ANDREEA PAUL: "Femeile rămân subreprezentate în Parlament"

Laura Boico
Politică / 26 august 2016

Deputatul liberal Andreea Paul este de părere că la nivelul echipelor prezidenţiale şi guvernamentale, gradul de implicare politică a femeilor a ajuns la aproape 40%, în timp ce în Parlament peste jumătate din populaţia ţării "rămâne grav subreprezentată", procentul fiind de doar 11%.

"Femeile pot contribui din plin cu atuurile lor. La nivelul echipelor prezidenţiale şi guvernamentale aproape 40% sunt doamne - ceea ce înseamnă că a contat campania pe care am dus-o până acum (faţă de cele 20, respectiv 30 de procente la demarajul acestor mandate), dar în Parlament peste jumătate din populaţia ţării rămâne grav subreprezentată, cu 11% din totalul parlamentarilor actuali. Vocea femeilor este de două ori mai puţin auzită în Parlamentul României decât media mondială şi de trei ori mai puţin decât media europeană. La ultimele alegeri locale, 4,6% doamne au fost alese primar, 12% consilieri locali şi 15% consilieri judeţeni. Alegerile locale din acest an sunt departe de ştacheta ridicată de Preşedintele Iohannis şi Premierul Cioloş.

România este pe locul ruşinos 113 în lume la implicarea politică a femeilor, conform Raportului Global al Egalităţii de Gen din anul 2015. La mijlocul anului 2016, realitatea românească a evoluat mult în bine în cele două Palate, slab la nivelul autorităţilor locale şi rămâne de văzut care va fi evoluţia în viitorul Parlament", scrie Andreea Paul pe blogul său.

Ea precizează că din echipa prezidenţială fac parte 9 femei, respectiv 40% din cei 22 de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat, iar în Guvern - opt doamne ocupă funcţia de ministru, ceea ce reprezintă 38% din echipa executivă.

"În Parlament sunt doar 61 de doamne (51 - deputate şi 10 - senatoare). Aşadar, doar 11% din totalul parlamentarilor actuali sunt doamne. Vor reuşi listele parlamentare ale partidelor politice să se ridice la ştacheta ridicată de reprezentare a femeilor la 40% în echipele prezidenţiale şi guvernamentale?", se întreabă Andreea Paul.

Deputatul liberal menţionează că pe agenda actualului Legislativ figurează o iniţiativă privind cotele de gen, de minimum 30% femei şi bărbaţi pe listele electorale, proiect care urmează să intre în dezbatere în viitoarea sesiune parlamentară.

De asemenea, aceasta mai spune că 147 de mandate de primari la nivel naţional au fost câştigate de femei.

"147 dintre cele 3.187 de mandate de primari la nivel naţional au fost câştigate de femei, respectiv 4,6%. Dintre acestea, 138 de mandate au fost câştigate în mediul rural şi doar 9 în mediul urban. Judeţele cu cele mai multe mandate câştigate de femei sunt Arad şi Vaslui cu 8 mandate fiecare, iar Bacău, Cluj, Constanţa şi Neamţ cu câte 7 mandate fiecare. În Bistriţa Năsăud, Braşov, Harghita şi Timiş niciun mandat de primar nu a fost câştigat de o femeie", mai scrie pe blog Andreea Paul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb