Anchetă pentru spălare de bani prin banca elveţiană Julius Baer

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2020

Anchetă pentru spălare de bani prin banca elveţiană Julius Baer

Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia (FINMA) va examina activităţile angajaţilor Julius Baer, după ce a atras atenţia băncii private că a ignorat riscurile privind operaţiunile de spălare de bani în plăţi care au legătură cu fenomenul de corupţie din Venezuela şi cu organismul mondial de fotbal FIFA.

Directorul executiv al FINMA, Mark Branson, a declarat că autoritatea de reglementare va analiza comportamentul unor salariaţi ai băncii private elveţiene, fiind posibil să aplice pedeapsa cu interdicţia de angajare viitoare a celor depistaţi că au încălcat legea.

Într-un raport extrem de critic lansat săptămâna trecută, FINMA a arătat că banca din Elveţia a eşuat în depistarea unor tranzacţii suspecte precum un transfer de 70 de milioane de franci (71 de milioane de dolari) pentru un client venezuelean în 2014, în ciuda faptului că avea cunoştinţă de faptul că acesta a fost acuzat de corupţie.

FINMA a refuzat să comenteze cu privire la anumite persoane sau să dea un termen pentru perioada de desfăşurare a investigaţiei.

"Acum vom aborda întrebările cu privire la responsabilitatea angajaţilor din bancă într-un pas ulterior", a spus Branson, citat de Aargauer Zeitung, precizând: "Dacă identificăm încălcări grave ale legislaţiei de supraveghere, trebuie să vedem dacă există membri ai conducerii care poartă răspunderea cauzală directă pentru aceste erori".

Julius Baer a refuzat să comenteze pe marginea anchetei.

Deficienţele legate de combaterea spălării banilor, identificate de FINMA, s-au produs între 2009 şi 2018, în mare parte în timpul mandatului lui Boris Collardi în funcţia de director executiv. Collardi, care a părăsit banca, a refuzat să facă declaraţii privind ancheta.

Săptămâna trecută, FINMA a îndemnat banca elveţiană să-şi îmbunătăţească controalele şi a numit un auditor care să supravegheze grupul. Cu toate acestea, autoritatea nu şi-a folosit puterea sa pentru a cere restituirea profiturilor generate din infracţiuni.

Autoritatea de reglementare nu are puterea să amendeze sau să stabilească închisoarea pentru vinovaţi, dar poate să le interzică persoanelor fizice să mai lucreze în sectorul financiar elveţian.

De când a fost înfiinţată în urmă cu 11 ani, FINMA a interzis unui număr de 56 de persoane să mai lucreze în bănci, măsura dovedindu-se "eficientă, chiar preventivă", conform lui Branson, care menţionează că astfel de interdicţii sunt impuse "indiferent de funcţia persoanelor vinovate sau de mărimea instituţiilor". Oficialul autorităţii a conchis: "Am aplicat aceste interdicţii unor directori executivi, şefi de departamente juridice, membri ai consiliilor de administraţie sau membri ai conducerii".

Amintim că, luna aceasta, Julius Baer a informat că va elimina 300 de locuri de muncă în 2020, instituţia urmărind să-şi consolideze profitabilitatea, după un declin puternic în 2019.

Directorul executiv al băncii, Philipp Rickenbacher, a anunţat că banca are în plan o nouă strategie pe trei ani, care să elimine presiunile ce privesc marjele sale de profit.

Philipp Rickenbacher a afirmat că banca vrea să-şi îmbunătăţească rata ajustată costuri/venituri la 67% până în 2022, faţă de 68%, cât preconiza anterior, respectiv 71%, cât a fost în 2019. Acest nivel va fi atins prin reducerea costurilor băncii cu 200 de milioane de franci (206,72 milioane de dolari) şi prin sporirea veniturilor.

De când a devenit CEO, în septembrie 2019, Rickenbacher a redus numărul membrilor consiliului executiv al Julius Baer, ca să crească eficienţa şi orientarea către clienţi, în special către cei ultra-bogaţi.

Anul trecut, câştigul net neajustat al băncii elveţiene a scăzut cu 37%, la 465 milioane de franci, din cauza unor provizioane de 250 de milioane de franci pentru cheltuieli legale, dar şi a costurilor legate de divizia neperformantă de management al activelor din Italia (Kairos).

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb