Antibiotice Iaşi a înregistrat o creştere de 24% a cifrei de afaceri în anul 2023

S.B.
Piaţa de Capital / 17 aprilie 2024

Antibiotice Iaşi a înregistrat o creştere de 24% a cifrei de afaceri în anul 2023

Cifra de afaceri, pe piaţa internă şi internaţională, a companiei Antibiotice Iaşi a înregistrat o creştere de 24%, de la 484 milioane de lei, la 601 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei, remis astăzi redacţiei.

Conform sursei citate, cifra de afaceri pe piaţa internă a înregistrat o creştere de 28%, în timp ce afacerile pe plan extern, obţinute prin exporturi, au înregistrat o creştere de 18%.

Creşterea cifrei de afaceri pe piaţa internă a fost susţinută, în principal, de introducerea în piaţă a 12 noi produse farmaceutice, în conformitate cu tendinţele terapeutice şi planul de extindere a portofoliului de produse. Unele dintre acestea completează gama Nutriensa de suplimente alimentare destinată susţinerii calităţii vieţii, iar altele sunt din categoriile răceală şi gripă, produse dermatologice şi antiinfecţioase destinate spitalelor.

Totodată, o altă resursă de creştere a cifrei de afaceri a reprezentat-o acţiunile de repoziţionare ale companiei în raport cu competitorii pentru produsele din portofoliu, campaniile de promovare adresate publicului larg, precum şi contextul marcat de creşterea incidenţei afecţiunilor acute respiratorii.

Pe segmente, evoluţia vânzărilor companiei în piaţă în 2023 (conform sursei de date Cegedim), reflectă creşteri atât în spitale (20%), lanţuri naţionale de farmacii (15%) cât şi în farmacii independente şi minilanţuri (17%).

În anul 2023, cifra de afaceri realizată pe piaţa internaţională din valorificarea produselor finite şi a substanţelor active a ajuns la valoarea de 218,4 milioane lei. Compania şi-a consolidat prezenţa în teritoriile tradiţionale prin produsele care au consacrat-o de-a lungul timpului, dezvoltându-se organic, dar şi prin accesarea de noi pieţe (în special din Uniunea Europeană), în cadrul unor parteneriate regionale.

39% din vânzările de produse finite la export sunt realizate în ţările membre UE

Exportul de produse finite a reprezentat 132,3 milioane lei în anul 2023, în creştere cu 20,3% comparativ cu 2022. Din totalul exporturilor, piaţa statelor membre UE a fost una predilectă în 2023, un procent de 39% din vânzările de produse finite provenind din afacerile dezvoltate în ţările membre UE.

Aceste rezultate valoroase s-au datorat:

- accesării de pieţe noi din UE (Ungaria, Polonia), respectiv Georgia, în cadrul Planului de expansiune teritorială cu un portofoliu de produse atent selectate în funcţie de potenţialul de consum actual şi viitor, preţul de valorificare şi ţintele zonale. Amprenta Antibiotice în Europa a crescut an de an, de la aproximativ 5 milioane euro (2020-2021) la peste 10 milioane euro în 2023.

- consolidării exportului de antibiotice beta-lactamice în teritoriile tradiţionale ale companiei: SUA, Vietnam, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia şi Moldova. De altfel, în SUA s-au obţinut vânzări de 7 milioane USD, compania devenind un furnizor important de antibiotice beta-lactamice pentru sistemul de sănătate din această ţară. În paralel, compania şi-a extins portofoliul de produse în Vietnam cu 3 noi produse, consolidând afaceri în această zonă, în valoare de 7 milioane USD.

- dublării vânzărilor pentru produsele orale (din categoria antibiotice şi cardiovasculare) în teritoriile unde compania deţine reprezentanţe şi echipe proprii de promovare şi vânzare, respectiv în Vietnam, Moldova şi Serbia.

Exportul de substanţe active, în creştere cu 13,4%

Vânzările celor 3 sortimente de nistatină (compactată, micronizată şi standard), distribuită în peste 55 ţări la nivel mondial, au consolidat poziţia Antibiotice de lider mondial în piaţă pe acest segment.

Comparativ cu valoarea anului precedent, cifra de afaceri obţinută din vânzările de substanţe active a fost în creştere cu 13,4%, rezultat al proiectelor de consolidare şi dezvoltare din zonele Europa, America de Nord şi America Latină.

Rezultatul financiar al anului 2023

Rezultatele obţinute în acord cu planul de afaceri "The Future Together 2023-2030", indică creşteri sănătoase şi sustenabile fundamentate pe noile strategii de maximizare a randamentelor şi consolidare a afacerii pe plan intern şi internaţional.

Astfel, în anul 2023, Antibiotice a realizat o cifră de afaceri de 601 milioane lei, cu 24% mai mare decât nivelul înregistrat în anul 2022 şi un profit net de 81,1 de milioane lei, superior nivelului înregistrat în anul anterior.

Indicatorii de echilibru financiar urmăriţi în anul 2023:

- Lichiditatea curentă (active circulante/datorii bancare pe termen scurt) este de 13,58, mai mare decât 1,2;

- EBITDA (profit din exploatare + cheltuieli cu deprecierea activelor + cheltuieli cu amortizarea) prezintă un trend ascendent de la 89 milioane lei în 2022 la 124,8 milioane lei în 2023;

- Datorii bancare totale/EBITDA este 0,53, mai mic decât de 3,5;

- Datorii bancare totale/capital propriu este de 0,08, mai mic decât 1;

- Grad de îndatorare (datorii totale/active total) s-a menţinut la 25%.

Investiţii de aproape 100 milioane lei în susţinerea Planului de afaceri "The Future Together 2023-2030"

În cursul anului 2023, Antibiotice a implementat un amplu program investiţional în valoare de 98 milioane lei, program axat pe dezvoltarea portofoliului de produse în vederea asigurării de medicamente competitive atât pentru piaţa naţională cât şi internaţională, realizarea de noi site-uri de fabricaţie, digitalizarea proceselor, proiecte de eficientizare energetică şi producerea de energie verde.

Investiţiile anuale şi pe termen lung ale companiei ţintesc asigurarea dezvoltării durabile şi performanţa pe termen lung la nivel local şi european, fiind grupate în două categorii majore: investiţii pentru dezvoltarea strategică ce privesc extinderea şi îmbogăţirea portofoliului de produse şi investiţii pentru consolidarea afacerii.

Din categoria investiţii orientate spre dezvoltarea strategică, în anul 2023 compania a continuat să aloce resurse semnificative pentru proiecte de cercetare-dezvoltare cu scopul de a aduce pe piaţă produse noi de calitate, sigure, eficiente şi competitive. În Centrul de cercetare propriu au fost susţinute prin investiţii 24 proiecte de cercetare demarate anterior, la care s-au adăugat 16 proiecte noi în 2023, acoperind arii terapeutice precum dermatologie, antiinfecţioase, tract digestiv, sistem nervos central şi sistem musculo-scheletic. De asemenea, s-au continuat colaborările internaţionale pentru accelerarea dezvoltării portofoliului de produse în concordanţă cu preocuparea companiei pentru inovare şi adaptabilitate la cerinţele pieţei.

O altă direcţie spre care au fost orientate investiţiile strategice în 2023 o reprezintă susţinerea investiţiilor în noi facilităţi de producţie. În acest sens, compania a iniţiat procesul de contractare pentru proiectarea şi construcţia a 3 fluxuri noi de fabricaţie. Progresele sunt estimate să conducă la semnarea contractelor de proiectare şi execuţie în prima jumătate a anului 2024, consolidând astfel capacitatea de producţie şi sporind flexibilitatea şi eficienţa operaţională a companiei.

Din categoria investiţiilor pentru consolidarea afacerii, în anul 2023 au fost derulate proiecte precum investiţii în tehnologie, infrastructură, management integrat şi modernizarea echipamentelor, care asigură consolidarea poziţiei companiei deţinute pe piaţă, competitivitate şi o fundamentare solidă pentru creştere şi dezvoltare sustenabilă. Astfel, Antibiotice a direcţionat investiţii susţinute în domeniul tehnologiei informaţiei şi digitalizării proceselor.

Totodată, compania a continuat să investească în adaptarea la evoluţiile industriale şi modernizarea infrastructurii sale. A fost finalizat obiectivul de investiţii de extindere a capacităţii de depozitare a materiilor prime pentru a face faţă creşterii şi diversificării producţiei anuale. De asemenea, s-a demarat construcţia unui depozit modern pentru produse finite, adaptat nevoilor producţiei estimate până în anul 2030.

Compania a făcut progrese semnificative şi în proiectele de modernizare a instalaţiilor de producţie şi distribuţie a utilităţilor. Un aspect esenţial al acestor investiţii îl reprezintă angajamentul companiei pentru producţia de energie verde şi reducerea consumurilor energetice. Astfel, au fost demarate două proiecte pentru construirea unor centrale fotovoltaice, ce vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la consolidarea angajamentului de sustenabilitate al companiei. Unul dintre proiecte l-a reprezentat construcţia parcului de panouri fotovoltaice la sol cu o putere de 2,5 MW, recent finalizat, şi care a beneficiat de cofinanţare europeană prin PNRR, iar cel de-al doilea îl reprezintă o centrală fotovoltaică cu puterea instalată de 1,2 MW, care urmează a fi recepţionată în semestrul I al anului 2024.

În anul 2023 Antibiotice:

- a atras finanţare prin ajutor de stat pentru proiectul "Capacitate de producţie, ambalare şi depozitare produse sterile, soluţii şi topice". Valoarea totală a proiectului este de 200,1 milioane lei, din care ajutorul de stat este în valoare de 85 milioane lei;

- a atras o cofinanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru proiectul "Centrală fotovoltaică de 2,5 MW", în valoare de 4,1 milioane lei;

- a semnat un acord de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii sub formă de împrumut acordat prin facilitatea InvestEU. Valoarea împrumutului, în sumă de 25 de milioane de euro, va sprijini realizarea Programului de Investiţii al companiei, inclus în Planul de Afaceri "The Future Together 2023 - 2030". Acest parteneriat reprezintă o premieră în sectorul medical românesc şi contribuie la consolidarea obiectivelor incluse în Strategia UE în domeniul farmaceutic, având drept scop abordarea deficitului de medicamente şi întărirea securităţii sistemului de aprovizionare în cadrul Uniunii Europene;

- beneficiază de grant de Consultanţă Acordat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru elaborarea strategiei pe termen lung, prin care experţii BEI colaborează cu cei ai companiei pentru identificarea opţiunilor optime de creştere şi dezvoltare, atât pe plan intern, cât şi internaţional.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Teapa anului 2024 de la BVB. Consiliul de Administrație propune dividende record de 30 milioane și acționarul majoritar, Ministerul Sănătății respinge propunerea în Adunarea Generală a Actionarilor.

    1. Poate statul vrea mai mult.

      Putea sa ceara completarea convocatorului.

    Rezultatele ATB sunt bunicele, comparativ cu primele 5 ungare.

    INSA sa ne amintim ca atb e ținută în brate de Min.Sanatatii care nu permiteA alți jucători!

    De curând ministerul s-a deșteptat si ofera ceva subventii care vor duce SI la o fabrica noua in Turda  

    1. capitalizare de 2 ori mai mare decat cifra de afaceri

      termelul capitalizare bursiera e doar vorba in vant....un balon umflat dezumflat dupa cum bate vantul...azi sus maine jos sau f jos!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb