Volumul de tranzacţionare de la primele şase mari burse de mărfuri internaţionale a crescut cu 16% (per total) în primele şase luni din 2016, în ritm anual, alimentat de fondurile plasate în contractele pe petrol brut şi aur, conform unei analize prezentate de Nikkei Asian Review.
Analiza arată că aproape 887,19 milioane de contracte au fost tranzacţionate în perioada ianuarie-iunie 2016, acesta fiind al patrulea semestru consecutiv în care volumul a crescut în ritm anual. Studiul cuprinde pieţele New York Mercantile Exchange, Chicago Board of Trade, Intercontinental Exchange SUA şi Europa, London Metal Exchange (LME) şi Tokyo Commodity Exchange.
Conform analizei, volumul tranzacţiilor cu contracte pe petrol brut american West Texas Intermediate (WTI) a sporit cu 36% în intervalul analizat, iar în cazul ţiţeiului Brent, cotat în Europa, a crescut cu 16%.
Preţul petrolului West Texas Intermediate a urcat, la NYMEX, de la mai puţin de 27 de dolari/baril în februarie, la peste 50 de dolari/baril în iunie.
Volumul tranzacţiilor futures cu aur s-a majorat cu 37%, la NYMEX, în condiţiile în care banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a decis să nu majoreze dobânzile. Mai mult, după ce, în 23 iunie, britanicii au votat să părăsească UE, pe pieţe a apărut incertitudinea, iar plasamentele în aur au fost tot mai numeroase.
"Preţul aurului are tendinţa să urce în condiţiile în care interesul investitorilor pentru dobânzi a fost amânat", spune Naohiro Niimura, partener la firma de cercetare Market Risk Advisory din Tokyo.
Pe segmentul cerealelor, volumul tranzacţiilor a urcat, de asemenea. Tranzacţiile cu porumb de la CBOT au crescut cu 14%, iar cele cu soia - cu 28%. Activitatea investitorilor a fost susţinută de recoltele slabe din America de Sud şi de speculaţiile pe marginea condiţiilor meteo în perioada de creştere a culturilor din SUA.
Nikkei menţionează că, deşi, per ansamblu, volumul tranzacţiilor de la cele şase burse analizate a crescut, operaţiunile futures de la LME au scăzut cu 8%, ca urmare a faptului că, în perioada analizată, economia Chinei a dat semne de încetinire. Ţara asiatică este consumator major de metale neferoase, precum cuprul sau aluminiul.
Analiza concluzionează că, în baza volatilităţii de pe segmentul materiilor prime, în special pe piaţa petrolieră, este posibil ca, în 2016, volumul tranzacţiilor futures să atingă un nou nivel record, respectiv să depăşească vârful consemnat în 2015: 1,52 miliarde de contracte.
Aurul, materia primă cu cele mai multe tranzacţii la TOCOM
Tokyo Commodity Exchange (TOCOM) va lansa, la data de 25 iulie, o nouă piaţă fizică pentru aur, Gold Physical Transaction, care aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare. Aurul este materia primă cu cele mai multe tranzacţii pe această piaţă, atât pe segmentul futures, cât şi pe options.
TOCOM va asigura o platformă unică de tranzacţionare, unde investitorii pot realiza operaţiuni spot sau de hedging, pe aur, cu un sistem transparent de preţuri. Bursa va avea, de asemenea, o opţiune de livrare la termen pentru contractul Gold Rolling Spot.