ANALIZĂ: Veniturile din exporturi ale Gazprom pot scădea la jumătate în 2023

G.D.
Internaţional / 15 februarie 2023

Veniturile din exporturi ale Gazprom pot scădea la jumătate în 2023

Pierderea vânzărilor europene este posibil să înjumătăţească veniturile din exporturi ale producătorului rus de gaze Gazprom în acest an, ceea ce înseamnă o reducere puternică a veniturilor fiscale pentru statul rus, potrivit analiştilor şi calculelor Reuters, notează News.ro.

Exporturile realizate de Gazprom, unul dintre cei mai mari contribuabili ai Rusiei, s-au redus după ce "operaţiunea militară specială" a preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina a declanşat sancţiuni occidentale şi pe măsură ce unele livrări de gaze către Europa ale Rusia au scăzut.

Potrivit calculelor Reuters, bazate pe taxele şi volumele de export, veniturile Gazprom din vânzările în străinătate ar fi putut scădea în ianuarie la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului precedent, după o scădere a livrărilor de gaze către Europa.

Dacă tendinţa se va menţine, veniturile din exporturi ale Gazprom pentru întregul an ar putea fi reduse la jumătate faţă de 2022, când volumele sale de export au scăzut şi ele cu aproape jumătate.

Cel mai mare producător mondial de gaze naturale, care nu îşi mai publică câştigurile, nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Nici Ministerul de Finanţe al Rusiei.

Gazprom este unul dintre cei mai mari contributori ai Rusiei la buget, care a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde de ruble (24 miliarde de dolari) în ianuarie, determinat de o scădere a veniturilor din energie şi de creşterea cheltuielilor.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol şi gaze, care anul trecut au fost în jur de 11.600 miliarde de ruble, şi a fost nevoită să înceapă să vândă rezerve valutare internaţionale pentru a acoperi un deficit bugetar mărit de costul conflictului din Ucraina.

În 2022, volumele de export ale Gazprom au scăzut cu 46%, potrivit companiei.

Calculele Reuters au descoperit că încă ar fi putut obţine venituri record de 80 de miliarde de dolari din cauza preţurilor mai mari, contribuind la creşterea veniturilor din impozite pentru stat, care a beneficiat şi de majorarea taxelor pe gaze şi de dividendele generoase ale Gazprom.

Gazprom a obţinut un profit net record de 2.500 miliarde de ruble (34 de miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, impulsionat de preţurile gazelor, care au crescut pe pieţele internaţionale din cauza preocupărilor legate de întreruperea aprovizionării.

După aceea, compania, în comun cu multe firme ruseşti, a încetat să-şi publice rezultatele financiare.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, un aliat al lui Putin, a declarat că grupul a plătit anul trecut 5.000 de miliarde de ruble impozite la bugetele federale şi regionale, reprezentând aproape o cincime din încasările bugetului federal.

Dar 2023 poate fi mai dur, deoarece preţurile internaţionale ale gazelor au scăzut, iar cantitatea de gaze furnizată Europei este mult sub cea din primele luni ale anului trecut.

Gazprom nu a oferit prognoze pentru exporturile de gaze pentru acest an.

Potrivit proiecţiilor unor analişti, exporturile în afara fostei Uniuni Sovietice ar putea ajunge la aproximativ 50-65 de miliarde de metri cubi (bcm), excluzând livrările către China.

"Livrările către Turcia (aproximativ 30-32 mld mc), China (15,5 mld mmc, cu o creştere la 25-30 mld m3 în 2023) şi CSI (fosta Uniune Sovietică) de aproximativ 25 mld m3 nu vor putea înlocui piaţa UE", a spus Loko-Invest, cu sediul la Moscova, într-o analiză.

Exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut în 2022 cu peste 45%, la 100,9 miliarde de metri cubi, de la 185,1 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministerul Economiei estimează că preţul de export al gazelor Gazprom pentru 2023 va fi de 700 dolari per 1.000 de metri cubi.

Dacă aceste calcule sunt corecte, veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea ajunge între 35 de miliarde de dolari şi 46 de miliarde de dolari în acest an.

Analistul de brokeraj BCS Ronald Smith a spus că dacă preţul mediu este mai aproape de 615 de dolari, "atunci veniturile europene ar scădea la doar 40 de miliarde de dolari".

"Rusia s-a îndepărtat de Occident şi va dezvolta noi pieţe pentru petrol şi gaze", spune Putin. Dar asta va necesita timp. El a discutat ideea unui hub de gaze în Turcia în octombrie anul trecut, pentru a redirecţiona gazele diin Marea Baltică către regiunea Mării Negre.

"Pentru a realiza întregul potenţial al conceptului, Rusia va trebui să lucreze mult cu partenerii din regiune, ceea ce este încă posibil, dar necesită timp", a spus Serghei Kapitonov, de la Centrul Proiectului Skoltech pentru tranziţie energetică şi ESG.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb