ANCA DRAGU (MFP): FNGCIMM ar putea deschide un "concept store", pentru IMM-uri şi startup-uri

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 octombrie 2016

FNGCIMM ar putea deschide un "concept store", pentru IMM-uri şi startup-uri

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ar putea avea un "concept store" pentru sprijinirea IMM-urilor şi a startup-urilor, a declarat, ieri, Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul Topului Naţional al Firmelor Private din România, eveniment organizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Domnia sa a precizat: "La FNGCIMM lucrăm la un produs pentru sprijinirea start-up-urilor. În discuţiile pe care le am cu reprezentanţii mediului de afaceri cea mai frecventă plângere a fost că startup-urile au acces dificil la finanţare. De aceea, FNGCIMM lucrează la acest produs de sprjinire prin garanţii oferite de fond. Un alt element la care FNGCIMM lucrează acum este un concept store care să ofere soluţii integrate IMM-urilor. Ne uităm aici la o abordare dublă. Practic să creăm o facilitate fizică dar şi o facilitate virtuală prin care reprezentanţii IMM-urilor sau cei care doresc să îşi deschidă o companie să vină şi să găsească un pachet integrat de informaţii referitor la cum se deschide o companie, cum se desfăşoară activitatea contabilă, cine îi poate ajuta, care sunt regulile contabile şi fiscale în funcţiune astfel încât aceste afaceri să fie unele de succes şi să nu se împotmolească în activităţile birocratice".

Ea a mai vorbit despre facilităţile privind schemele de minimis pe care ministerul le desfăşoară sau urmează să le implementeze, arătând, totodată că, în primele trei luni ale acestui an au fost înfiinţate 5.800 de firme de tip SRL-D.

Anca Dragu a precizat: "Ne uităm cu atenţie la înfiinţarea de firme şi de locuri de muncă. Pot să vă spun că în primul trimestru au fost înfiinţate peste 5.800 de firme de tip SRL-D, conform datelor de la Registrul Comerţului, iar Guvernul şi-a propus să sprijine creşterea acestor cifre. Pentru că fiecare SRL-D nou înfiinţat presupune crearea a două noi locuri de muncă. Există 160 milioane de euro anual pentru start-upuri, 40 milioane euro pentru promovare la export şi un nou tip de ajutor de stat care se adresează firmelor mici. Acestea vor primi între 1 şi 5 milioane de euro ajutor de stat pentru dezvoltare. Firmele mici şi mijlocii pot deveni motorul economiei în acest fel pe perioada 2017-2023. Firmele mici şi mijlocii vor primi ajutoare de stat de 5 milioane euro. Guvernul estimează că va ajuta 200 de firme prin această schemă de ajutor de tip minimis".

Firmele care îşi redobândesc codul TVA ar putea primi beneficiile pierdute în perioada anulării codului

Firmele care au pierdut codul de TVA şi îl redobândesc vor primi beneficiile pierdute în perioada aferentă anulării codului, a mai spus, ieri, Anca Dragu, adăugând: "Pentru un regim fiscal echitabil propunem facilităţi pentru cei care îşi redobândesc codul de TVA în sensul acordării beneficiilor pierdute în perioada aferentă anulării codului. Au fost o mulţime de situaţii în care firmele şi-au pierdut acest cod de TVA, unele chiar nu au ştiut de această măsură. În acest moment nu este posibil ca un cod de TVA să fie pierdut fără ca firma să cunoască acest lucru, dar constatăm că există situaţii care deja s-au întâmplat".

Potrivit acesteia, au fost firme puse în dificultate împreună cu partenerii lor comerciali.

"Sunt firme care au fost puse în dificultate, nu numai ele dar şi partenerii lor comerciali, în momentul în care au avut tranzacţii cu o firmă fără cod de TVA. Venim în acest pachet de simplificare cu măsuri care să ajute firmele care au avut codul suspendat şi îl redobândesc", a mai arătat ministrul Finanţelor.

Formularul de înregistrare în scop de TVA (088) a fost simplificat în vara acestui an, iar în loc de 20 de întrebări declaraţia conţine acum 13, iar din 8 seturi de documente, va fi nevoie de 3 seturi.

Potrivit datelor PwC România, publicate tot în vara acestui an, deficitul de TVA, respectiv diferenţa dintre sumele de TVA pe care statul ar trebui să le colecteze şi sumele colectate efectiv, s-a redus, în 2015, în România, la 39,6% de la 44,4% în 2014, însă rămâne cel mai mare din cinci ţări analizate, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi România.

Cheltuielile cu pregătirea profesională a tinerilor ar putea fi deductibile

Cheltuielile firmelor cu pregătirea profesională a tinerilor vor putea fi deductibile din punct de vedere fiscal, a mai spus Anca Dragu.

Potrivit ministrului Finanţelor se vor putea deduce atât cheltuielile cu formarea profesională şi cu salarizarea profesorilor care vin să pregătească un tânăr, cheltuielile de cazare şi de masă pentru aceşti tineri, cât şi cele pe care angajatorul le are cu echipamentele necesare pregătirii profesionale.

"Foarte important este domeniul de pregătire profesională. Este important în special pentru dumneavoastră (antreprenorii - n.r.) ca şi angajator dar şi pentru absolvenţi, pentru tinerii absolvenţi de liceu. Pentru susţinerea învăţământului şi o mai bună pregătire profesională a tinerilor propunem acordarea de facilităţi societăţilor interesate de programe de calificare profesională", a spus Dragu, citată de Agerpres.

Ministrul Finanţelor a precizat că Executivul vrea ca tinerii să aibă acces mai uşor la o pregătire aplicată.

"Vrem ca tinerii să aibă un acces mai uşor la o pregătire aplicată, iar angajatorii să fie motivaţi să investească în formarea profesională a tinerilor. Mă refer aici nu numai la cheltuielile pe care un angajator le are cu pregătirea în mod direct, cu formarea profesională, cu salarizarea profesorilor care vin să pregătească un tânăr, cu cheltuielile de cazare, de masă pentru aceşti tineri, dar şi cheltuieli pe care angajatorul le are cu echipamentele care sunt necesare pregătirii profesionale. Toate aceste cheltuieli vor fi deductibile din punct de vedere fiscal, facilitând astfel investiţiile dumneavoastră în pregătirea profesională", a spus ministrul Finanţelor Publice.

Ministerul Finanţelor: "Scutirea de impozit a profitului reinvestit va fi extinsă pe perioadă nedeterminată"

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va aproba în una-două săptămâni măsura extinderii scutirii de impozit a profitului reinvestit pe o perioadă nedeterminată, a anunţat, ieri, ministrul de resort, Anca Dragu.

Domnia sa a precizat: "Avem deja un pachet consistent pe care l-am discutat şi pe care îl vom aproba în una-două săptămâni prin care dorim să extindem această facilitate, respectiv scutirea de impozit a profitului reinvestit. Dorim să o extindem pe o perioadă nedeterminată pentru a aduce această predictibilitate fiscală astfel încât dumneavoastră (antreprenorii n.r.) să ştiţi că şi anul viitor şi în 2017, 2018, 2019 veţi putea beneficia de această facilitate şi vă veţi putea face un plan de afaceri având ca input aceste informaţii privind fiscalitatea în România. Aşadar oferim contribuabililor care investesc în active precum echipamente tehnologice, calculatoare şi echipamente periferice programe informatice, o continuitate în activitatea economică".

Potrivit acesteia, IMM-urile reprezintă 90% din firmele din România şi contribuabili semnificativi pentru bugetul statului.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit era valabilă până la sfârşitul acestui an. Agenţii economici sunt scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb