Anca Dumitru: Şeful Franklin Templeton este de acord cu listarea FP pe sistemul alternativ

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2010

Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton, compania care va administra activele Fondului Proprietatea (FP), şi-a exprimat acordul pentru prelistarea fondului pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, potrivit directorului general al Bursei de Valori Bucureşti, Anca Dumitru.

"Mark Mobius şi-a exprimat acordul, atât verbal, cât şi în scris, pentru prelistarea Fondului Proprietatea pe ATS-ul bursei, pe secţiunea New Market", a spus Dumitru, citată de Mediafax.

Ea a afirmat că, din punct de vedere tehnic, prelistarea se poate realiza imediat după autorizarea sistemului alternativ de tranzacţionare de către CNVM.

Posibilitatea listării Fondului Proprietatea pe sistemul alternativ a fost anunţată, la finele lunii martie, de către preşedintele Consiliului de Adminis-traţie al Bursei, Stere Farmache.

Pe sistemul alternativ al BVB vor fi transferate acţiunile companiilor care nu sunt listate pe o piaţă reglementată, precum şi titluri admise la tranzacţionare pe bursele externe, dar nu şi în România.

Contractul de administare a Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton a fost semnat pe 25 februarie şi va intra în vigoare după înscrierea FP la CNVM. Comisia a dat termen 45 de zile începând cu 23 februarie, data deciziei, pentru înscrierea FP ca organism de plasament colectiv.

Franklin Templeton a câştigat licitaţia pentru administrarea FP în iunie 2009.

Fondul Proprietatea a depus, în luna martie, cea mai mare parte a documentaţiei necesare înscrierii la CNVM ca organism de plasament colectiv de tip special, sub forma unei societăţi închise de investiţii, măsura fiind necesară listării la Bursă.

Corin Trandafir: Intenţia este ca listarea propriu-zisă să fie în septembrie 2010

"Înregistrarea fondului la CNVM urmează să fie realizată până la 1 mai, prospectul fiind deja în curs de redactare şi sperăm să fie gata până la sfârşitul lunii aprilie", a afirmat, ieri, Corin Trandafir, membru în Consiliul de Supraveghere al FP. Domnia sa a adăugat că intenţia este ca listarea propriu-zisă să fie în septembrie 2010. "Cred că este un termen optimist şi sper ca guvernul să nu facă vreo prostie uriaşă", a mai spus domnia sa. Corin Trandafir este membru în Consiliul de Supraveghere al FP şi avocatul familiilor Auschnitt şi Malaxa, cei mai mari acţionari minoritari ai Fondului.

Trandafir apreciază că momentul listării fondului va coincide cu relansarea pieţei de capital, deoarece fondurile străine mari de investiţii vor intra la bursă, cumpărând pe lângă acţiuni FP şi titluri ale altor companii.

Fondul Proprietatea ar putea acorda dividende de 0,04 lei/acţiune din profiturile din 2008 şi 2009

Fondul Proprietatea ar putea acorda dividende de 0,04 lei/acţiune din profiturile obţinute în 2008 şi 2009, mult peste valoarea distribuită în 2007, dacă vor fi anulate acţiunile neplătite de stat, a mai declarat, ieri, Corin Trandafir, membru în Consiliul de supraveghere al FP.

"Anularea acţiunilor neplătite de stat la Fondul Proprietatea, care reprezintă aproape 3% din capitalul social, ar permite acordarea de dividende din profiturile anilor 2008 şi 2009, valoarea dividendului urmând să fie de 0,04 lei/acţiune, mult peste cât s-a acordat în 2007. Un prim mare pas pentru listare este rezolvarea problemei acţiunilor neplătite de stat, pentru că Finanţele nu vor participa cu bani, iar procesele dintre fond şi minister ar putea dura mult", a afirmat Trandafir, prezent la un seminar pe teme bursiere.

Ministerul Finanţelor Publice, acţionarul majoritar al FP, trebuie să verse 555,4 milioane de lei în contul unor titluri pe care le-a subscris dar nu le-a plătit.

Finanţele deţin 59,3% din capitalul Fondului, diferenţa fiind controlată de peste 3.200 de persoane fizice (cu o participaţie cumulată de 30,59%) şi 78 de firme (10,1%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb