Analiză WBS Europa - Jurnal bursier - 23 iulie 2010

WBS
Internaţional #Jurnal Bursier / 24 iulie 2010

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pieţele europene au încheiat săptămâna cu evoluţii în general pozitive, ajutate de datele macroeconomice peste aşteptări de pe continent.

    Indicele de încredere a mediului de afaceri german, publicat de institutul economic Ifo, a avansat în luna iulie în mod neaşteptat până la maximul ultimilor trei ani pe fondul accelerării exporturilor şi a creşterii economice. Indicele, bazat pe opiniile a 7000 de manageri, a avansat până la 106.2 de la 101.8 în luna iunie, nivelul fiind cel mai ridicat de după luna iulie 2007. De asemenea, creşterea lunară a fost cea mai importantă de la reunificarea Germaniei. Aşteptările analiştilor economici indicaseră în medie o scădere la 101.5.

    Economia Marii Britanii a avansat în al doilea trimestru al cestui an într-un ritm de aproape două ori mai mare decât aşteptările medii ale analiştilor. Conform estimărilor preliminare, produsul intern brut al ţării a crescut cu 1.1% faţă de primul trimestru, în care creşterea fusese de 0.6%, depăşind aşteptările medii de 0.6%. Creşterea a fost datorată în principal creşterii de 0.9% a sectorului serviciilor, care reprezintă aproximativ 76% din PIB. În urma testelor de stres efectuate de autorităţile financiare europene, şapte din cele 91 de bănci analizate au fost determinate ca având insuficient capital, deficitul cumulat fiind de 3.5 de miliarde de euro. Băncile afectate sunt Hypo Real Estate Holding AG, creditorul german preluat de autorităţile federale, Agricultural Bank of Greece, deţinută în proporţie de 77% de statul elen, şi cinci bănci de economii din Spania - CajaSur, două grupuri de bănci locale conduse de Caixa Catalunya, respetiv Caixa Sabadell, Caja Duero-Caja Espana şi Banca Civica. Cu toate acestea, rezultatele ar putea fi mai optimiste decât situaţia reală, deoarece oficialităţile au decis să nu includă în teste decât instrumentele financiare deţinute în portofoliile de tranzacţionare, nu şi pe cele marcate ca ţinute până la maturitate, care reprezintă majoritatea activelor băncilor.

    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb