ANALIZĂ XTB ROMÂNIA:  Culturile de porumb din ţara noastră au fost afectate în proporţie de 60% anul trecut

F. A.
Comunicate de presă / 14 februarie 2013

Culturile de porumb din România au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile în proporţie de 60% anul trecut, ajungând la circa 4,7 milioane de tone, faţă de cele 11,7 milioane de tone în anul 2011, se precizează într-o analiză realizată de XTB România.

Analiştii XTB consideră că, pe viitor, agricultorii ar putea să se orienteze către a planta mai mult grâu, acesta fiind afectat in proporţie mai mică.

Preţul porumbului a atins maxime istorice anul trecut pe fondul secetei, un buşel (echivalentul, în medie, a 24 de kilograme) putând fi cumpărat cu 8,4 dolari în prima jumătate a lunii august, valoare care nu au fost însă menţinută pentru mult timp. "Îmbunătăţirea vremii din ultima parte a anului în Statele Unite (cel mai mare exportator de cereale), concurenţa dintre acestea şi Rusia, Ucraina, Kazakhstan şi Brazilia, dar şi cererea în scădere cauzată de criza economică mondială au dus la o redresare a preţului. Astfel, luna decembrie a închis cu o pierdere de 20% faţă de maximul din luna august", precizează Răzvan Mihai, analist tehnic în cadrul XTB România.

În condiţiile în care un român plăteşte aproximativ 25,6 lei (7,87 dolari) pentru un buşel, cu aproximativ 13% mai mult decât preţul cu care se tranzacţionează pe pieţele internaţionale, o reducere în producţia de porumb din ţara noastră ar putea duce la o creştere atât a preţului pentru produse precum mălaiul, cât şi o scumpire a cărnii de porc, mai precizează analistul.

reorientarea agricultorilor către grâu ar putea duce la o relaxare a preţurilor pentru produsele de panificaţie cu preţuri ridicate din cauza TVA-ului de 24% şi a secetei de anul trecut, conform aprecierilor din cadrul analizei.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb