ANUL FINANCIAR 2022 Declin de 10,7% pentru BET, într-un climat general neprielnic pieţelor de capital

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2023

Declin de 10,7% pentru BET, într-un climat general neprielnic pieţelor de capital

Listarea Hidroelectrica a fost aprobată de acţionari, operaţiunea urmând să se realizeze până la jumătatea acestui an

Ministerul Finanţelor a derulat patru emisiuni de titluri de stat, prin care a strâns de la populaţie circa 6,1 miliarde de lei

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat în scădere anul 2022, într-un climat general neprielnic majorităţii tipurilor de active. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de titluri de la bursa noastră, s-a depreciat cu 10,7%, la 11.663 de puncte, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 12,4%, până la 2.203 puncte.

În Europa, indicele fanion Stoxx 600 a coborât cu 12,9%, anul trecut, în vreme ce DAX 30, al bursei din Frankfurt, s-a depreciat cu 12,35%. Peste Atlantic, indicele Dow Jones a scăzut cu 8,78%, în timp ce Nasdaq Composite s-a depreciat cu 33,1%. Scăderile apar în contextul în care, băncile centrale au început să ridice dobânzile de politică monetară în încercarea de a tempera inflaţia care a urcat la valori nemaiatinse de decenii, iar perspectivele decelerării economiilor i-a făcut pe investitori să renunţe la activele riscante. În plus, invazia Rusiei în Ucraina, ce a declanşat iniţial un val de vânzări în panică, a adus o presiune suplimentară pe preţurile energiei şi a acutizat problemele din lanţurile de aprovizionare.

Dividendele nu au reuşit să salveze indicii bursei noastre, anul trecut

În acest context general, cu toate că emitenţii de la BVB au avut în ansamblu rezultate financiare bune, în unele cazuri peste aşteptări, iar companiile au distribuit dividende cu randamente consistente, dar mai mici decât cele din anii anteriori, toţi indicii au încheiat 2022 în teritoriul negativ. Indicele BET-TR, ce reflectă dinamica preţurilor companiilor din BET plus dividendele distribuite, a avut anul trecut o scădere de 1,85%, la 22.686 de puncte, în timp ce indicele BET-XT-TR s-a depreciat cu 2,55%, până la 1.969 puncte.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) au încheiat 2022 cu randamente totale pozitive, chiar dacă preţul titlurilor a fost lovit sever în ultimele zile ale anului de aşa numita "contribuţie de solidaritate", ce se va aplica producătorilor de ţiţei, gaze şi rafinăriilor. Prin aceasta, statul va taxa cu 60% profiturile care depăşesc cu peste 20% media ultimilor patru ani. Anul trecut, titlurile SNP au avut un randament total de 8%, iar cele SNG de 6,5%, pe fondul dividendelor cu randamente ridicate şi a rezultatelor financiare excepţionale obţinute.

Acţiunile companiilor de utilităţi au avut o revenire consistentă în ultima parte a anului, îndeosebi datorită rezultatelor raportate pentru trimestrul al treilea. Iese în evidenţă performanţa titlurilor Transgaz (TGN), care încheie 2022 cu un randament total de 23%. Performanţa apare în contextul unui cumul de factori între care profitabilitatea în creştere puternică a companiei, majorarea capitalul prin încorporarea rezervelor şi semnarea unui memorandum de înţelegere pentru implementarea Coridorului Vertical, ceea ce poate face din ţara noastră un important punct regional în piaţa gazelor din regiune.

Acţiuile instituţiilor de credit au avut pierderi în 2022, într-un an nefast pentru toate titlurile bancare din Europa. Luând în calcul şi dividendele, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au marcat un randament total negativ de 7,9%, în timp ce căderea mare a titlurilor BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a fost compensată parţial de cele două dividende plătite de bancă, inclusiv din rezultatul anilor 2019 şi 2020.

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au avut, anul trecut, cel mai mare randament total din BET, de 42,2%, performanţă care este dată în primul rând de creşterea cotaţiei, cu 38,4%. Operatorul pieţei noastre de capital a avut rezultate financiare în creştere în 2022, încheind primele nouă luni ale anului cu un profit aproape dublu faţă de cel din perioada ianuarie-septembrie 2021. Rezultatele financiare pot explica doar parţial creşterea preţului acţiunii BVB. După cum reiese din raportări, la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români (SIF-uri, fonduri Pilon II) ce achiziţionează din diferite motive - de plidă pentru a avea o putere mai mare de vot în AGA.

La polul opus, titlurile TeraPlast (TRP), Purcari Wineries (WINE) şi Aquila (AQ) au avut cele mai mari căderi ale cotaţiilor din indicele BET, anul trecut. Acţiunile producătorului de materiale de construcţii au ieşit de pe radarul investitorilor după dividendul gigant acordat în 2021, iar în ultima perioadă a avut rezultate în scădere. Titlurile producătorului de vinuri din Republica Moldova suferă din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, în timp ce distribuitorul de bunuri de larg consum, cu toate că are profitabilitate în creştere şi un model de business solid, se pare că nu a convins deocamdată investitorii.

Niciun IPO în Piaţa Reglementată a BVB, în 2022

Susţinute de răscumpărări, dividende şi anunţul vânzării deţinerii la Hidroelectrica, titlurile FP au avut anul trecut un randament total de 11,8%, printre cele mai bune de la bursa noastră. Acţiunile Fondului se situează la un discount faţă Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) de 20%, uşor mai mare decât obiectivul administratorului Franklin Templeton, de 15%.

Anul trecut, atât acţionarii Hidroelectrica cât şi cei ai FP au aprobat listarea companiei, Fondul urmând să vândă o parte sau întregul pachet deţinut la producătorul de energie la Bursa de Valori Bucureşti. Conform ultimelor declaraţii ale reprezentanţilor Franklin Templeton, listarea se va face până la jumătatea acestui an.

SIF-urile, care acum sunt fonduri de investiţii alternative pentru retail doar cu numele, doarece în realitate acţionariatul este compus în mare parte din alte fonduri, unele finanţate chiar cu banii SIF-urilor, au încheiat anul mixt. Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 23,3%, la 1,2 lei, în timp ce titlurile Evergent Investments (EVER) s-au apreciat cu 11,8%, până la 1,37 de lei, randamentul total (cu tot cu dividende) al acţiunilor societăţii din Bacău fiind de 17,1%.

În unele cazuri (SIF Banat-Crişana, SIF Oltenia), discount-urile la care se tranzacţionau SIF-urile faţă de Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) la finele anului trecut era enormă, de peste 60%.

În 2022 au fost zece listări de companii în Piaţa AeRO, faţă de douăzeci în 2021. La finele anului, indicele BETAeRO, ce urmăreşte evoluţia acţiunilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a scăzut cu 22,2% - de departe cel mai mare declin dintre indicii BVB.

În Piaţa Reglementată nu a fost niciun IPO, singura nou-venită fiind Chimcomplex Borzeşti, emitent care s-a transferat din Piaţa AeRO. Statul a continuat programul Fidelis, Ministerul Finanţelor derulând patru emisiuni de titluri de stat, denominnate în lei şi euro, prin care a strâns de la populaţie circa 6,1 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu actuala conducere politica,

    suprapus cu criza economica,

    vremuri grele ptr. tara 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb