Actualizare 21:25 Alte două persoane au fost reţinute în dosarul incendiului de la Colectiv
Cristian Niţă, unul dintre acţionarii firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice din clubul Colectiv, a fost reţinut în această seară de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul tragediei care a făcut 32 de victime.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, în acelaşi dosar, procurorii au reţinut şi un angajat al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL.
La Parchet mai sunt audiate şi alte persoane, printre care şi Daniela Niţă, acţionarul majoritar al firmei.
Reţinerile au loc după ce procurorii au efectuat percheziţii la sediul social din Bucureşti al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL şi la un depozit al acesteia din comuna Bucşani, judeţul Giurgiu.
(S.A.)
-------------
Actualizare 20:26 Piedone, urmărit penal în dosarul incendiului de la "Colectiv"
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi fals intelectual, anunţă Direcţia Naţională Anticorupţie.
În ordonanţa întocmită de procurori se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
"În calitate de funcţionar public - primar al sectorului 4 Bucureşti, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prevăzute în Legea nr. 307/12.07.2006, H.G.R. 1739/06.12.2006 şi Ordinul M.A.I. nr. 3/2011, prin aceea că a emis acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 şi autorizaţia de funcţionare cu nr. 369/14.01.2015 necesare desfăşurării activităţii de către S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., la punctul de lucru din strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4 Bucureşti. Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei.
De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L, suspectul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că S.C. COLECTIV CLUB S.R.L îndeplinea cerinţele legale necesare avizării".
(A.L.)
-----------
Actualizare 16:16 Piedone, adus cu mandat la DNA
Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost adus astăzi cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în dosarul în care se anchetează modalitatea de emitere a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, transmit televiziunile de ştiri.
(A.L.)
----------
Actualizare 15:04 Parchetul General a finalizat cercetarea la locul incendiului
Parchetul General transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că în cauza având ca obiect incendiul produs în Clubul ,,Colectiv'' din Bucureşti, astăzi a fost finalizată cercetarea la faţa locului.
Procurorii arată că, în cursul acestei săptămâni, în vederea lămuririi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015 au fost audiate 147 de persoane, martori şi persoane vătămate.
"Totodată, în baza autorizaţiilor emise de către instanţa de judecată, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se efectuează percheziţii în 7 locaţii situate pe raza Municipiului Bucureşti şi a judeţului Giurgiu", se mai arată în comunicat.
(S.A.)
------------
Actualizare 14:45 Percheziţii la firma de artificii implicată în incendiul de la clubul Colectiv
Procurorii Parchetului General efectuează vineri mai multe percheziţii în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, printre care şi la firma SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice din seara tragediei, informează surse judiciare.
Potrivit surselor citate, au loc percheziţii la sediul social al firmei SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL din str. Drumul Sării din Bucureşti, precum şi la un depozit al acesteia din comuna Bucşani, judeţul Giurgiu.
-----------
Actualizare 14:25 Procurorii militari ai DNA ridică documente de la ISU
Procurorii militari ai DNA ridică, vineri, documente de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în dosarul "Colectiv", au declarat surse judiciare.
Sursele menţionează că sunt avute în vedere aspecte privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, respectiv dacă au fost respectate dispoziţiile legale de control şi metodologia.
Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu de către cadre militare ale ISU Bucureşti-Ilfov.
"Sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii", se precizează într-un comunicat al DNA.
--------
Actualizare 13:16 DNA ridică documente de la Registrul Comerţului
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ridică, vineri, documente de la Registrul Comerţului, au declarat surse judiciare.
Ridicările de documente fac parte din ancheta în desfăşurare privind tragedia de la Club Control.
------------
Actualizare 13:04 DNA a început urmărirea penală privind fapte de abuz în serviciu, pentru Primăria sectorului 4
Ca urmare a disjungerii, de către PICCJ, unei părţi din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv şi a declinării cu privire la săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus urmărirea penală faţă de mai multe fapte, presupus a fi săvârşite de persoane cu atribuţii de decizie şi avizare din Primăria Sectorului 4 Bucureşti: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat şi complicitate), fals intelectual (autorat şi complicitate), informează un comunicat de presă al DNA.
Din ordonanţa de începere a urmăririi penale in rem au rezultat date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. este unitate de alimentaţie publică situată în Bucureşti, sector 4, de tip bar/club, având o suprafaţă totală de 425 mp din care spaţiu de servire 335 mp.
La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de funcţionare, iar la aceeaşi dată autorizaţia de funcţionare nr. 369.
Potrivit comunicatului DNA, "ambele acte au fost eliberate deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotărâre prevede obligativitatea unei astfel de autorizări pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri având destinaţia de alimentaţie publică cu aria desfăşurată egală sau mai mare cu 200 mp".
"Se constată, deci, că atât acordul de funcţionare nr. 3909/14.01.2015, cât şi autorizaţia de funcţionare nr. 369/14.01.2015 nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispoziţiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea I.G.S.U", părecizează sursa citată.
Prin cele descrise mai sus reiese că s-a produs "vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti, cu obţinerea unui folos necuvenit pentru reprezentanţii S.C. COLECTIV CLUB S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, obţinând în primele 6 luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidenţelor A.N.A.F., fără îndeplinirea condiţiilor legale de autorizare", potrivit procurorilor DNA.
În comunicat se mai precizează că în spaţiul respectiv "s-au desfăşurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiţii vădite de insecuritate publică, a fost pusă, permanent, în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a spectatorilor şi persoanelor angajate, aflate în incinta clubului".
Totodată, au fost afectate şi interesele legitime ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti ca instituţie publică abilitată de lege să asigure desfăşurarea în condiţii de siguranţă publică şi cu respectarea tuturor normelor legale a oricărei manifestări cu participarea publicului, menţionează comunicatul DNA.
Pentru stabilirea detaliată a stării de fapt, a aflării adevărului şi a răspunderii persoanelor implicate, în cursul zilei de azi (6 noiembrie 2015), procurorii DNA efectuează ridicări de documente de la mai multe instituţii publice situate în Bucureşti şi urmează să audieze mai multe persoane la sediul DNA din Bucureşti.
Tot azi, s-a sesizat din oficiu şi Serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov.
În comunicatul DNA se precizează că sunt indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii.
Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinţă decesul a 32 persoane şi rănirea gravă a peste 140 persoane, precum şi datele şi informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. şi ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competenţă pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu, potrivit comunicatului citat.
------
Actualizare 10:00 Procurorii DNA ridică documente de la Primăria Sectorului 4 în dosarul "Colectiv"
Procurorii DNA ridică vineri documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Administraţia financiară în dosarul în care anchetează modalitatea de emitere a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Colectiv, au declarat surse judiciare.
--------
Paul Gancea, unul dintre patronii clubului Colectiv şi cel care a depus cererea de obţinere a avizului de la autoritatea locală, a fost adus vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie, transmit televiziunile de ştiri.