Oficiul pentru Fraude Grave din Marea Britanie (SFO) a lansat o anchetă penală la "GlaxoSmithKline" Plc (GSK), la mai puţin de două săptămâni după ce directorul producătorului de medicamente a fost acuzat că a condus o reţea de dare de mită "masivă şi sistemică" în China.
Luna aceasta, Poliţia din China l-a acuzat pe Mark Reilly, directorul "GlaxoSmithKline", că le-a ordonat angajaţilor să le dea mită oficialilor din spitale în vederea utilizării produselor medicale ale companiei. Conform autorităţilor, Reilly a condus personal "o reţea masivă de mituire".
Marţi seara, SFO a anunţat: "Am deschis o anchetă penală privind practicile comerciale ale GlaxoSmithKline şi ale subsidiarelor sale".
La rându său, GSK a informat: "SFO a lansat o anchetă penală oficială privind practicile comerciale ale grupului nostru. Suntem angajaţi să ne derulăm afacerile la cele mai înalte standarde etice şi vom continua să cooperăm pe deplin cu SFO".
Nici SFO, nici GSK nu au oferit detalii cu privire la acest caz.
După lansarea anchetei în China, în vara anului trecut, au mai aparut acuzaţii privind activităţi ilicite ale angajaţilor GSK din Irak, Polonia, Iordania şi Liban. Departamentul de Justiţie din SUA a început, în 2010, să examineze dacă GSK şi alţi producători de medicamente au încălcat legea împotriva mituirii oficialilor din ţări străine.
În decembrie 2013, după lansarea anchetei în China, compania anunţa că plănuieşte să stopeze, din 2016, plăţile directe către medici pentru susţinerea de discursuri, respectiv pentru participarea la întruniri medicale.
Totodată, GSK va introduce un nou program de compensaţii pentru agenţii de vânzări din afara SUA, care lucrează în mod direct cu cei care prescriu medicamente.
Scandalul de corupţie ce priveşte GSK este cel mai mare din China după cel care a afectat "Rio Tinto", în 2009, şi care a dus în închisoare patru directori ai companiei miniere anglo-australiene.
În luna iulie 2013, autorităţile din China au anunţat că investighează GSK şi au reţinut patru executivi locali ai acestei companii. Atunci, autorităţile din China au acuzat că reprezentanţii locali ai companiei au dat mită de 3 miliarde yuani (480 milioane dolari) pentru încurajarea doctorilor să folosească medicamentele GSK.