Alexandria, Râmnicu Vâlcea şi Drobeta-Turnu Severin sunt oraşele din România în care rezidenţii au votat că găsesc cu uşurinţă locuri de parcare. La polul opus, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Constanţa sunt oraşele în care se găsesc mai greu locuri de parcare. Datele sunt obţinute din "Vocea Cartierelor", a doua etapă de dezvoltare a indicelui T.R.A.I., realizat de Storia - platforma cu anunţuri imobiliare lansată de OLX.
Românii care accesează trai.storia.ro vor găsi atât date obiective, prezentate în secţiunea T.R.A.I., care măsoară o serie de factori cheie precum traficul, reperele, aerul şi preţurile imobilelor, cât şi date subiective, prezentate în cadrul secţiunii "Vocea Cartierelor" şi obţinute de la locuitorii din zonele evaluate. Analiza cuprinde nivelul de dificultate cu care locuitorii găsesc locuri de parcare în zonele în care locuiesc, iar datele prezentate se interpretează astfel: cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât este mai uşor să găseşti un loc de parcare.
Percepţia locuitorilor privind accesibilitatea parcărilor în Capitală
Zonele din Bucureşti în care locuitorii găsesc cu uşurinţă locuri de parcare sunt: Chitila (61,6 puncte), 23 August (61,4) şi Străuleşti (56,3), urmate de 1 Decembrie 1918 (56,2) şi Văcăreşti (55,4). La polul opus, printre cartierele în care locuitorii găsesc mai greu locuri de parcare se numără Obor (22,4 puncte), Tei (21) şi Romană (20,4). Cele două cartiere în care locuitorilor din Capitală le este cel mai dificil să parcheze sunt Iancului (19,3) şi Calea Victoriei (14,7).
Care sunt oraşele în care românii găsesc mai uşor locuri de parcare
Oraşul Alexandria se află pe primul loc în topul "Vocea Cartierelor", cu un scor de 57,8 puncte, urmat de Râmnicu Vâlcea (57,7 puncte) şi Drobeta-Turnu Severin (55,9). De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top şi oraşele Botoşani (55,5), Arad (55,5), Satu Mare (55,2), Giurgiu (55,2), Călăraşi (54,8), Bistriţa-Năsăud (54,4) şi Vaslui (54,2) - acestea fiind cele 10 oraşe care au obţinut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obţinute de la persoanele care locuiesc în aceste oraşe.
În schimb, Bucureştiul este oraşul în care rezidenţii întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea locurilor de parcare, obţinând un punctaj de 39,1. Capitala este urmată în top de oraşe mari precum Cluj-Napoca (39,9), Constanţa (41,8) şi Iaşi (43). Alte oraşe în care locuitorii consideră că găsesc cu dificultate locuri de parcare sunt: Ploieşti (45), Zalău (45,2), Tulcea (45,4), Galaţi (45,9), Târgu Mureş (45,9) şi Sfântu Gheorghe (46,1).
Care sunt cartierele în care românii găsesc mai uşor locuri de parcare
Cartierul Stupini din Braşov a obţinut cel mai mare scor la accesibilitatea parcărilor - cu 77 de puncte şi este urmat în top de cartierele Nicolae Grigorescu din Oradea (75,8) şi Gai din Arad (75). De asemenea, cu scoruri apropiate se încadrează în top şi cartierele Zona Soarelui - Timişoara (74,7), Bărăbanţ - Alba Iulia (73,3), Universităţii - Oradea (73), Trei Insule - Arad (68,7), Dealuri Oradea (68,4), Grădişte - Arad (68,4) şi 14 Mai din Satu Mare (68) - acestea fiind cele 10 cartiere din România care au obţinut cele mai mari scoruri din top până în luna martie 2024, conform părerilor obţinute de la persoanele care locuiesc în aceste zone.
Cele patru zone din ţară unde este cel mai dificil să găseşti locuri de parcare se află toate în Bucureşti: Calea Victoriei (14,7 puncte), Iancului (19,3), Romană (20,4) şi Tei (21). Cartierele din Capitală sunt urmate de Centrul Istoric din Braşov (21,1) şi ICIL - Constanţa (21,7). Alte cartiere în care locuitorii găsesc cu greu locuri de parcare sunt Obor - Bucureşti (22,4), Cetate - Timişoara (22,7), Bulevardul Chişinău (24,7) şi Lujerului (25) din Capitală.
Oraşele şi cartierele care apar pe platforma trai.storia.ro la secţiunea "Vocea Cartierelor" au fost selectate pe baza numărului respondenţilor din acele zone care au completat chestionarul de evaluare. Cu cât se obţin peste 50 de răspunsuri pentru fiecare zonă în parte, cu atât cresc şansele ca respectivele cartiere şi oraşe să fie incluse mai rapid în topul "Vocea Cartierelor", care este în continuă actualizare. Aşadar, dacă unele cartiere şi oraşe nu se regăsesc pe platformă, înseamnă că încă se colectează răspunsuri de la locuitorii din acele zone.