SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII De la corona... la flurona şi o nouă criză a medicamentelor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 16 ianuarie 2023

De la corona... la flurona şi o nouă criză a medicamentelor
ALINA VASIESCU

La aproape trei ani de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, părea că lăsăm în urmă măcar o parte din ceea ce ne-a afectat vieţile în 2020-2022, însă, cu numai câteva zile în urmă am intrat în stare de alertă epidemică, în condiţiile în care cazurile de viroze respiratorii şi de gripă înregistrate în ultimele săptămâni depăşesc cu peste 20% media multianuală.

Cel puţin pentru moment, nu au fost impuse restricţii sau măsuri de carantină şi izolare, fiind recomandate, printre altele, evitarea aglomerărilor, purtarea măştilor de protecţie, igienizarea, realizarea triajului zilnic în colectivităţile şcolare. Autorităţile spun că nu vor să declare epidemie de gripă ca să nu fie nevoite să impună restricţii ori măsuri care să blocheze din nou activitatea economică şi socială, aşa cum s-a întâmplat în anii de pandemie.

Recent au apărut primele cazuri de flurona, o combinaţie între gripă şi coronavirus, care, potrivit medicilor infecţionişti, prezintă o simptomatologie mai severă pentru că însumează simptomele gripei cu cele ale corona. Toate acestea, într-un moment în care asistăm la o nouă criză a medicamentelor ce arată că, din nou, suntem "nepregătiţi".

Criza medicamentelor pentru infecţii respiratorii nu ne afectează doar pe noi. Multe ţări din Europa sunt lovite de o penurie de medicamente, ceea ce a determinat guvernele acestora să ia măsuri pentru asigurarea accesului la tratament.

Spre exemplu, Germania a decis, în decembrie, să majoreze preţurile la care pot fi vândute anumite medicamente de către producători. În cea mai mare economie europeană lipsesc din farmacii antibioticele, analgezicele, dar mai ales siropurile împotriva tusei şi febrei pentru copii.

Tot luna trecută, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie a recunoscut că ţara sa este afectată de lipsa antibioticelor, în special a celor care tratează infecţiile cu streptococul A.

Guvernul din Franţa a interzis recent comercializarea online, până la sfârşitul lunii ianuarie, a tuturor analgezicelor pe bază de paracetamol. Paracetamolul, în special în variantele pediatrice, a fost deficitar în ultimele şase luni, în principal din cauza unei interdicţii privind exportul materiilor prime necesare din China. De câteva luni, Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului din Franţa le-a cerut farmaciilor din ţară să raţionalizeze cantitatea de paracetamol vândută clienţilor individuali. În Franţa lipseşte şi amoxicilina - antibiotic prescris frecvent copiilor. În condiţiile date, Franţa are interdicţie pe exporturile de medicamente până în martie.

În afara Europei, Statele Unite, Canada şi Australia au avertizat, la rândul lor, în privinţa lipsa amoxicilinei.

La noi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit recent despre criza medicamentelor din ţară, declarând că aceasta este generată de creşterea consumului şi de livrarea cu întârziere a unor produse din China. Potrivit spuselor sale, antiviralele ar trebui eliberate exclusiv pe bază de prescripţie medicală, astfel încât să nu fie achiziţionate cu scopul "stocării" lor sau al utilizării fără o indicaţie din partea medicului. Totodată, oficialul s-a întâlnit cu producătorii de medicamente, urmărind asigurarea tratamentelor necesare cât mai curând posibil.

Ministerul Sănătăţii a mai propus suspendarea exporturilor pentru unele antibiotice şi antitermice, trimiţând Comisiei Europene, spre avizare, un ordin în acest sens. Potrivit distribuitorilor, însă, restricţionarea exporturilor este nejustificată şi nu va duce la rezolvarea cauzelor care au generat criza.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb