ZIARUL BURSA

16 ianuarie 2023
Ediţia din 19.10.2024
Criza din energie şi inflaţia, amplificate de efectele războiului rus din Ucraina

ANUL 2022 FINANCIAR Criza din energie şi inflaţia, amplificate de efectele războiului rus din Ucraina

George MarinescuMacroeconomie / 16 ianuarie 2023

Criza generată de explozia preţurilor din energie la finalul anului 2021, inflaţia galopantă şi problemele din lanţurile de aprovizionare s-au amplificat în cursul anului 2022, după ce, în 24 februarie, trupele armate ale Federaţiei Ruse au intrat ilegal pe teritoriul Ucrainei, declanşând un război la graniţele Europei civilizate, primul conflict major de pe bătrânul continent în secolul XXI.

Declin de 10,7% pentru BET, într-un climat general neprielnic pieţelor de capital

ANUL FINANCIAR 2022 Declin de 10,7% pentru BET, într-un climat general neprielnic pieţelor de capital

A.I.Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2023

Listarea Hidroelectrica a fost aprobată de acţionari, operaţiunea urmând să se realizeze până la jumătatea acestui an  

Ministerul Finanţelor a derulat patru emisiuni de titluri de stat, prin care a strâns de la populaţie circa 6,1 miliarde de lei

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat în scădere anul 2022, într-un climat general neprielnic majorităţii tipurilor de active. Indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai tranzacţionate 20 de titluri de la bursa noastră, s-a depreciat cu 10,7%, la 11.663 de puncte, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 12,4%, până la 2.203 puncte.

Anul 2022 în cifre

Anul 2022 în cifre

A.V.Macroeconomie / 16 ianuarie 2023

10 ianuarie 

- Consiliul de administraţie al BNR decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 1,75%, începând cu data de 11 ianuarie 2022.

Casa Albă a cerut Facebook să cenzureze şi adevărul despre "vaccinurile" anti-Covid

Casa Albă a cerut Facebook să cenzureze şi adevărul despre "vaccinurile" anti-Covid

Călin RecheaInternaţional / 16 ianuarie 2023

Călin Rechea

Sub pretextul combaterii dezinformării şi a "ştirilor false", autorităţile din Statele Unite au "racolat" principalele platforme de socializare, cum sunt Facebook, Twitter sau Instagram, pentru a transmite doar adevărul adevărat. Acesta spune că doar injectarea cu seruri experimentale poate elibera masele de sub teroarea celei mai mari pandemii cunoscute vreodată de omenire.

Pictură de Obie Platon la Kulterra

PLASAMENTE ALTERNATIVE Agendă bună anul are

MARIUS TIŢAInvestiţii Personale / 16 ianuarie 2023

MARIUS TIŢA

Cu ceva timp în urmă, piaţa licitaţiilor de artă avea comportament parlamentar: în ianuarie lua vacanţă. Era şi normal, în ianuarie nu se prea făcea mare lucru, vremea era imprevizibilă, putea fi uscat, ploaie rece sau zăpadă caldă, fleoşcăită.

"Este un moment critic pentru producţia de medicamente generice"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Este un moment critic pentru producţia de medicamente generice"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Simona Cocoş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România - APMGR) 

"Situaţia intră într-un scenariu pesimist, cu mari riscuri de blocaje, suspendarea producţiei unor categorii de medicamente, implicit medicamente insuficiente pentru pacienţi" "Producătorii nu pot opera într-un mediu care combină inflaţia excesivă a costurilor de producţie cu politici de taxare şi cu presiuni de scădere constantă a preţurilor"

"Costurile de producţie au crescut între 15% şi 300%" "Finanţarea realistă a sănătăţii ar fi prima şi cea mai importantă politică pentru evitarea crizelor şi blocajelor"

Reporter: Cum a evoluat piaţa medicamentelor generice anul trecut, faţă de 2021, şi care sunt estimările pentru 2023?

Simona Cocoş: Datele companiilor de cercetare arată că în perioada octombrie 2021- septembrie 2022, piaţa a crescut în volume şi valoare pe toate segmentele - Rx, spitale, OTC şi pe principalele arii terapeutice.

Ce este extrema dreaptă astăzi?

CRISTIAN PÎRVULESCUEditorial / 16 ianuarie 2023

CRISTIAN PÎRVULESCU

După ce rezultatul ultimelor alegeri parlamentare din 1 noiembrie din Israel a devenit cunoscut, iar noua majoritate - între timp, de pe 29 decembrie 2022 ajunsă la guvernare - a devenit clară, Eva Illouz, o foarte cunoscută socioloagă israeliană care predă la Universitatea ebraică din Ierusalim şi este directoare de studii la EHESS (Ecole de Haut Etudes en Sciences Sociales - Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale) din Paris, autoare a unei cărţi recunoscute internaţional, Manufacturing Happy Citizens: How the Science and Industry of Happiness Control our Live (Fabricând cetăţeni fericiţi: cum ştiinţa şi industria fericirii controlează viaţa noastră) scria, într-un editorial publicat în Le Monde pe 15 noiembrie că "a treia forţă politică din Israel reprezintă ceea ce suntem obligaţi să numim, împotriva voinţei noastre, fascism israelian". Un fascism israelian? În faţa acestei constatări mulţi au reacţionat critic, dar problema apropierii dintre extrema dreaptă şi fascism rămâne.

De la corona... la flurona şi o nouă criză a medicamentelor

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII De la corona... la flurona şi o nouă criză a medicamentelor

ALINA VASIESCUCompanii / 16 ianuarie 2023

ALINA VASIESCU

La aproape trei ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, părea că lăsăm în urmă măcar o parte din ceea ce ne-a afectat vieţile în 2020-2022, însă, cu numai câteva zile în urmă am intrat în stare de alertă epidemică, în condiţiile în care cazurile de viroze respiratorii şi de gripă înregistrate în ultimele săptămâni depăşesc cu peste 20% media multianuală.

"Wellness-ul este o piaţă în continuă evoluţie, unde aparatura de anul trecut deja este veche"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Wellness-ul este o piaţă în continuă evoluţie, unde aparatura de anul trecut deja este veche"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Ioana Berza, kinetoterapeut, fondatorul şi managerul clinicilor de recuperare şi wellness Iola din Bacău) 

"Prevenţia este mult mai eficientă decât orice formă de tratament" "Piaţa serviciilor de wellness are un potenţial de creştere enorm şi cred că în viitor vom vedea o accelerare a expansiunii"

Reporter: Aţi fondat şi conduceţi centrul de recuperare Iola, iar recent aţi intrat pe piaţa de wellness. Ce v-a determinat să abordaţi şi acest segment?

Ioana Berza: De-a lungul anilor ne-au trecut pragul pacienţi cu probleme grave şi foarte grave, pe care am reuşit să îi punem pe picioare, uneori cu eforturi foarte mari, şi care şi-au dorit să aibă în continuare un loc unde să vină pentru "întreţinerea" anuală/lunară, după posibilităţi.

"Şocul crizei energetice şi a materiilor prime a pus la grea încercare producătorii de medicamente"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Şocul crizei energetice şi a materiilor prime a pus la grea încercare producătorii de medicamente"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente - ARPIM) 

"Din nefericire, în ultimii ani am asistat în mod repetat la crize de medicamente generate de un cadru nesustenabil

de taxare a industriei farmaceutice şi de un sistem de preţuri nesustenabil" "În statele europene dezvoltate, industria farmaceutică inovatoare este considerată un partener strategic" "Anul 2022 a fost un an de stabilizare a pieţei farmaceutice, după doi ani de pandemie"

Reporter: Cum vedeţi situaţia sistemului sanitar, per ansamblu, după mai bine de doi ani de la izbucnirea pandemiei?

Dan Zaharescu: Pandemia a evidenţiat o serie de provocări majore pentru sistemul de sănătate, dar a adus şi lecţii importante din care noi toţi am avut de învăţat: nevoia unui acces continuu şi accelerat la medicamente şi la inovaţie medicală, nevoia unui cadru de studii clinice mai bun, nevoia unor investiţii constante în sănătate.

"Creşterea numărului de pacienţi în zona de reabilitare medicală şi balneologie este un semn de civilizaţie"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Creşterea numărului de pacienţi în zona de reabilitare medicală şi balneologie este un semn de civilizaţie"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu doamna Mihaela Proicea, fondator şi manager al clinicilor Bio Ortoclinic) 

"Dacă transmiţi populaţiei că sănătatea este gratuită, atunci vei suporta consecinţele unei cheltuieli pe care nu o poţi acoperi" "Spitalele de stat ar trebui să fie mai puţine, dar foarte bine dotate ca să aibă rezultate bune într-un timp mai scurt"

Reporter: Care este povestea Bio Ortoclinic? De unde a pornit şi unde a ajuns în prezent?

Mihaela Proicea: Bio Ortoclinic este una dintre cele mai renumite clinici de recuperare medicală din România, fiind axată în special pe nişa de recuperare a herniei de disc fără operaţie. Începând cu anul 2006, anul deschiderii, Clinica a cunoscut creşteri semnificative, din punct de vedere al numărului de angajaţi, al cifrei de afaceri, dar şi al numărului de pacienţi, peste 25.000.

"Homeopatia a intrat cu drepturi depline în arsenalul terapeutic al medicului şi al farmacistului"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Homeopatia a intrat cu drepturi depline în arsenalul terapeutic al medicului şi al farmacistului"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Silvia Măinescu, directorul general al Boiron România) 

"În spatele fiecărui medicament Boiron există un pacient şi un profesionist din domeniul sănătăţii care au încredere în noi" "Viitorul homeopatiei sună încurajator: 51% dintre români doresc ca medicii să prescrie mai frecvent medicamente homeopatice în primă intenţie, conform unui studiu IPSOS" "Există o singură medicină, iar homeopatia este o parte din medicină"

Reporter: Ce v-a determinat să alegeţi homeopatia, un domeniu puţin explorat în ţara noastră, cu ani în urmă?

Silvia Măinescu: Evoluţia mea profesională şi, aş putea spune şi personală, s-a împletit perfect cu cea a terapeuticii homeopatice pentru că amândouă avem în centru o dorinţă profund umană şi anume: sănătatea şi starea de bine a oamenilor.

"Sper să se propage cât mai mult şi în ţara noastră nutriţia bazată pe dovezi ştiinţifice"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Sper să se propage cât mai mult şi în ţara noastră nutriţia bazată pe dovezi ştiinţifice"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Nicoleta Tupiţă, dietetician autorizat, Manager Nutriţie în cadrul Nestle România, Bulgaria şi Ţările Adriatice) 

"Nutriţia este o ştiinţă foarte complexă şi doar puţini se pricep cu adevărat" "Cel mai sănătos stil de alimentaţie este cel care ţi se potriveşte" "Programele Nestle de nutriţie sunt într-o continuă expansiune"

Reporter: Cum aţi ales specializarea de nutriţionist-dietetician? Ce v-a dus către acest domeniu?

Nicoleta Tupiţă: Pentru mine a fost chiar o chemare. Am început să dezvolt un interes pentru nutriţie în clasa a XI-a, dar nu ştiam pe atunci că există o facultate la care să pot studia acest domeniu. Nu pot spune că pe atunci mi-am dorit neapărat să ajut oamenii să mănânce mai sănătos, dar am fost foarte curioasă să aflu de ce mâncăm şi ce se întămplă cu mâncarea în organismul nostru.

"Piaţa locală de wellness se dezvoltă ritmic"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Piaţa locală de wellness se dezvoltă ritmic"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Elena Violeta Niţescu, directorul general al SC Băile Govora SA) 

"În pandemie, pe timp de vară, au fost accesibile toate centrele spa de la Băile Govora" "Preţul utilităţilor - o lovitură de berbec pentru toată lumea, care se difuzează în mod special pe serviciile spa"

Reporter: Cum a evoluat piaţa locală de wellness în ultimii ani, în şi după pandemie?

Elena Violeta Niţescu: Piaţa locală se dezvoltă ritmic, ţinând cont şi de particularităţile judeţului Vâlcea cu trei staţiuni balneare, una dintre ele beneficiind la maxim de apele termale din zona (staţiunea Călimăneşti-Căciulata). În pandemie, pe timp de vară, au fost accesibile toate centrele spa.

Sursa foto: facebook / Bacolux Hotels România

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "România are spa-uri ce pot concura cu uşurinţă cu oricare spa din Europa"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Laura Pătru, Director de Comunicare Bacolux) 

"Tot mai mulţi oameni înţeleg importanţa prevenţiei şi aleg să se menţină, să se trateze sau doar să se relaxeze cu resurse naturale" "Avem resurse naturale valoroase şi facem eforturi constante să le folosim cât mai mult în beneficiul oaspeţilor" "Suntem convinşi că piaţa de wellness are un viitor bun în România"

Reporter: Cum a evoluat piaţa locală de wellness în ultimii ani, în şi după pandemie?

Laura Pătru: Piaţa de wellness a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, nu doar în România, ci la nivelul ţărilor europene. Tot mai mulţi oameni înţeleg importanţa prevenţiei şi aleg să se menţină, să se trateze sau doar să se relaxeze cu resurse naturale.

"Pandemia a fost un generator de schimbări pe toate planurile"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Pandemia a fost un generator de schimbări pe toate planurile"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Lelia Mancaş, Head of Marketing Edenred România) 

"Oamenii au început să prioritizeze calitatea vieţii" "Observăm o creştere susţinută a interesului pentru beneficiile extrasalariale care se axează pe sănătate, wellbeing şi sport"

Reporter: Cum vedeţi calitatea vieţii după doi ani de pandemie? Care sunt cele mai importante modificări pe care le-aţi observat - în general, dar şi pe piaţa muncii?

Lelia Mancaş: Pandemia a fost un adevărat generator de schimbări pe toate planurile, începând de la viaţa noastră de zi cu zi, până la impactul la nivel global, care ne-a arătat cât de interconectaţi suntem în prezent.

Descentralizarea admiterii la liceu nu este pe placul elevilor

Descentralizarea admiterii la liceu nu este pe placul elevilor

O.D.Miscellanea / 16 ianuarie 2023

Anul nou debutează cu un alt conflict pe ruta autorităţi-elevi. De această dată mărul discordiei îl reprezintă admiterea la liceu. Consiliul Naţional al Elevilor anunţă că se opune susţinerii admiterii la liceu în mod descentralizat, având în vedere incertitudinea în privinţa structurii finale a examenelor şi rezultatele indirecte ale acesteia.

ONU confirmă că trăim într-o lume tot mai încinsă

ONU confirmă că trăim într-o lume tot mai încinsă

O.D.Miscellanea / 16 ianuarie 2023

Încălzirea globală este o realitate confirmată de tot mai multe organizaţii internaţionale de mare prestigiu. Ultimii opt ani au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată la nivel global, a confirmat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care aparţine de ONU, în pofida persistenţei fenomenului climatic La Nina care a atenuat temporar efectele încălzirii globale.

"Serviciile de wellness au devenit o necesitate"

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Serviciile de wellness au devenit o necesitate"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Iuliana Tasie, directorul general al Ana Hotels Europa) 

"Pandemia a crescut nivelul de conştientizare a nevoii de prevenţie, preocuparea pentru sănătate şi starea de bine psihică" "Generaţiile mai tinere sunt foarte atente la nevoia de prevenire a bolilor, mai degrabă decât să aştepte să se îmbolnăvească şi să găsească un tratament" "Starea de bine se învaţă şi se exersează în permanenţă"

Reporter: Cum a evoluat piaţa locală de wellness în ultimii ani, în şi după pandemie?

Iuliana Tasie: Serviciile de wellness au devenit o necesitate, nu mai reprezintă doar un trend în stilul de viaţă actual al oamenilor.

Sursa foto: facebook / Ensana Health Spa Hotels

SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Ensana Sovata a devenit cel mai mare operator de spa medical din Europa"

Companii / 16 ianuarie 2023

(Interviu cu Andrei Rusu, directorul general al Ensana Hotels Sovata) 

"În următorii cinci ani ne vom mări capacitatea de cazare cu încă 130-150 de camere şi vom creşte capacitatea bazei de tratament de la Hotelul Sovata"

Reporter: Cum a evoluat piaţa locală de wellness în ultimii ani, în şi după pandemie?

Andrei Rusu: Segmentul, în general, s-a schimbat semnificativ în timpul pandemiei, deoarece cererea internă a fost singura sursă de rezervări. Aşa că a trebuit să ne schimbăm ofertele tradiţionale (de 7-10 zile) cu sejururi mult mai scurte (de maximum 5 zile), păstrând în acelaşi timp concentrarea pe sănătate şi servicii balneare de calitate, iar acest lucru a avut în final un succes deosebit. Ca răspuns la pandemie, am creat două oferte complet noi, un Booster de Imunitate şi un Program de Recuperare Respiratorie (post Covid).

Piaţa globală a IPO-urilor a scăzut cu aproape 50% în 2022

S&P GLOBAL MARKET INTELLIGENCE: Piaţa globală a IPO-urilor a scăzut cu aproape 50% în 2022

ALINA VASIESCUInternaţional / 16 ianuarie 2023

Suma totală atrasă prin aceste oferte s-a redus la 179,73 miliarde de dolari anul trecut, de la 626,56 miliarde de dolari în 2021 

Numărul companiilor care au lansat oferte publice iniţiale (IPO) în 2022 a scăzut, la nivel global, cu aproape jumătate faţă de anul anterior, ajungând la 1.671, de la 3.260 în 2021, conform datelor S&P Global Market Intelligence.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 16 Ianuarie 2023

MACRO NEWSLETTER 16 Ianuarie 2023

Macroeconomie / 16 ianuarie 2023

Preţurile de consum din SUA şi-au temperat creşterea anuală şi în decembrie 2022, până la 6,5%, de la 7,1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,3%, după o scădere de 0,1% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au temperat...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo