ANALIZĂ THE ECONOMIST Suntem ultimii din UE la indicele democraţiei

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2023

Suntem ultimii din UE la indicele democraţiei

Clasarea pe ultimul loc în Uniune şi pe locul al 61-lea în lume este cauzată de slaba cultură politică existentă în societatea românească Din cauza scorului de 3,75 puncte la cultura politică, suntem în clasamentul democraţiei sub regimurile iliberale din Polonia şi Ungaria, şi chiar sub Bulgaria, care au scoruri mult mai bune în acest domeniu

România, cu un scor de 6,45, este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi pe împarte cu Muntenegru locul 61 la nivel global în privinţa democraţiei, potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de grupul britanic The Economist, un clasament anual ce ia în calcul cinci criterii şi care ierarhizează anul acesta 167 de ţări.

"Scorul mediu global al indicelui a stagnat în 2022. În ciuda aşteptărilor privind o revenire după ridicarea restricţiilor legate de pandemie, scorul mediu la nivel global a fost aproape neschimbat - 5,29 (pe o scară de la 0 la 10), faţă de 5,28 în 2021. Efectul pozitiv al restaurării libertăţilor individuale a fost anulat de evoluţii negative la nivel global. Scorurile pentru mai mult de jumătate dintre state cuprinse în index fie au stagnat, fie au scăzut. Cu toate acestea, Europa de Vest are o valoare pozitivă, fiind singura regiune al cărei scor a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie", arată analiştii publicaţiei britanice.

Studiul citat are patru zone de clasificare: regimuri autoritare, regimuri hibride, democraţii deficitare şi democraţii depline. Pentru întocmirea clasamentului, au fost luate în calcul cinci criterii: procesele electorale şi pluralismul, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Cu un scor de 6,45, România se încadrează la "democraţii deficitare", la fel ca majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est (cu excepţia Austriei, considerată democraţie deplină), la care se adaugă Portugalia, Italia, Belgia, Grecia şi Cipru. Statele nordice, plus Franţa, Spania şi Germania se încadrează la "democraţii depline".

În clasamentul general, care cuprinde 167 de ţări, România ocupă locul 61 - la egalitate cu Muntenegru, în timp ce Bulgaria este pe 57 (scor 6,53), Ungaria este pe locul 56 (scor 6,64), iar Polonia pe locul 47 (scor 7,04).

Analiza întocmită de cei de la The Economist frizează prin faptul că cele două state iliberale din UE - Polonia şi Ungaria - au un scor mai mare decât România, care este depăşită şi de Bulgaria. Nu ştim ce metodologie sau mai bine zis ce informaţii au stat la baza analizei întocmită de publicaţia britanică, atât timp cât guvernul de la Budapesta a obţinut 6,79 puncte, iar cel de la Bucureşti a primit 6,43, deşi Cabinetul Viktor Orban a avut blocate, aproape tot anul, fondurile alocate de Comisia Europeană Ungariei prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.

În schimb, capitolul unde păcătuim foarte mult, chiar dacă la pluralism politic stăm bine, la participare politică satisfăcător, iar la libertăţi civile bine - cu un scor de 7,35 cu mai bine de 0,6 puncte faţă de cel al Ungariei, este cel privind cultura politică unde ţara noastră a obţinut doar 3,75 puncte spre deosebire de cele 6,88 puncte ale Ungariei şi 4,38 puncte ale Bulgariei.

În raport, mai apare o surpriză: Austria, condusă de cancelarul Karl Nehammer - care a blocat aderarea României la spaţiul Schengen - ocupă locul 20 în lume privind democraţia, cu un scor total de 8,20.

Republica Moldova, care în 2021 era aleasă drept "ţara anului" de "The Economist", pentru că îşi îmbunătăţise cel mai mult imaginea, ocupă în clasamentul democraţiilor locul 69, cu scorul de 6,23.

Documentul citat mai arată că în Europa sunt şase state cu "regim hibrid": Turcia (locul 103, scor 4,35), Bosnia (locul 97, scor 5), Kosovo, Georgia (locul 90, scor 5,20), Ucraina (locul 87, scor 5,42) şi Armenia (locul 82, scor 5,63).

Publicaţia britanică mai notează că Rusia este ţara în care nivelul democraţiei a scăzut cel mai mult în 2022, ajungând pe locul 146 din 167 de ţări, mai jos decât state precum Burkina Faso şi Haiti, potrivit Indexului democraţiei, încadrându-se astfel la "regimuri autoritare".

În urma invaziei din Ucraina, indicele de democraţie al Rusiei a înregistrat cea mai mare scădere în 2022, coborând cu 22 de locuri în clasamentul mondial al acestui studiu realizat de divizia de cercetare şi analiză a The Economist (EIU).

În schimb, ridicarea restricţiilor legate de pandemia de Covid-19 a îmbunătăţit scorurile multor ţări, inclusiv ale Franţei (locul 23, stabil, scor 8,07), Spaniei (locul 22, în urcare cu 2 poziţii, scor 8.07) şi Chile (locul 19, în urcare cu 6 poziţii, scor 8,22), care revine în grupul "democraţiilor depline".

La nivel regional, Europa de Vest este singura regiune care şi-a îmbunătăţit decisiv scorul în 2022. Opt dintre primele 10 ţări ale clasamentului se află, de altfel, în Europa de Vest.

Statele Unite ocupă locul 30, cu un scor de 7,85, în timp ce Marea Britanie este pe locul 18, cu scorul de 8,28.

În top 3 al indicelui democraţiei pe anul trecut se află Norvegia - scor 9,81, Noua Zeelandă - 9,61, Islanda - 9,52, urmate până la locul 9 inclusiv de Suedia - 9,39, Finlanda - 9,29, Danemarca - 9,28, Elveţia - 9,14, Irlanda - 9,13 şi Olanda - 9,00.

Conform studiului, mai mult de o treime din populaţia lumii (36,9%) trăieşte sub "regimuri autoritare".

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Aha, democratiile astea depline care la prima problema imaginata au pus biciul pe cetateni si au anulat instant cam tot ce tinea de libertati individuale. Ce repede au primit punctaj mare. De invidiat, ce mai.

    Democratii yoyo. 

    1. Și România a făcut la fel. Ba chiar mai ilegal decât ele

      Desigur, Romania a pastrat distanta ca sa zicem asa. Insa aia nu inseamna ca astazi toti aia pot zice ca nici usturoi nu au mancat...

    Pareri,pareri.Asa vor muschi lor.Nimic concret.

    1. Problema tine de EDUCATIE. Cu cati analfabeti functional ne-a pricopsit clasa politica (Romania Educata) crezi ca romanii stiu ce voteaza?

    Votari in continuare PSD, PNL si UDMR si va fi foarte bine. Pentru ei. Pentru noi saracie, jecmanire si taxe cat mai mari. Pentru securizarea averilor lor in 33 de ani au dat tara la altii pe gratis.

    1. Mai bine votam Aur, ei vor alipirea la muma Rusie!

      Aceeasi placa securista. Nu sunteti satui de aceasta placa. Totul ca sistemul ma.fiot sa se mentina in continuare.la putere.

    OMV este scutit de taxs de solidaritate dupa ce a primit pe gratis petrolul si gazul din Romania cu redevente de 3% . Slugile de la PSD, PNL si UDMR nu indraznesc sa mareasca redeventa. In schomb trag pe popor cu mii de taxe, saracie si jecmanire. AFARA CU OMV DIN TARA! AFARA CU PSD, PNL si UDMR, tra.dat.orii ROMANIEI.

    O colonie,nu are dreptul la democratie

    ce se intampla cand "democratia" genereaza o si mai mare diviziune sociala?

    La fel cum si "totalitarismul" genereaza o si mai mare diviziune sociala? 

    De fiecare data cand dai reset economic + moneda noua + print generezi in fata alta inegalitate sociala! 

    In sistem totalitar sau comunism la inceput curge mierea si spre sarac, cu timpul incep sa se observe discrepantele majore in societate; idem si in democratie la inceput libertatea de a crea si distruge capital este la mana oricarui "sarac"; cu timpul se vede iar discrepanta sociala + cartelul format + politicul cumparat + institutii financiare ce financiarizeara bunurile garantate prin constitutie (un exemplu este: dreptul la viata, la locuinta si acces la educatie); se vede destul de evident financiarizarea ramurilor economice CE SUNT GARANTATE DE CONSTITUTIE SI NEGARANTATE DE POLITIC SI CARTEL! 

    Dreptul la "libera circulatie" o putem ingradi prin forme de monopol si cartel preturi la etc aferente "liberei / constranse circulatii". Un exemplu recent este: specula pe energie. 

    Dreptul la "viata" un exemplu recent este specula costului de trai si explozia de "cersetori" pe strazile "democrate si partenere UE" a Romaniei! 

    Toti se fac ca nu vad in timp ce turuie ca bezmeticii "Credit"; toti se fac aca nu vad "inflatia" si prin spate dau credite cu dobanz favorabile speculatorilor -companiilor -corporatiilor -insitutiilor aciuate la cartel / ciolan. 

    Unde este uniunea europeana sa ne spuna cum a "financiarizat casa" un drept constitutional garantat; doar ca sa scoata ei "bani din piatra seaca" cand productivitatea reala cade. 

    Nu vede nimeni balonizarea speculativa a "costurilor" de la 700 lei la 2500 lei in nici 5 ani? 

    Nu vede nimeni hiperinflatia costului? 

    Eu nu ma plang cu un cost fix de 685 lei si cu un flux numerar de 1815 lei in al 5-lea an. 

    Asta ca se mai spunea pe aici ca in Romania Speculativa nu se fac bani. 

    Tot lafel imi aduc aminte si de balonizarea trecuta a costurilor de pleca de la 100 euro si ajungea la 10 ani la 400 euro ca pe urma sa se prabuseasca la 120-130 euro pe linia din tred! 

    Nu vede nimeni balonizarea speculativa lasata fortat sa "creeze cica criza" pe motiv sa se sparga alta pusculita in fata? 

    Eu sunt dispus sa pun garantie bunuri fixe ca aceasta balonizare urmeaza sa se acutizeze pana se va prabusi iar pe linia naturala din trend! 

    Cineva ridica artificial costurile ca sa aspire "Cashul din piata" se vede clar si in Misery Index pe Romania. 

    Daca ma fortez putin pot sa speculez si nivelul de balonizare in euro pe regiunea pe care o urmaresc: 

    sa zic cadere trecuta pe trend la 130-150 euro rezulta in fata CRIZA SEVERA DE COST LA 500 euro - 600 chiar 700 euro speculativ! unde va trebui sa se defleze iar pe trendul natural 180-210-230 euro dupa balonizare finala! 

    Acelasi fenomen a fost repetat in Italia-Cipru-Grecia unde prin apropierea bulei percapita in euro era cv de genul Romaniei de acum! Dupa spargere Gazul si Curentul erau mai scumpe decat "chiria /rata bancara" si normal ca duium executari silite. 

    Sunt tare curios cum Vede Domnul Isarescu situatia din fata! 

    Se vor angrena politicienii speculativ si vor continua restrengerea artificiala? 

    Mai mult ca sigur DA! 

    Asa au facut mereu! 

    "Bosorogii" in calicia lor speculativa nu vor sa schimbe nimic cand "valoarea creste" pe munte de derivate mai mare ca procent din pib. 

    O sa crape piata pana va crapecalicia lor! 

    Vor spune "uite veniturile nominale ale populatiei au crescut", uite etc x si etc y ce am facut... Vor nega realitatea pana in ultimul moment. 

    Ce o sa mai zica dupa de "marile mariri" de venituri nominale ce se vor deflat real? 

    Ce o sa zica? 

    O sa fuga de la butoane asa cum au facut ciclic! 

    Asta o sa faca! 

    Govul daca nu da startul la ANLuri din 2023 ca sa aibe timp de livrare in fata va fi partasi la acutizarea crizei din piata reala! 

    Bancile deja incep sa umble cu ocaua mica; deja sunt "Zvonuri" ca se va umbla la rata de "indatorare prost" doar pentru ca nu mai reusesc ele sa dea credit si ca sa nu "defleze instant piata imobiliara". 

    Isarescule NU TE FA PARTAS LA ACEASTA MIZERIE! 

    DATELE MELE ARATA SEMANL GRAV SPECULATIV DE BALONARE COSTURI IN PIATA!!! 

    Sper doar sa nu o dam "Turcia style sau RO ani 90"! 

    Exceptand Germania ce a fost speculata grav tura sta; sunt state Europene ce au programe GOV ce vin in balansarea pietei imobiliare pentru a nu da frau liber speculatorilor. 

    Stim CLAR ca "Valoarea reala " nu e VALOARE cand ai SOMAJ PE MINIME!!! 

    Din aceasta CAUZA ESTE OBLIGATIA GOVULUI SA ATENUEZE SOCURILE SI SPECULATIILE! 

    CAND VALOAREA SARE CALUL GOV ARE OBLIGATIA SA DEA DRUMUL LA ROBINETUL DE STOCURI IMOBILIARE CA SA NU NENOROCEASCA IN REVERS FAMILII CE CUMPARA DE BUNA CREDINTA DE LA SPECULATORI SI BANCHERI CE INCASEAZA COMISIOANE GROASE PE CARCA NENOROCIRII LOR! 

    NU repetat draga GOV greseala din anii 89 2007; sau cum a repetat-o Italia, Grecia, Cipru si GERMANIA TURA ASTA (ea se afla in proces de criza deja). 

    AVEM OBLIGATIA SA contribuim la "proparsirea neamunlui"! 

    Vedem cine cum rezista! 

    s c cret 

    1. Taci mă că strici la bizniz. Hai cu bula!

      am vazut ce stric: gov umbla la taxe venit sa genereze “artificial demand” si bancile umbla la ridicare grad de indatorare “to prop up demand” in credit speculativ si simultan sa le faca exituri la junks.

      s c cret 

    Nu mă mai mira cenzura de pe bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb