ANDREEA PAUL DESPRE DOSARELE PANAMA: "În România nici măcar nu avem obligaţia de a raporta autorităţilor fiscale înfiinţarea unor astfel de companii"

Amalia Pană
Politică / 6 aprilie 2016

Deputatul PNL Andreea Paul a transmis cu privire la scandalul "dosarelor Panama" că soluţia este transparenţa fiscală şi interzicerea tuturor tranzacţiilor financiare ale statelor membre cu ţările netransparente, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Andreea Paul a declarat că: "Recentul scandal al dosarelor Panama demonstrează încă o dată că economia subterană este peste tot, că este nedreaptă fată de cetăţeni şi fată de companiile care plătesc corect taxele. Economia subterană este enormă şi foarte costisitoare. Economia subterană este o capcană socială. Varietatea metodelor de spălare a banilor depinde de imaginaţia celor care fac uz de astfel de operaţiuni, Practic, cei mai buni jucători sunt aceia care ştiu toate regulile jocurilor şi care fac aceste reguli."

"Conturile off-shore parchează peste 18,5 trilioane de dolari, din ultimele estimări disponibile. În Uniunea Europeană, economia subterană a fost estimată de OECD la aproximativ 3,4 trilioane de euro, în anul 2015, din care 46 de miliarde de euro doar în România. Veniturile cu multe zerouri obţinute din economia subterană sunt adeseori parcate sau ascunse în paradisurile fiscale opace", mai menţionează sursa citată.

Deputatul a mai adăugat că în Uniunea Europeană se putea cere transparenta fiscală obligatorie a paradisurilor fiscale, la fel şi la nivelul instituţiilor globale. De asemenea, a mai susţinut că: "Legislaţia noastră nu interzice în niciun fel înfiinţarea de către cetăţeni/rezidenţi români a unor companii în Panama sau în oricare alt paradis fiscal. Prin acest termen înţelegem state fără impozit pe profit/ venit sau cu impozite foarte mici şi lipsite de transparentă fiscală. În România au fost înregistrate aproximativ 1500 de societăţi cu participare străină la capital provenit din state precum Insulele Virgine Britanice (383), Panama (236), Insulele Bermude (200), Gibraltar (69), Seychelles (48) etc, conform ultimelor date oficiale ale ONRC".

Comunicatul transmite şi că în România nu avem obligaţia de a raporta autorităţilor fiscale înfiinţarea unor astfel de companii sau BNR-ului astfel de conturi deschise afară: "E timpul ca legiuitorul român să fie interesat de introducerea unor astfel de obligaţii de raportare. Pe plan internaţional, sunt state care au implementat astfel de obligaţii de raportare, cunoscute ca CFC rules - Controlled Foreign Corporations. OECD a venit la sfârşitul anului trecut cu recomandări clare pentru aplicarea eficientă a acestor reguli."

Andreea Paul consideră obligatorie analiza modului în care fondurile au fost acumulate în astfel de companii off-shore:

- Se poate pune problema de profituri exportate prin preţuri de transfer dacă fondurile au fost obţinute de la companii româneşti afiliate sau dacă companiile au fost interpuse pe un lanţ tranzacţional, în scop fiscal exclusiv.

- Se mai poate pune problema şi cu privire la realitatea tranzacţiilor, în special dacă vorbim de consultanţă şi de comisioane plătite de firme româneşti. ANAF poate face controale pentru a verifica respectarea legislaţiei, la nivelul companiilor româneşti care au avut relaţii comerciale cu companii din Panama sau din alte paradisuri fiscale.

- Se poate pune problema modului în care sunt folosite de către cetăţeni/ rezidenţi români fondurile din astfel de companii. Banii folosiţi sau retraşi în scop personal trebuiau declaraţi în România şi se datora impozit pe dividend. Dacă nu au fost declaraţi, vorbim atât de impozite, dobânzi şi penalităţi, cât şi de evaziune fiscală.

- De asemenea, persoanele ar trebui urmărite unde au rezidenta fiscală. De exemplu, sunt oameni mari de afaceri, români care vin des prin România, dar care declară că sunt rezidenţi fiscal în Monaco. A urmărit cineva de la fisc câte zile stau în România într-un an?

"Pe data de 5 aprilie am cerut audierea parlamentară a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi a ANAF în legătură cu acţiunile naţionale care se impun în urma dezvăluirilor din «dosarele Panama» în Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor. Aceste două instituţii sunt direct responsabile pentru monitorizarea tranzacţiilor financiare suspecte şi fiscale. Colegii mei au acceptat şi au votat în unanimitate. Foarte probabil, săptămâna viitoare, marţi, vor avea loc aceste audieri", a mai spus deputatul Andreea Paul în încheiere.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb