ANALIZĂ: Războiul din Ucraina creşte deficitul de programatori în regiune la aproape 40%


Companii / 16 martie 2022

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise

Războiul din Ucraina determină o reaşezare forţată în piaţa IT din regiune. Developerii rezidenţi în ţara vecină nu mai pot lucra din varii motive, fie că sunt pe front, fie că nu au acces la internet, fie că unele companii închid proiectele cu echipele din Ucraina pentru că acestea au un risc foarte mare să nu fie livrate la timp, punând astfel presiune mai mare pe resursele deja existente în România, arată o analiză realizată de OVES Enterprise.

"Ţinând cont de faptul că exista deja o lipsă de programatori de 15 - 20% la nivelul regiunii noastre, conflictul din Ucraina duce acest deficit spre 40%, fără să punem la socoteală Rusia. Dacă, până acum, era o cerere mare de developeri, acum aceasta va fi şi mai mare, iar developerii disponibili vor deveni o resursă foarte căutată", spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că se aşteaptă la o creştere de circa 10% - 20% pentru costurile acestor resurse.

Potrivit analizei, în ultimele săptămâni, companiile de IT din regiune, inclusiv din România, au primit un aflux de solicitări din partea developerilor (angajaţi, freelanceri şi firme de dezvoltare IT) din Ucraina, fie pentru a fi implicaţi în proiecte noi, fie pentru sprijin în relocare, pentru a putea livra serviciile la care s-au angajat.

Totodată, şi companii, în mare parte din SUA şi Europa, care lucrează cu echipe din Ucraina, sunt în căutare de resurse în regiune: atât pentru proiectele aflate în desfăşurare, pentru a le continua şi pentru a diminua întârzierile de livrare, cât şi pentru proiecte noi, ce au deja bugetul aprobat, dar care nu pot fi demarate pentru că nu are cine să le lucreze. Context în care, tot mai multe dintre aceste companii se orientează acum către programatorii din România.

"Companiile cu care lucrau aceşti developeri, în special din SUA, ne cer ajutor tot mai des în ultima perioadă. Şi de cealaltă parte au crescut solicitările. Programatorii ne propun chiar să preluăm anumiţi clienţi pentru care nu mai pot lucra, cu rugămintea de a-i integra în echipa care va duce proiectul la bun sfârşit. În cele din urmă, clientul este mulţumit că o parte din echipă cunoaşte proiectul (echipa din Ucraina), iar echipa din România oferă stabilitate şi garanţia livrării proiectului", mai spune Mihai Filip.

În acelaşi timp, Guvernul României a aprobat o serie de derogări de la legislaţia imigraţiei, pentru a permite cetăţenilor ucraineni să lucreze în România fără a fi nevoie să obţină un permis de muncă şi o viză de lungă şedere. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 20, adoptată pe 8 martie 2022, toţi cetăţenii ucraineni care vor semna un contract individual de muncă cu o firmă românească îşi pot prelungi şederea în România, obţinând un permis de şedere în scop de muncă, direct din România, fără a fi necesar să părăsească ţara.

Astfel, în contextul unui aflux mare de oameni care intră în România, dar şi al unei pieţe a muncii tot mai globalizată, măsurile de sprijin adoptate prin OUG 20/2022 oferă posibilitatea ucrainenilor care intră în ţară să se întreţină financiar, dacă vor alege să rămână în România, alăturându-se, astfel mai multor iniţiative care ajută în acest sens.

În această direcţie, de sprijin, pentru cei afectaţi, se înscrie şi iniţiativa OVES Enterprise de a oferi:

- pentru developerii şi freelancerii ucraineni, oportunităţi de lucru cu partenerii de business ai companiei şi un venit stabil pentru 1, 2 ani, alături de alte beneficii precum cazare asigurată;

- pentru companiile care au pierdut contactul cu colaboratori lor, din cauza evenimentelor recente - acces la o serie de dezvoltatori independenţi din regiune care i-ar putea ajuta la finalizarea proiectelor.

"Este un moment foarte dificil pentru colegii noştri din Ucraina, cărora, la acest moment, le putem facilita tranziţia spre o viaţă stabilă în România, alături de familia lor, asumându-ne să îi avem în echipă şi să le oferim un venit recurent pentru cel puţin 1, 2 ani. În acelaşi timp, toate resursele şi infrastructura OVES, de la sales, product owner, delivery manager, le putem pune la dispoziţie celor interesaţi să ajungă la clientul final, cărora le facilităm accesul la proiecte noi.", mai spune Mihai Filip, menţionând că în această perioadă îşi doreşte integrarea rapidă a unei echipe de 20 de programatori pentru a răspunde solicitărilor companiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb