste privind contribuţiile sectorului privat, aşa cum se poate observa în programe precum Next Generation EU şi Planul Juncker.

În ce priveşte consecinţele pentru companiile europene şi româneşti, o administraţie Harris nu ar aduce avantaje faţă de una Trump. Abordarea tranzacţională a lui Trump, prin ameninţarea cu tarife pentru concesii economice, este mai directă şi previzibilă, motiv pentru care China preferă perspectiva unei noi preşedinţii Trump.

Sub o administraţie Harris, Europa ar rămâne un partener oficial privilegiat, dar politicile de subvenţionare a locurilor de muncă şi a energiei, introduse de Biden, ar accelera dezindustrializarea, forţând multe companii europene să se relocheze în SUA, aşa cum s-a văzut deja în industriile eoliană şi solară.

Posibilitatea revenirii lui Trump a creat îngrijorare în Europa, reamintind necesitatea reducerii dependenţei strategice de SUA. Totuşi, dacă Harris este aleasă, acest impuls ar putea dispărea. Europenii, în mod naiv, încă mai cred că democraţii sunt mai deschişi la interesele europene decât republicanii, însă acest lucru este greşit. Ambele partide, fie democrat, fie republican, susţin principiul "America pe primul loc."

Înfiinţat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului, combinând capacităţile unei platforme de ultimă generaţie cu expertiza specialiştilor în domeniul forex.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb