BCE avertizează asupra riscurilor financiare generate de sectorul bancar din umbră

M.P.
Miscellanea / 11 aprilie

BCE avertizează asupra riscurilor financiare generate de sectorul bancar din umbră

Banca Centrală Europeană (BCE) a tras un semnal de alarmă privind riscurile financiare tot mai mari care pot apărea din sectorul bancar din umbră (shadow banking), avertizând că tensiunile din acest segment pot afecta sistemul bancar tradiţional, în special în perioadele de volatilitate accentuată a pieţelor, relatează news.ro.

Conform sursei menţionate, Sharon Donnery, vicepreşedintă a consiliului de supraveghere al BCE, a declarat joi că instituţia este "deosebit de preocupată" de riscul transmiterii şocurilor financiare de la firmele financiare nebancare către băncile clasice, având în vedere legăturile directe existente între cele două categorii de entităţi.

"Aşa cum am observat în ultimele zile, potenţialul pentru corecţii bruşte ale preţurilor activelor rămâne semnificativ, pe fondul incertitudinilor geopolitice. Pe măsură ce actorii nebancari pot fi printre cei mai afectaţi de tensiunile geopolitice, interconectarea lor cu băncile reprezintă un motiv de îngrijorare specială.", a spus Donnery într-un discurs susţinut la Frankfurt, citată de agenţia de presă.

Sectorul financiar nebancar, care include fonduri de investiţii, fonduri speculative (hedge funds) şi alte entităţi care nu sunt supuse aceloraşi reguli stricte ca băncile, a cunoscut o expansiune rapidă în ultimii ani, însă rămâne mai puţin reglementat şi nu are acces la facilităţile de lichiditate ale băncilor centrale, ceea ce îl face vulnerabil în faţa şocurilor pieţei, precizează aceeaşi sursă. Chiar dacă BCE a remarcat că băncile au gestionat cu succes volatilitatea accentuată din ultima săptămână, declaraţiile lui Donnery reflectă o îngrijorare profundă legată de instituţiile din afara ariei directe de supraveghere a BCE.

"Complexitatea şi opacitatea anumitor activităţi din sectorul nebancar pot ascunde concentrarea riscurilor, complicând eforturile băncilor de a-şi gestiona expunerile," a subliniat Donnery, citată de agenţia de presă.

În acest context, reprezentanta BCE a făcut apel la legiuitori pentru întărirea cadrului de reglementare, în special în ceea ce priveşte decalajele de lichiditate din fondurile monetare şi cele deschise, solicitând măsuri concrete pentru îmbunătăţirea pregătirii acestor entităţi în faţa crizelor de lichiditate, precizează news.ro. Avertismentul BCE vine într-un moment în care pieţele globale sunt deja tensionate de evoluţiile geopolitice şi comerciale, iar supraveghetorii financiari caută modalităţi de a preveni răspândirea riscurilor sistemice din zonele mai puţin transparente ale sistemului financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb