Digital Nation şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă un parteneriat pentru implementarea Saro, soluţie bazată pe AI, concretă şi funcţională, în şcolile şi universităţile din România - cel mai important demers din cadrul iniţiativei de integrare a Inteligenţei Artificiale în educaţie, lansată de minister, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării va sprijini implementarea soluţiei în unităţi de învăţământ din ţară, iar în curând, va fi anunţată şi prima universitate din România unde studenţii vor beneficia direct de suportul oferit de Saro.
Astfel, pentru prima dată în România, elevii, studenţii şi profesorii vor avea acces la un asistent bazat pe AI, menit să rezolve provocări majore din educaţie, precum abandonul şcolar, birocraţia excesivă, scăderea motivaţiei, nevoia de personalizare a învăţării şi prezenţa redusă la cursuri. De exemplu, studenţii pot fi întâmpinaţi dimineaţa cu discuţii despre planificarea săptămânii, evenimente academice importante sau reflecţii asupra unui examen recent.
Până în prezent, Saro a avut un impact dovedit în îmbunătăţirea procesului de învăţare. Soluţia a fost testată în cadrul programului Generaţia Tech, pe 1.900 de tineri şi adulţi, având rezultate remarcabile: cei care au interacţionat cu Saro au realizat cu 28% mai multe teme comparativ cu cei care nu au fost abordaţi, iar participarea la un eveniment extracurricular despre care le-a vorbit Saro a crescut cu 89%. De asemenea, între participanţii programului şi Saro au fost schimbate aproape 20.000 de mesaje până acum.
Saro este primul AI motivaţional din educaţie la nivel global construit 100% în România, de Digital Nation, în urma unei investiţii iniţiale de 150.000 de dolari. Cu sprijinul unui grant de 700.000 de dolari din partea Google.org, echipa dezvoltă o nouă versiune, îmbunătăţită, cu mai multe funcţionalităţi, pentru a fi implementată în mediul educaţional din România., potrivit comunicatului.
"Inteligenţa Artificială are potenţialul de aduce contribuţii importante în toate zonele societăţii româneşti, iar educaţia poate fi unul dintre marii beneficiari. Suntem mândri că putem să susţinem, prin Google.org, cel mai important pas în integrarea AI-ului în educaţia din România şi o premieră mondială cu marcă autohtonă. Suntem convinşi că acesta este doar primul pas, iar educaţia din România va cunoaşte multe transformări pozitive cu ajutorul noilor tehnologii", spune Elisabeta Moraru, Country Director Google Romania.
"De mai bine de trei decenii puteam doar să visăm la ideea de învăţare şi predare personalizată la scară largă şi iată că în acest moment avem, pentru prima dată în istorie, şansa să oferim suport ultra-personalizat, la un ordin de sute de mii şi chiar milioane de elevi şi studenţi. Acest parteneriat strategic cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării reprezintă o şansă ca România să fie prima ţară din Europa care să facă un pas atât de curajos în transformarea modului în care tinerii învaţă. Proiectul Saro, care are în spate un ansamblu tehnologic ce conţine peste 20 de modele de Inteligenţă Artificială supra-specializate, răspunde nevoii critice de a creşte motivaţia şi atenţia elevilor şi studenţilor, adaptând procesul educaţional la interesele şi ritmul fiecăruia. Este o inovaţie care va fi alături de tineri în pregătirea lor pentru viitor", spune Paul Apostol, fondator Digital Nation.
Prof. univ. dr. psih. Daniel David, declară că: "Tehnologia în sine nu este bună sau rea, dar poate să devină astfel în funcţie de cum o utilizăm. Copiii noştri şi mediul educaţional în general, trebuie să rămână ancoraţi în tehnologia noii revoluţii industriale prin care trecem. În consecinţă, ministerul va încuraja colaborări de calitate şi de avangardă, care să conecteze educaţia din România cu noua revoluţie industrială, dar mereu într-un context moral-etic şi de siguranţă. Îi mulţumesc coordonatorului din partea ministeruluiul, domnului Sorin Ion, pentru implicarea în acest proiect inovator."
Prima etapă a proiectului, de pilotare, va include testarea, dezvoltarea şi utilizarea Saro pentru un grup de aproximativ 1.200 de elevi şi studenţi în primul an, cu scopul de a mări prezenţa la cursuri, notele obţinute şi pentru a scădea rata de abandon, se precizează în comunicat.
A doua etapă, cea de scalare, va valorifica rezultatele testării şi cercetării pentru a extinde utilizarea Saro pentru cât mai mulţi elevi şi studenţi din ţară.
Utilizarea Saro înseamnă un sprijin esenţial şi pentru profesorii care doresc să îşi dedice timpul educării elevilor, dar se confruntă cu provocări precum volumul ridicat de birocraţie şi numărul mare de elevi aflaţi în grijă. Saro poate prelua o parte din sarcinile administrative, oferind profesorilor informaţii relevante şi actualizate despre elevi, identificându-i pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor. Astfel, profesorii pot interveni eficient şi personalizat.
Saro se integrează cu platformele instituţiilor de învăţământ (cum ar fi catalogul online) urmăreşte zilnic interacţiunile pe platformele de învăţare şi interacţionează prin mesaje vocale şi imagini cu utilizatorii pentru a evalua şi susţine nivelul lor de motivaţie. Pe baza acestor informaţii, intervine proactiv pentru a preveni scăderea interesului pentru studiu, oferind încurajări, conţinut relevant, inclusiv ştiri din domeniul de studiu, şi discutând despre ambiţii şi planuri de viitor, se mai menţionează în comunicat.
Opinia Cititorului