ANSBR:  Grav lovită de pandemie, industria de beauty din România solicită simplificarea legislaţiei şi stoparea concurenţei neloiale

J.P.
Comunicate de presă / 26 aprilie 2021

Grav lovită de pandemie, industria de beauty din România solicită simplificarea legislaţiei şi stoparea concurenţei neloiale

Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România (ANSBR), organizaţia profesioniştilor din sectorul de înfrumuseţare, avertizează Guvernul că pandemia a adus industria locală de beauty la un pas de colaps. Vechile derapaje şi inechităţi legislative s-au acutizat, concurenţa neloială reprezentată de munca la negru a ajuns la cote alarmante, iar ajutoarele care ar urma să mai compenseze din pierderile ultimului an încă se lasă aşteptate, conform unui comunicat remis redacţiei.

Cristi Paşcu, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Beauty din România a declarat: "Pentru a mai limita din efectele devastatoare ale pandemiei asupra industriei de beauty, solicităm Ministerului Economiei implementarea de urgenţă a programelor menite să asigure supravieţuirea companiilor şi păstrarea locurilor de muncă din acest sector. De asemenea, acum se simt cel mai bine limitările şi neajunsurile legislaţiei care ne reglementează industria, aşa că dorim modificări substanţiale, care să permită dezvoltarea afacerilor oneste din domeniu. Membrii Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Beauty din România reprezintă profesionişti şi companii care vor să îşi respecte obligaţiile către stat, dar care sunt oprite din dezvoltare de restricţiile impuse în pandemie, fără ca acestea să fie urmate de măsuri compensatorii. În acest timp, se dezvoltă o concurenţă neloială, reprezentată de munca la negru, în spaţii neconforme şi în care niciun venit nu este fiscalizat".

"Ideea de asociaţie s-a născut din dorinţa de a rezolva problemele de care se lovesc zi de zi specialiştii beauty. Prin intermediul comunităţilor, suntem mereu în contact cu dorinţele şi frustrările celor care lucrează în domeniu, fie ca sunt angajaţi, liber profesionişti sau manageri de saloane. La baza tuturor deciziilor şi proiectelor ANSBR stau chiar membrii asociaţiei. Îi ascultăm, apoi încercăm să descoperim soluţii împreună pentru ca, în final, să găsim mijloacele prin care să ne atingem obiectivele propuse, chiar dacă unele par imposibil de realizat. Oricât de mari ar fi provocările, dacă suntem uniţi, în numar mare, vom reuşi schimbări importante în beneficiul întregii industrii beauty", a declarat Irina Gârdea, membru fondator ANSBR.

Respectarea normelor sanitare impuse de pandemie a generat costuri mari, în timp ce veniturile au scăzut semnificativ din cauza restricţiilor. În acest context, o flexibilizare a condiţiilor de angajare, cu plata contribuţiilor pentru perioada lucrată efectiv de salariat şi nu limitată la un program fix, ar fi o soluţie benefică. De asemenea, afacerile din domeniul beauty au nevoie şi de o soluţie care să permită o anumită formă de colaborare cu diverşi specialişti şi care să nu îmbrace forma unui contract de muncă, cu orar fix şi alte asemenea obligaţii.

"Noi punem accent pe corectitudine, transparenţă şi, mai ales, pe calitate. Pentru a putea oferi cele mai bune servicii, ai nevoie de colegi foarte bine pregătiţi, dar şi motivaţi pe măsură. Din păcate, modul în care arată acum legislaţia muncii din România nu îţi permite să recompensezi talentul şi munca din industria de beauty la adevărata valoare. Cel puţin în domeniul nostru, o reducere a taxării muncii, dar şi identificarea unor forme de colaborare punctuală acceptate de autorităţi, ar da un imbold dezvoltării afacerilor. De asemenea, iar asta ţine tot de legislaţie, trebuie să existe o diferenţă clară între cei care au studiat îndelung, cu profesori recunoscuţi, pentru a deveni profesionişti de top şi cei care au făcut un curs de o zi-două şi au obţinut o diplomă de calificare. Nouă, ca industrie, faptul că asemenea confuzii sunt permise ne dăunează enorm", explică Geta Voinea, membru fondator al ANSBR.

O soluţie pentru calificarea şi perfecţionarea specialiştilor din industria de beauty ar fi reintroducerea legii uceniciei. Secretele profesiei se deprind mai ales când se lucrează alături de maeştri, aşa că o asemenea iniţiativă ar avea darul de a forma corect generaţiile următoare de practicieni. În plus, s-ar rezolva şi problema găsirii forţei de muncă specializate şi calificate, recrutarea resursei umane potrivite fiind de ceva timp una dintre marile provocări ale antreprenorilor din acest domeniu.

"Să devii un bun profesionist în industria de beauty nu e deloc uşor: trebuie să ai vocaţie, putere de muncă şi, mai ales, să studiezi. E extrem de greu să te dezvolţi de unul singur, cel mai bine este să-ţi găseşti un mentor, un specialist recunoscut de la care să înveţi secretele profesiei. Astfel, reapariţia legii Uceniciei, care să includă şi o serie de facilităţi, ar oficializa o cutumă şi ar crea un cadru propice formării unor tineri care poate că au nevoie de o motivaţie suplimentară. Bineînţeles, şi mai greu decât să fii angajat în industria de beauty este să fii antreprenor. Tuturor celor care îşi riscă banii şi sănătatea în încercarea de a construi o afacere de succes cred că statul român le este dator cu norme şi reguli clare. Iar aici mă refer atât la autorizarea şi evaluarea unităţilor în care se desfăşoară servicii de înfrumuseţare, cât şi la controalele care ar trebui să aibă iniţial un rol preventiv şi de informare, nu aplicarea de amenzi", arată Ciprian Ungureanu, membru fondator al ANSBR.

Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România a identificat o listă lungă de probleme pe care industria le are pe plan local, iar pentru cele mai multe propune soluţii decidenţilor. De exemplu, normele privind curăţarea, sterilizarea şi dezinfecţia în saloanele de înfrumuseţare sunt cel puţin exagerate, fiind asemănătoare cu cele din unităţile medicale. Propunerea Asociaţiei este stabilirea unor noi standarde pentru industrie plecând de la specificul activităţii. În fiecare caz, modul de acţiune este unul cât se poate de clar şi se aplică unitar: În cadrul ANSBR sunt dezbătute toate problemele reclamate de membri, iar după o analiză complexă sunt propuse soluţii, care apoi vor fi promovate în cadrul dialogului cu autorităţile.

Despre Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România

Înfiinţată în anul 2020, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România şi-a propus să promoveze calitatea, transparenţa, respectul, educaţia şi modelele de bună practică în industria frumuseţii. Prioritare sunt apărarea intereselor membrilor prin iniţierea de propuneri legislative sau prin schimbarea unor norme exagerate şi contraproductive, cât şi asigurarea unui mediu concurenţial loial.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb