ANALIZĂ / ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI DE CORONAVIRUS Comerţul cu amănuntul a crescut, în februarie, în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani şi jumătate

M.G.
Macroeconomie / 3 aprilie 2020

Comerţul cu amănuntul a crescut, în februarie, în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani şi jumătate

Ritmul anual al vânzărilor din comerţul cu amănuntul a accelerat de la 11,2% în ianuarie la 13,8% în februarie, cel mai ridicat din septembrie 2017, în contextul în care populaţia şi-a creat stocuri din cauza coronavirusului, arată un raport al Băncii Transilvania, publicat vineri, care citează datele INS.

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, notează: "Statisticile indică accelerarea comerţului cu amănuntul în a doua lună a anului curent, evidenţiindu-se majorarea vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun cu celmai bun ritm din 2016, dat fiind că populaţia a creat stocuri în contextual incidenţei şocului coronavirus. Conform INS, volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a urcat cu un ritm lunar de 0,8% în februarie, evoluţie determinată de creşterea vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun cu 0,8% lună/lună.

Pe de altă parte, vânzările de bunuri nealimentare şi cele de carburanţi s-au ajustat cu dinamici lunare de 0,4%, respectiv 0,6% în februarie".

În accelerarea ritmului annual al vânzărilor din comerţul cu amănuntul de la 11,2% în ianuarie la 13,8% în februarie se evidenţiază în principal accelerarea vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun de la 10,4% an/an în ianuarie la 15,6% an/an în februarie, cea mai bună evoluţie din mai 2016,mai punctează Rădulescu.

"De asemenea, vânzările de produse nealimentare au accelerat de la 11,8% an/an în ianuarie la 13,7% an/an în februarie, maximul din ianuarie 2018. Pe de altă parte, vânzările de carburanţi în magazine specializate au decelerat de la 11,6% an/an în ianuarie la 10,5% an/an în februarie. Prin urmare, în perioada ianuarie-februarie 2020 vânzările din comerţul cu amănuntul au crescut cu 12,5% an/an, evoluţie susţinută de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului şi influenţată de panica generată de şocul pandemiei. Vânzările de carburanţi, produse nealimentare şi bunuri alimentare/băuturi/tutun s-au majorat cu ritmuri anuale de 11%, 12,7%, respectiv 13%", mai arată Rădulescu.

Dinamica vânzărilor cu amănuntul reprezintă un barometru pentru consumul privat, principal componentă a PIB, iar pe termen scurt analiştii băncii se aşteaptă ca aceasta să fie influenţată de durata şi intensitatea pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb