Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare Angel Tîlvăr şi ministrul Tineretului şi Sportului Gabriela Szabo au semnat, astăzi, protocolul de colaborare pentru realizarea Programului de tabere "ARC" toamna 2015, potrivit unui comunicat al Ministerului de Afaceri Externe (MAE), remis redacţiei.
Cu acest prilej, ministrul delegat a subliniat succesul programului de tabere "ARC" şi eficienţa sa în atingerea obiectivelor de susţinere a identităţii în comunităţile româneşti din întreaga lume.
Angel Tîlvar a declarat că "în taberele «ARC», tinerii români din întreaga lume, au, mai întâi de toate, ocazia să vorbească limba română şi să îşi îmbogăţească cunoştinţele privind istoria, cultura şi civilizaţia românească, apoi, au ocazia să se cunoască şi să se recunoască în calitate de reprezentanţi ai aceleiaşi comunităţi de limbă cultură şi spiritualitate. Din 1999, când a fost lansat, programul de tabere «ARC» a beneficiat de aprecierea reprezentanţilor comunităţilor româneşti de peste hotare, care au solicitat în mod consecvent continuarea şi chiar dezvoltarea acestuia".
În cadrul programului de tabere "ARC" toamna 2015, un număr de 190 de tineri din Republica Moldova, din Chişinău, Bălţi şi Cahul, vor fi găzduiţi în perioada 27 octombrie - 1 noiembrie, la Centrul de agrement Codrii de Aramă, judeţul Botoşani şi Centrul de agrement Muncel, judeţul Iaşi.
Conform ministerului, participanţii vor fi selectaţi prin intermediul misiunii diplomatice, în baza îndeplinirii condiţiilor obligatorii de asumare a identităţii culturale româneşti şi participare pentru prima dată la programul "ARC".
Tinerii care urmează să participe trebuie să aibă cunoştinţe de bază a limbii române, rezultate bune la învăţătură, inclusiv la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale, sau au aptitudini deosebite în domenii precum muzică, arte plastice, sport şi s-au remarcat prin promovarea identităţii româneşti.
Toate acţiunile care vor fi desfăşurate pe parcursul proiectului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea tinerilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.