ANCA DRAGU: Guvernul vrea să modifice Legea dării în plată

S.A.
Macroeconomie / 29 mai 2016

Anca Dragu

Anca Dragu

Actualizare 16:08 Dragu: "Supraacciza la carburanţi a adus anul acesta la buget 10 milioane lei"

Supraacciza la carburanţi a adus anul acesta la buget 10 milioane de lei şi anul trecut 30 de milioane lei, a anunţat astăzi, la Digi 24, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

"A adus la buget anul acesta, până în prezent, 10 milioane lei. Anul trecut cred că aveam în jur de 30 de milioane de lei.(...) A fost introdusă pentru a compensa scăderea de încasări din reducerea CAS. În momentul reducerii contribuţiilor se produce şi o reducere a încasărilor şi atunci a fost nevoie, cu atât mai mult cu cât România era într-un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană şi orice măsură fiscală trebuia să fie neutră din punct de vedere bugetar. Aceasta va fi eliminată în 2017", a precizat ministrul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:55

Legea dării în plată va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă. Ar putea fi scutiţi de plata impozitului cei care apelează la această lege şi care reprezintă cazuri sociale, adică au o singură locuinţă, pe care o cedează băncii, a declarat astăzi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, potrivit Digi24.ro.

Executivul va lucra la modificarea legii luna viitoare.

"Legea dării în plata a fost aprobată de către Parlament după dezbateri lungi de peste un an. Ea a ieşit în acea formă din Parlament. Legiuitorul nu a considerat necesar să-i scutească pe cei care fac uz de această lege, să-i scutească de această impozitare pe tranzacţii. Am avut discuţii cu Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiar-bancare, o discuţie foarte bună, discuţia care practic m-a făcut să înţeleg anumit aspecte ale legii şi întradevăr considerăm că, deşi nu este vina Ministerului de Finanţe că legea nu prevede scutire pentru acest tip de tranzacţii, consideram protejarea persoanelor şi a tranzacţiilor pe un fond social. Practic este vorba să ne concentrăm să sprijinim persoanele care au singură casă şi care apelează la darea în plată. Aşteptăm nişte informaţii de la Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiar- Bancare şi dorim să continuăm analiza şi să venim cu o propunere în acest sens pentru protejarea cazurilor sociale", a precizat Anca Dragu, într-o emisiune televizată.

Ministrul Finanţelor a mai spus că împreună cu o asociaţie de clienţi lucrează la fixarea unor criterii pentru identificarea cazurilor sociale printre cei care apelează la Legea dării în plată.

Potrivit Digi 24, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii, a criticat această iniţiativă: "Nu au făcut altceva decât să torpileze, să saboteze această lege, iar modificarea prin ordonanţă de urgenţă, în care să introducem criterii sociale. Nu e altceva decât o continuare a acestei atitudini împotriva românilor".

La rândul lor, specialiştii fiscali spun că introducerea unor criterii ar duce la discriminări.

Adrian Benţa, specialist fiscal, a afirmat: "Ai alte categorii sociale care o duc greu şi ar merita reduceri de taxe. Ar trebui să se impoziteze pentru că reflectă un transfer al dreptului de proprietate asupra activelor."

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:31 Dragu: "MFP vrea să înfiinţeze o unitate pentru analiza eficienţei folosirii banului public"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) îşi propune înfiinţarea unei divizii pentru analiza eficienţei folosirii banului public, urmând ca la jumătatea anului să apară primele rapoarte, a anunţat astăzi ministrul de resort, Anca Dragu.

"La jumătatea anului vom avea la Ministerul Finanţelor o analiză a eficienţei cheltuirii banilor publici, iar această analiză va cuprinde şi un program de la Ministerul Sănătăţii...cred că un program de terapie intensivă pe care ei îl au la minister. Ceea ce am constatat odată cu preluarea mandatului a fost lipsa analizei eficienţei folosirii banului public. Această analiză nu se face în România. Este o unitate la Ministerul Finanţelor Publice, acum suntem în proces de a aduce personal în unitate, şi la jumătatea anului vom avea primele rapoarte, undeva în luna iulie, probabil spre sfârşitul lunii iulie", a declarat Anca Dragu, într-o emisiune televizată, la Digi 24.

Ministrul a punctat că nu este vorba despre auditarea folosirii banilor publici, ci de o analiză calitativă.

Întrebată dacă în opinia sa criza din sănătate, determinată de cazul Hexi Pharma, poate fi considerată o problemă de siguranţă naţională, ministrul Finanţelor e evitat să dea un răspuns clar, precizând că este, cu siguranţă, o situaţie care cere o reacţie coerentă şi fermă din partea autorităţilor.

"Discuţiile au vizat măsurile imediate şi nu numai pe care Guvernul să le aibă în vedere şi aici mă refer la crearea unui grup interministerial care să analizeze această situaţie şi la noi reguli care trebuie să fie adoptate şi implementate cu privire la eficienţa folosirii acestor substanţe. (...) Au mai fost momente fierbinţi în Sănătate, au mai fost crize. Mi-e greu să definesc acum ca fiind o situaţie de siguranţă naţională, dar cu siguranţă este o situaţie care cere o reacţie coerentă şi fermă din partea autorităţilor statului şi acesta se va întâmpla la nivelul Guvernului", a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte situaţia companiei Hexi Pharma, Anca Dragu a precizat că în prezent este derulată o investigaţie ANAF pentru a se vedea dacă respectiva companie a făcut evaziune fiscală.

"În acest moment ANAF este alături de alte instituţii ale statului în această investigaţie a companiei respective şi de aceea nu vom putea da mai multe declaraţii la acest moment", a mai afirmat ministrul.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:22 Ministrul Finanţelor: "În primele 4 luni avem un prejudiciu identificat din evaziune fiscală de 2,9 miliarde lei"

Prejudiciul identificat din evaziune fiscală se ridică, în primele patru luni ale acestui an, la 2,9 miliarde lei, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la Digi 24.

"Există evaluări cu privire la evaziunea fiscală, la economia subterană. Evaluările acestea sunt făcute, în special, de instituţii care au această posibilitate şi mă refer aici la INS (Institutul Naţional de Statistică n.r) şi chiar SRI. În primele patru luni ale anului avem un prejudiciu identificat de 2,9 miliarde lei. Avem măsuri asiguratorii de 1,68 miliarde lei, avem amenzi plus confiscări de 94 milioane lei aferente prejudiciilor anterioare. Avem o diminuare a pierderii fiscale de 569 milioane lei", a spus Dragu, într-o emisiune televizată.

Ministrul Finanţelor a mai afirmat că ANAF este în curs de implementare a unui nou sistem IT, care "va aduce muniţie în plus", în combaterea evaziunii fiscale.

"Lupta cu evaziunea fiscală nu este una simplă, iar măsurile pe care le are în vedere ANAF încep de acum 2-3 ani, când ANAF s-a aflat în proces de evaluare teritorială. Apoi, suntem în plin proces de introducere a unui sistem IT la ANAF. Practic, nici informaţii de calitate nu putem să avem, nici în timp real. Dacă ministrul Finanţelor vrea să apese un buton să vadă toate încasările în fiecare moment şi pe judeţe este un pic mai greu în acest moment. Datele în timp real se culeg cu mai multă dificultate. Dar introducerea unui nou sistem IT, proces demarat cu ceva timp în urmă şi care va fi finalizat undeva în 2018-2019, va aduce muniţie suplimentară ANAF în combaterea evaziunii fiscale", a precizat Anca Dragu.

Potrivit ministrului, sectoarele cu cea mai mare evaziune fiscală sunt tutun, alcool şi petrol.

"Noi, din încasările pe care le vedem şi din estimări considerăm că acest proces a fost redus în timp, în special pe ţigări. Am introdus aceste elemente de trasabilitate, la ţigări de exemplu. Sunt multe măsuri care se iau. Poate nu sunt atât de spectaculoase", a menţionat Anca Dragu.

(S.A.)

----------

Anca Dragu: "Erorile ANAF din lista datornicilor sunt mici"

Cele şapte erori făcute de Fisc în lista datornicilor sunt mici raportate la numărul total de datornici, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, într-o emisiune televizată, la Digi 24.

"Au fost erori în şapte cazuri, repet, din peste 185.000 de cazuri. Deci aici eroarea este undeva la 0,000", a afirmat Anca Dragu, la emisiunea "În faţa ta".

ANAF a fost amendată de Autoritatea pentru Protecţia Datelor cu 16.000 de lei nu numai pentru că a publicat informaţii neactualizate, ci şi pentru că a dezvăluit numele şi datoriile a peste 187.000 de persoane. Printre acestea au fost şi persoane cunoscute, precum Regele Mihai, Victor Ciorbea, Elena Băsescu şi Cătălin Predoiu. Ulterior, ANAF a scos de pe listă numele fiicei mai mici a fostului preşedinte şi pe cel al candidatului PNL la Primăria Capitalei, care au dovedit cu chitanţe că sunt cu plăţile la zi, scrie digi24.ro.

ANAF a anunţat încă de acum câteva zile că va contesta sancţiunea.

Fiscului i s-a reproşat şi că nu a informat persoanele incluse în acea listă. Ministrul Anca Dragu susţine însă că au fost respectate procedurile.

Aceasta a precizat: "Procesul de notificare e unul continuu, se întâmplă trimestrial. ANAF are chiar o unitate specială care se ocupa de această notificare, este unitatea de la Vâlcea."

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Dau pe cele 7 erori ca sa nu se discute despre faptul ca lista a fost publicata initial pe serverul privat al unui angajat de la guvern, cu hostingul in afara tarii. Pentru asta a fost amenda.

    Bancile nu au platit nimic cand au vandut npl-uri la Stat, la notari; acesti oameni au platit 6-10 ani din viata si su trait aiurea pentru ca bancheri au intervenit in economie cu taiere de salar, cresterea valutei euro care a dus la inflatie , acum explozia chf.

    Bancile au vandut tot pe vre-un criteriu ? 

    Nu. 

    Atunci nu mai trebuie alte criterii, doar scutire! 

    Banca are la dispozitie insolventa -falimentul persoana fizica nu o are; recomand Asociatiilor de consumatori sa actioneze in judecata pe cei responsabili de discriminare pj-pf. 

    Banca are Bail in . 

    Banca are bail out. 

    .

    Clientul are ochi-n soare. 

    1. La terenul Elenei Udrea cat a fost impozitul pe tranzactie si cine l-a platit?Stie sa raspunda "silfida"asta ?

      Dar la vanzarea spre Kruk a neperformantelorpe sub nasul BNR in 2015 cati bani a obtinut statul din 

      impozi?

      Dragu si Biriș reprezinta interesele mafiei imobiliare. Oricine apeleaza la LDP si plateste fantasmagoriile mafiotilor poate recupera banii dupa ce da in judecata statul mafiot.

      Incurci merele cu capsuni. Bancile au vandut creante iar tu vinzi adica dai in plata un bun imobil nu e accelasi lucru deci nu se impoziteaza si taxeaza la fel. Daca banca obtinea profit din vanzarea NPL-urilor era mai mult ca sigur impozitata asa cum tu conform legii tre sa platesti impozit pe tranzactie imobiliara. Degeaba tot latri la banci ca legea e facuta de desteptul de Zamfur cu ajutorul ilustrului avocat Chiperea iar ei saracii nu or stiut 'de astea'.

      Debitorii predau o garantie fara sa faca profit, bancard cu retard in zona de pericol.

      [...], reducerea unei datorii de la valoarea scriptica este un profit dar nu asta se taxeaza ci transferul de proprietate a persoanelor fizice - nu mai compara regimul fiscal al persoanelor fizice cu cel al persoanelor juridice, analfabet [...]

      Impozitul pe tranzactie imobiliara se aplica indiferent daca vinzi in pierdere sau castig pretenas. Din partea mea sa se duca cat mai multi cu casele inapoi numa asa pot cumpara cu discount de 50% platit de fazani ca tine. Bancile vor fi happy, noi astia care cumparam vom fi si noi happy iar sponsorii o sa plateasca tot timpul. Daca ma gandesc bine legea asta trebuia sa se numeasca Legea darii in sponsorizare.

      Bancard cu retard in zona de pericol pentru comunitate, persoanele fizice sunt discriminate si in acest caz. Se stie ca guvernul mafiei financiare a amanat tot prin ordonanta de urgenta aplicarea legii falimentului persoanelor fizice.

      Veti deconta aceste furturi si acest comportament mafiot. 

      Dedicatie pt Sponsoru

      Puya si Don Baxter - Baga Bani

      auditie plafuta sper sa te regasesti aici  

      Să bage ce vor ei, oricum băncile sunt singurele entități care plătesc postaci pe zona financiară.

      Justiția independentă ar trebui să bage bancarzi în pârnaie pentru trafic de influență. 

    Dragu, executatii si bancile care au externalizat creditele neperformante catre diverse vehicule financiare au transferat drepturi de proprietate fara sa plateasca impozit.

    Guvernul tau penal a uitat sa taxeze aceste transferuri. 

    1. incompetent [..]

      Incompetenti hoti sunt bancarzii care au aruncat bani pe geam in timpul bulei creditarii. Dupa ce ne-am imprumutat 20 mld de la FMI ca sa salvam sistemul bancar, mafiotii inca au nevoie de un guvern de mafioti sa mai fure in continuare. :D

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb