Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) a obţinut, în primul trimestru al anului, venituri totale de 192,5 milioane lei, cu 13% peste cele din acelaşi interval al anului trecut, în vreme ce profitul net s-a ridicat la 37,3 milioane lei, în creştere cu 68%, conform raportului companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Veniturile din contractele cu clienţii s-au ridicat la 182,8 milioane lei, cu 2% peste cele din primele trei luni ale anului 2023, în vreme ce la categoria variaţia stocurilor de produse finite şi producţie în curs, Antibiotice a raportat un câştig de 5,4 milioane lei, faţă de un rezultat negativ de 13,6 milioane lei în primul trimestru al anului trecut.
"Antibiotice şi-a menţinut trendul de creştere în concordanţă cu estimările din planul de afaceri «The Future Together» echilibrând evoluţia trimestrială în ponderi aproximativ egale, astfel încât să evite evoluţia «dinţi de fierăstrău» pentru indicatorii companiei", se menţionează în raportul producătorului de medicamente.
Pentru primul trimestru, veniturile obţinute din vânzările în piaţa internă a companiei s-au ridicat la 126,8 milioane lei, în vreme ce vânzările în piaţa internaţională au fost de 77,8 milioane lei, în creştere cu 18,7% comparativ cu cele din primele trei luni ale anului trecut.
Pe de altă parte, cheltuielile totale ale producătorului de medicamente s-au ridicat la 153,4 milioane lei, cu 6% peste cele din primele trei luni ale anului trecut. Cheltuielile cu materiile prime şi materialele au fost de 47,8 milioane lei, cu 18% peste cele din primul trimestru al anului trecut, în vreme ce alte cheltuieli din exploatare s-au redus cu 3%, la 30,2 milioane de lei.
În aceste condiţii, compania a obţinut un rezultat operaţional de 39,8 milioane lei, în creştere cu 48% comparativ cu cel din primele trei luni ale anului trecut, în vreme ce profitul brut s-a ridicat la 39,1 milioane lei, cu 52% peste cel intervalul ianuarie-martie 2023.
Începând cu a doua parte a anului trecut, preţul acţiunii Antibiotice a dezvoltat un trend ascedent viguros, susţinut în mare parte de rezultatele financiare publicate de companie.
Statul Român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din producătorul de medicamente din Iaşi, a cărui evalure bursieră se ridică la aproape 1,3 miliarde de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Super Bento în data de 15.05.2024, 15:37)
Asadar, se pare ca vor realiza profitul conform BVC din 2024. Ministerul Sanatatii poate majora preturile medicamentelor, iar acelasi Minister este actionarul principal al ATB.
Dincolo de aceasta realitate, este de apreciat faptul ca ATB a inregistrat cea mai importanta crestere pe piata externa, unde trebuie sa fii competitiv. Cu toate acestea, ATB are o cota de piață infima in Romania.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2024, 18:18)
Aici sunt banii dumneavoastra. Ce mai plangeau cei din farma ca nu mai pot trai (dupa pandemie) si se rugau de guvern sa-i lase sa mareasca preturile. Si le-au marit...