Analiză Revolut: Inflaţia a crescut încrederea românilor în digital banking

D.T.
Companii / 20 aprilie 2023

Analiză Revolut: Inflaţia a crescut încrederea românilor în digital banking

În primele trei luni ale anului 2023, românii au efectuat 65 de milioane de tranzacţii cu Revolut, dublu comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, dar volumul total al plăţilor a crescut cu 70% faţă de trimestrul I 2022 şi doar cu 4% faţă de ultimul trimestru al anului trecut, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Raportul privind cheltuielile românilor cu Revolut în primul trimestru al anului arată o temperare a consumului şi o reorientare a bugetelor individuale ale clienţilor spre turism şi experienţe noi de petrecere a timpului liber.

Conform comunicatului, din datele agregate de aplicaţia financiară rezultă că utilizatorii apelează tot mai mult la plăţile digitale pentru a-şi achita cumpărăturile de la supermarket, pentru a plăti transportul în comun sau serviciile de ridesharing sau atunci când iau masa în oraş cu prietenii sau familia. De la plata chiriei şi a facturii de curent electric sau cablu tv la plăţile către platforme de e-commerce sau în farmacii şi în transportul în comun, Revolut este tot mai prezent în vieţile românilor, ca o autentică super-aplicaţie financiară. Uşurinţa de face operaţiunile cu ajutorul unui serviciu de digital banking, posibilitatea de controla şi verifica plăţile rapid, instrumentele de analiză şi management al bugetului, dar şi noile obişnuinţe deprinse în timpul pandemiei au contribuit la creşterea ratei de utilizare a aplicaţiei financiare.

În trimestrul I 2023, 26% dintre tranzacţiile către comercianţi au fost realizate pentru cumpărăturile de produse alimentare şi de larg consum, 17% pentru transport, iar 15% pentru divertisment. Totuşi, bugetele cele mai mari au fost cheltuite pentru divertisment (21% din totalul sumelor cheltuite cu Revolut), shopping (17%), produse alimentare şi de larg consum (14%), restaurante (10%), servicii (9%), transport (8%), turism (7%), utilităţi (5%), sănătate (4%), arată sursa.

Dinamica cheltuielilor şi a tranzacţiilor faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi faţă de primul trimestru 2022 arată că, deşi cheltuielile au fost pe un trend ascendent, clienţii au devenit mai atenţi cu banii lor, în trimestrul I 2023.

Categoriile de bugete care au continuat să înregistreze creşteri, în primele trei luni ale anului faţă de anterioarele trei luni, au fost restaurantele (+12%), utilităţile (+9%) sau cheltuielile generale (+11%), mai ales pe seama evoluţiei preţurilor. Pentru că mulţi dintre clienţi au profitat de bonusurile şi promoţiile realizate de agenţiile de turism şi de operatorii turistici în primele trei luni ale anului, turismul a înregistrat, de asemenea, o creştere de 9% faţă de trimestrul IV 2022. Sezonalitatea a influenţat şi ea anumite categorii de bugete - transporturile au avut o creştere modestă de 1%, în timp ce serviciile de sănătate au înregistrat un progres de 6%, pe fondul sezonului rece, se mai precizează în sursă.

Datele analizate de Revolut indică un trend general pozitiv al cheltuielilor din trim. I 2023 faţă de trimestrul I 2022, dar o stagnare sau chiar un regres faţă de ultimele trei luni ale anului trecut. Studiul arată o scădere a cheltuielilor pentru cumpărături/ shopping cu 4% faţă de trimestrul IV al anului anterior, dar o creştere de aproape 70% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. De altfel, comparaţia cu trim. I 2022 ne arată că toate categoriile de bugete au avut creşteri cuprinse între 43% (utilităţi) şi 100% (turism) în primul trimestru al acestui an. Această evoluţie este susţinută, pe de o parte, de creşterea preţurilor în general, la toate mărfurile, pe de altă parte de dinamica bazei de clienţi pe piaţa locală.

La nivelul tranzacţiilor efectuate în perioada ianuarie - martie 2023, preferinţa românilor pentru utilizarea Revolut ca modalitate de plată obişnuită, de zi cu zi, rămâne o constantă. Peste 17 milioane de tranzacţii (26%) au fost înregistrate în supermarketuri sau magazine alimentare. Un client Revolut a efectuat cel puţin 8 tranzacţii cu Revolut pentru a plăti coşul obişnuit cu alimente şi produse de larg de consum. Pe locul următor, cu 17%, se află tranzacţiile din categoria transport, iar pe locul al treilea divertismentul (13% din tranzacţiile totale), arată sursa.

În privinţa categoriilor de comercianţi, pe primul loc se menţin magazinele alimentare şi supermarketurile cu 21% din totalul tranzacţiilor şi 13% din suma totală a plăţilor. Pe poziţia a doua se află restaurantele, barurile şi cafenelele (6% din tranzacţii şi 5% din suma totală a plăţilor), pe a treia poziţie fiind benzinăriile (după suma totală a plăţilor, cu 4%) respectiv fast-food-urile (după numărul de tranzacţii realizate, cu 6%).

La nivelul bugetului individual de cheltuieli, categoria cu cea mai mare scădere în trimestrul I 2023 faţă de trimestrul precedent a fost shopping-ul (-7%), iar comparativ cu primul trimestru al anului trecut, utilităţile (-4%). În general, dinamica bugetelor la nivel individual arată o restrângere a cheltuielilor cu alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de larg consum, produsele de folosinţă îndelungată sau cu utilităţile şi un apetit crescut pentru achiziţiile legate de experienţele de socializare, călătorii, petrecerea timpului liber, conchide comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb