Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) lansează o adresă specială de e-mail, cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor care identifică elemente menite să le afecteze direct interesele şi să îi determine să ajungă într-o situaţie financiară dificilă, în timpul derulării unui credit bancar contractat, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, adresa de e-mail prin care consumatorii pot semnala probleme de tipul:creşterea exagerată a ratelor şi, ca atare, a gradului său de îndatorare, faţă de momentul contractării creditului; creşterea nejustificată a dobânzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale;prezentarea, la momentul ofertării, doar a soluţiei de rambursare cu rate egale (ponderea în rată fiind de 75% dobândă şi 25% sold principal), fără a i se pune la dispoziţie mai multe posibilităţi de rambursare pentru a alege,este spsf@anpc.ro.
În cazul în care doriţi să semnalaţi astfel de situaţii, transmiteţi, pe adresa de e-mail menţionată, scanarea următoarelor documente: contractul si scadenţarul iniţial;valoarea actuală a ratei; notificările primite de la bancă; venitul net al titularului, la momentul contractării şi în prezent; corespondenţa pe care aţi avut-o cu banca.
Pentru documentarea comparativă a comisarilor ANPC care se ocupă de acest domeniu, în cazul în care locuiţi sau munciţi în altă ţară a Uniunii Europene, deţineţi un contract de împrumut încheiat cu o bancă de acolo şi doriţi să veniţi în sprijinul instituţiei noastre - pentru o imagine cât mai completă referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar - trimteţi, pe aceeaşi adresă de e-mail, scanarea documentelor care să conţină nivelul ratelor, scadenţarele, dobânzile sau orice altă informaţie referitoare la derularea creditului doriţi să ne puneţi la dispoziţie, fără a ne dezvălui datele dvs. personale.
1. E o manevra populista
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2023, 12:16)
E o manevra populista.. ratele cresc exagerat cand creste dobanda oficiala exagerat.
Altfel ele sunt conforme cu contractul si cand sunt mari si cand sunt mici.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2023, 19:30)
Contractul este așadar disproporționat dacă se poate aprecia de oricine că rata crește exagerat.
Nimic nu oprea băncile să propună dobândă fixă. Ori variabilă cu diverse reguli (euribor, ircc, t de grâu) de calcul. Dar nu mai mult de x% etc.
În sfârșit a înțeles și anpc că o problemă de bază e dobânda mare. Nu știu de ce-ar trebui să ceară info de la cei stabiliți în alte țări privind dobânzile de acolo să zicem din anii 2000, 2010, 2020 când ar putea să le ceară oficial băncilor centrale.
Iar pe de altă parte problema "duală" e că înlesnirea peste noapte a creditului cum a fost aici a crescut nejustificat prețurile bunurilor achiziționate.
2. Analfabeti
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2023, 14:36)
Asta cu ratele calculate de banci e o fenta care abate atentia de la probleme: inflatia si scaderea masiva a puterii de cumparare sub regimul idiocrat PSDNL.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2023, 05:03)
mai bine mai tarziu.
Este important ca la ANPC sa ajunga fara birocratie incalcarile curente..