Anchetă, în Taiwan, privind un posibil caz de trafic de armament cu ramificaţii în România

Mihnea Rău
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 ianuarie 2010

O publicaţie locală susţine chiar că fratele preşedintelui Traian Băsescu este suspectat că ar fi fost implicat în reambalarea unei mari cantităţi de muniţie şi revânzarea muniţiei care ar fi trebuit distrusă

Autorităţile taiwaneze anchetează de mai multe luni un posibil caz de trafic de armament ale cărui ramificaţii ar traversa şi ţara noastră, după ce o publicaţie locală -revista Next- a relatat chiar că până şi Mircea Băsescu, fratele preşedintelui român, ar fi sus-pectat de reambalarea unei cantităţi de muniţie.

Peste 8.000 de tone de grenade, mine şi alte tipuri de muniţie veche de origine taiwaneză ar fi trebuit să fie distruse în Bulgaria, dar aproape un sfert din cantitate ar fi fost reambalată în România şi de aici exportată mai departe în Angola. Cele 1.884 de tone ar fi fost achiziţionate de partea română pentru revânzare iar întreaga operaţiune s-a fi desfăşurat de-a lungul anului trecut, susţin jurnaliştii de la revista Next.

Ministerul taiwanez al Apărării va solicita informaţii din partea companiei Explomo, cu sediul în Singapore, care a câştigat contractul de distrugere a muniţiei, a declarat Wang Kuo-pin, directorul Centrului de Achiziţii din cadrul Biroului pentru Armament al Ministerului Apărării. Sursa citată susţine că în cazul în care informaţiile publicate de jurnaliştii taiwanezi se confirmă, Ministerului Apărării va face demersurile necesare pentru anularea contractului, iar apoi va solicita rambursarea taxelor şi garanţiei depozitelor stipulate în contract şi va înainta o cerere de compensare. Autorităţile taiwaneze anchetează, de asemenea, şi posibilitatea unui fals.

Oficiali militari taiwanezi s-au deplasat, în mai, în Bulgaria, pentru a superviza executarea contractului, care a fost finalizat în august, potrivit lui Wang.

Compania bulgară Maxam, care s-a ocupat de distrugerea muniţiei, a fost nevoită să furnizeze o listă zilnică cu muniţia distrusă, însoţită de fotografii. Ministerul a solicitat, de asemenea, unui număr de două companii, una taiwaneză şi una străină, să furnizeze rapoarte lunare despre manipularea muniţiei.

Din informaţiile noastre nici firma taiwaneză Explomo, nici compania bulgară Maxam nu desfăşoară direct operaţiuni pe teritoriul ţării noastre prin vreo sucursală sau filială locală.

În septembrie 2009, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu l-a acuzat pe fratele şefului statului, Mircea Băsescu, că ar fi fost implicat într-o afacere de trafic de explozibil alături de o persoană pe nume Bakri Imad Abdul Reda, suspectată de legături cu organizaţii teroriste, dar nu a prezentat ulterior dovezi concludente în acest sens.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb