Angajaţii sistemului fiscal nu acceptă răspunsul Ministerului Muncii prin care se blochează posibilitatea de a urma paşii legali privind declanşarea grevei generale, iar protestele vor continua la nivel naţional, a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, relatează agerpres.ro.
"Protestele continuă la nivel naţional, dat fiind faptul că, dincolo de nerespectarea de către Guvern, a angajamentelor asumate, angajaţilor sistemului fiscal li se încalcă, tot de către Guvernul României, un drept constituţional, şi anume dreptul la grevă", se arată în comunicat.
Reprezentanţii sindicali precizează că la întâlnirea avută marţi, 5 septembrie, cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, i-au adus la cunoştinţă "faptul că răspunsul ministerului pe care îl conduce înseamnă de fapt blocarea dreptului constituţional la grevă al celor peste 22.000 de angajaţi din sistemul fiscal".
"Concomitent cu analiza căilor legale pe care le avem de urmat în susţinerea revendicărilor noastre, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe va contesta răspunsul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi va solicita sprijinul organismelor internaţionale la care este afiliată", notează sursa citată.
În acest context, angajaţii din sistemul fiscal atenţionează că sunt determinaţi să continue lupta pentru susţinerea revendicărilor lor şi că nu se vor opri "în a solicita Guvernului respect şi asumare angajamentelor luate".
Cartel Alfa a anunţat marţi că Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie - FNSA a solicitat Ministerului Muncii, prin Adresa nr. 93/29.08.2023, demararea procedurii de conciliere a conflictului colectiv de muncă declanşat la nivelul Ministerului Finanţelor şi instituţiilor subordonate acestuia, ca urmare a neidentificării şi neimplementării unor soluţii reale, concrete la revendicările salariaţilor. Mai exact, în data de 11.08.2023, la întâlnirea organizată de către Ministrul Finanţelor cu partenerii sociali, au fost convenite unele aspecte consemnate în procesul verbal încheiat în aceeaşi dată. Însă partea guvernamentală nu şi-a respectat, ulterior, angajamentele.
"Urmare a acestui demers, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a înştiinţat FNSA că: ,,nu există premisele declanşării unui conflict de muncă", prin urmare nu avem dreptul să solicităm concilierea deoarece în conformitate cu Art. 123 din Legea nr. 367/2022 ,,nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaţilor/lucrătorilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ", se menţionat în comunicatul Cartel Alfa.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2023, 13:19)
Vor "respect" in valoare neta de minim 10000 lei net + sporuri + bonuri de masa + prime (de Craciun, de Paste, de orice) + vouchere de vacanta + zile punte + un sef la fiecare angajat + scaune de lux pentru sefi + + +.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2023, 14:37)
IN primul rand nu-si fac meseria, ii amendeaza tot numai pe aceia care platesc de buna voie, si le cauta nod in papura sa-si faca norma de amenzi.
iar pe cei ce lucreaza la negru, multi din ei in vazul lumii, ca hai ca e greu sa-l descoperi pe unul ce face instalatii sanitare la cate o casa si nu da factura, greu dar nu imposibil. dar ei inchid ochii sunt afaceri ce nu dau bonuri la nimeni si nu-i ia nimeni la intrebari vreodata. li s-au lipit fundurile pe scaunele respective, si merg pe calea comoda, dau amenzi tot la cei ce platesc.
la vulcanizare nu dau bonuri, chit ca s-a scumpit foarte mult si un schimb cauciucuri iarna vara, la sala de sport, merg la doua, niciuna bon, reparatii masina, schimb ulei la fel banu si du-te, ne-am pus apa a venit unul de la o firma 1800 de lei, a luat banii si-a plecat, ma gandeam bai asta ne leaga apa sau nu? ce dovada ai?, a venit altul instalatii in toata casa, banii, nu factura nu nimic, problema-i ca n-ai garantie, prinde hotul scoate-i ochii dc e cv, transport de diverse, balast etc, nimeni nu-ti da chitanta ceva. samd. si astea le vad eu care ma gandesc de ce dr--u am paltit toata viata taxe pe firma? dar "finantistii" platitit cu cat sunt platitit nu vad. pai du-te la capsuni atuncea ca de atat poate esti bun. du=t e si lasa pe altul mai capabil.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2023, 18:36)
banii nu sunt la micitici si popici de cautat...
oamenii mici consuma oricum banii iar in economie...
problema e la firme de partid corporatii si firme mari ce fac exituri cu banii culesi din economia romaneasca... aia e problema grava....
stim ca s-a mai jucat acest joc....
cat oare....
pana la alta rascoala?!
nu stiu... zic si eu...
statul da legi intentionate de favorizare jaf din tara pe productivitatea oamenilor... jaful fuge sau se ascunde afara.. omul ramane cu nota tot mai mare de platit datorie.... si tot mai mare strangerea cu usa la accesibilitate cele necesare... jucam un joc vechi al monopolizarii resurselor pana tipa toti piua...
pana acolo e cale lunga de suferinta.... si extaz...
s c c r e t