Cererile de rambursare pentru programele europene, care au fost blocate de Comisia Europeană (CE), vor putea fi transmise de săptămâna viitoare, pentru a fi aprobate, a declarat, ieri, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene. Potrivit domniei sale, ţara noastră va primi aprobarea CE pentru deblocarea rambursării sumelor cheltuite pe diverse proiecte, până la finalul acestei săptămâni, pentru toate programele operaţionale: "Pe baza progreselor înregistrate, săptămâna trecută ne-a comunicat că putem să reluăm cererile de rambursare pentru Axa prioritară II din cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Este o ches-tiune de zile, cel mai târziu până la sfârşitul acestei săptămâni vom putea să deblocăm acest proces pentru toate programele operaţionale unde procesul fusese întrerupt informal pe baza unei decizii a autorităţilor române, luată în colaborare cu Comisia Europeană".
Pentru Axa prioritară II a POR, România a transmis CE cereri de rambursare în valoare de 43 de milioane de euro, acestea fiind deja aprobate. Pentru restul programelor operaţionale, avem pregătite cereri de rambursare de aproximativ 470 de milioane de euro, potrivit oficialului, care şi-a arătat speranţa ca aceste sume să fie rambursate până la finalul anului în curs. Astfel, ţara noastră ar ajunge la o rată de absorbţie de 6-7%, în 2011.
Ţara noastră poate beneficia de creşterea cu 10 puncte procentuale a sumelor acordate de Comisia Europeană pentru proiectele din două programe operaţionale (Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, de la Ministerul Muncii), a mai anunţat Leonard Orban. Ministrul a specificat că, din ianuarie 2012, vom beneficia de aceeaşi majorare şi la celelalte programe operaţionale.
"Astăzi s-a publicat în Gazeta Uniunii Europene această decizie, am transmis solicitarea formală către CE, astfel încât să ni se aplice creşterea acestei rate de cofinanţare pentru toate programele operaţionale.
Deocamdată, putem aplica pentru POR şi pentru POSDRU, dar urmează ca în cursul lunii ianuarie să extindem la toate celelalte programe operaţionale", a declarat domnul Orban.
Domnia sa a adăugat: "Putem avea doar 95% - cofinanţare pentru cele două programe, pentru că la aceste două programe rata de cofinanţare a UE este în pezent de maxim 85%. Conform prevederilor deciziei comunitare, putem, într-o primă fază, să aplicăm doar la programele care au rată de cofinanţare maximă, urmând ca la celelalte programe să luăm decizia de modificare a ratei de cofinanţare şi după aceea să facem solicitarea oficială pentru creşterea cu 10 puncte procentuale". Oficialul MAEur a precizat că această creştere va aduce României fonduri comunitare suplimentare de 150-180 de milioane de euro. Ministerul de resort a obţinut realocarea unor fonduri de la un program la altul, fiind suplimentate fondurile aferente reabilitării termice cu 360 de milioane de euro şi cele alocate realizării coridorului 4 cu 80 milioane de euro. Avizul definitiv de la CE în acest sens ar putea fi obţinut în aprilie-mai 2012, potrivit ministrului Orban.
Priorităţile ministerului pe care îl conduce, pentru anul viitor, vizează, printre altele, simplificarea procedurilor de atragere a fondurilor europene, transparentizarea proiectelor, precum şi scurtarea termenelor de absorbţie a acestor bani.