Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au efectuat o serie de controale la pensiuni, hoteluri, restaurante şi magazine de produse alimentare de pe Valea Prahovei în urma cărora au găsit alimente expirate, bucătării cu gândaci şi cu ustensile murdare, saltele pătate, băi cu mucegai, potrivit unui comunicat al autorităţii.
În urma verificărilor efectuate asupra a 88 de operatori economici, au fost aplicate 123 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 1.191.500 lei şi 40 de avertismente. De asemenea, au fost dispuse 6 opriri temporare ale prestărilor de servicii până la remedierea abaterilor şi 2 propuneri de suspendare a activităţii pentru până la 6 luni pentru unii operatori economici.
Principalele abateri constatate au fost:
- Produse fără elemente de identificare şi caracterizare
- Produse cu data limită de consum depăşită
- Agregate frigorifice neigienizate corespunzător
- Lipsa mijloacelor de măsurare omologate
- Depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime şi a preparatelor culinare
- Depozitarea produselor refrigerate la temperaturi incorecte
- Liste de meniu incomplete şi lipsa ingredientelor cu potenţial alergen
- Lipsa autorizaţiilor de funcţionare
Controalele vor continua până duminică inclusiv. ANPC subliniază că va monitoriza în continuare respectarea normelor de protecţie a consumatorilor şi va lua măsuri pentru a asigura un standard ridicat al serviciilor oferite turiştilor.
"Controalele vor continua până duminică inclusiv. ANPC subliniază că va monitoriza în continuare respectarea normelor de protecţie a consumatorilor şi va lua măsuri pentru a asigura un standard ridicat al serviciilor oferite turiştilor", a transmis ANPC.