ANDREI RĂDULESCU, BT: "Încrederea în economie a crescut pentru a doua lună consecutiv, în iunie"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2020

"Încrederea în economie a crescut pentru a doua lună consecutiv, în iunie"

Încrederea în economia României a crescut pentru a doua lună consecutiv în iunie, spre cel mai ridicat nivel din martie şi peste nivelul economiei Zonei Euro, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză. Rădulescu citează datele Comisiei Europene cu privire la evoluţia indicatorilor de încredere în economie şi principalele sectoare în ţările membre ale Uniunii Europene în luna corespunzătoare.

Rădulescu punctează: "Datele indică ameliorarea indicatorilor de încredere pentru a doua lună consecutiv în iunie (după declinul sever înregistrat în aprilie), evoluţie determinată de depăşirea punctului culminant al pandemiei (fapt care a permis relaxarea graduală a restricţiilor) şi de resimţirea mix-ului relaxat de politici economice (fără precedent) în implementare în ţările membre ale Uniunii Europene începând cu luna martie.

Astfel, indicatorul Comisiei Europene a crescut pentru a doua lună consecutiv în iunie, cu 8,7 puncte raportat la mai, la 77,2 puncte, cel mai ridicat nivel din martie. Subliniem faptul că în iunie încrederea în economia României a continuat să se poziţioneze peste nivelul încrederii în economia Zonei Euro - nucleul dur al Uniunii Europene şi principalul partener economic al economiei interne".

Economistul mai arată că astfel se evidenţiază majorarea încrederii în sectorul de construcţii: indicatorul a crescut cu un ritm lunar de 12,9 puncte la -17,9 puncte, "evoluţie influenţată de eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare, precum şi de perspectiva persistenţei la un nivel redus pe termen mediu pentru costurile reale de finanţare din economie", în convergenţă graduală spre nivelurile din Zona Euro.

Andrei Rădulescu mai subliniază că indicatorul de încredere în industria României a crescut de asemenea cu 7,6 puncte lună/lună la -9,8 puncte în iunie (maximul din martie) şi s-a situat peste nivelul din Zona Euro, ceea ce exprimă faptul că ramura secundară a economiei noastre se va relansa mai rapid comparativ cu ţările din nucleul dur al Uniunii Europene.

Totodată, arată economistul, indicatorul de încredere în comerţul cu amănuntul a consemnat un avans lunar de 6,6 puncte la -13,2 puncte în iunie, situându-se peste nivelul mediu din Zona Euro, expresie a potenţialului încă ridicat de dezvoltare din sfera acestei ramuri a economiei pe plan intern.

"Nu în ultimul rând, indicatorul de încredere în sectorul de servicii a urcat cu un ritm lunar de 4,7 puncte la -34,1 puncte în iunie, nivel superior celui înregistrat în Zona Euro", mai notează Rădulescu.

Analistul arată că scenariul macroeconomic al instituţiei de credit are în perspectivă intrarea economiei Zonei Euro şi economiei României într-un nou ciclu (post-pandemie) pe termen scurt (după minimul atins în aprilie, respectiv trimestrul II), perspectivă puternic influenţată de amplele măsuri monetare şi fiscal-bugetare implementate pe parcursul ultimelor luni, precum şi de depăşirea punctului critic al pandemiei.

"Pentru noul ciclu economic prognozăm o ameliorare cantitativă şi calitativă a fluxurilor investiţionale pe plan intern, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare, programelor anunţate la nivelul UE şi potenţialului ridicat de dezvoltare din majoritatea ramurilor. Totodată, atragem atenţia cu privire la oportunităţile acestui deceniu pentru economia României, inclusiv aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Zona Euro", conchide Andrei Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb