Veniturile produse de industria românească de software vor creşte, la finele anului 2016, cu 17%, faţă de valoarea de 3 miliarde de euro raportată în 2015, în timp ce numărul angajaţilor din acest domeniu va ajunge la 90.000, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Teodor Blidăruş, în cadrul unei conferinţe de presă.
Domnia sa a adăugat: "Avem multe de făcut în România, atât din punct de vedere al educaţiei, dar şi al modului de a privi mai antreprenorial instituţiile de învăţământ. La finele anului 2015, industria românească de software depăşea 3 miliarde de euro, iar din acest total 1,2 miliarde au fost realizate de membrii ANIS. Ne interesează creşterea exporturilor industriei software şi creşterea veniturilor provenite din inovaţie şi proprietate intelectuală. Industria de servicii IT şi de software din România generează mai mult de 3% din Produsul Intern Brut. La finele lui 2016, estimăm o creştere de 17% a veniturilor aduse de industria românească de software. De asemenea, în anii următori, ne aşteptăm ca trendul de creştere să fie prezent, dar într-un mod mai lent".
Conform estimărilor reprezentantului ANIS, la sfârşitul anului 2016, în industria IT din România vor ajunge să lucreze aproximativ 90.000 de angajaţi, cu perspective de creştere pentru 2017 şi 2018.
Domnia sa a spus: "La sfârşitul anului 2016, vor fi cam 90.000 de angajaţi în industria IT din România, cu perspective de creştere. Pentru 2017 şi 2018, ritmul de creştere este unul care nu ne va avantaja şi, ca atare, noi nu putem veni cu un model, cum ar fi cel indian, de exemplu. S-ar putea să descoperim că ţări ca Ucraina sau Rusia pot pune în regim de outsourcing mai multe persoane specializate. Cred că este momentul în care ar trebui să ne punem şi alte întrebări dacă nu cumva ar trebui să mergem pe filonul de inovaţie. Productivitatea pe fiecare angajat în această industrie este în creştere, de la an la an, dar asta se vede mai mult pe piaţa externă. Ne aşteptăm ca această creştere a exportului să înceapă să meargă pe un trend descrescător, pentru că nu mai avem aşa de mulţi oameni de închiriat".
În viziunea preşedintelui ANIS, citat de Agerpres, "industria de software din România este dominată de modelul de outsourcing", în care se dezvoltă mai multe modele de business.