PREŞEDINTELE ACADEMIEI ROMÂNE: "Nu avem o cultură minoră"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 16 ianuarie 2023

Sursă foto: Facebook / Ioan Aurel Pop

Sursă foto: Facebook / Ioan Aurel Pop

Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită în ţară, dar şi în străinătate, fiind un bun prilej pentru foarte multă lume să îşi exprime puncte de vedere pe această temă, mereu sensibilă. Cultura noastră nu este minoră, în ciuda handicapului lingvistic pus pe seama faptului că limba română este de circulaţie prea restrânsă, a declarat preşedintele Academiei Române, Ioan - Aurel Pop, la un eveniment organizat pentru celebrarea Zilei Culturii Naţionale. Ioan - Aurel Pop a afirmat: "Despre cultura română s-a spus adesea şi am spus-o mai mult noi, românii, că a fost şi este o cultură minoră. Minoratul acesta s-ar fi datorat mai ales limbii române, una de circulaţie prea restrânsă, dar şi conţinutului insignifiant sau imitativ al creaţiilor noastre. La o analiză mai atentă, însă, se vede că lucrurile nu stau tocmai aşa. În scurta lui viaţă pământească se vede cum ceea ce a făcut Eminescu a căpătat mereu dimensiuni de tot mai mare profunzime. De la poezii precum «La moartea lui Aron Pumnul» şi «Fiind băiet păduri cutreieram» până la Scrisori şi «Luceafărul», versul s-a mlădiat mereu, tinzând spre perfecţiune". Potrivit acestuia, creatorii români autentici nu au fost "complexaţi" niciodată de marile culturi: "Au exprimat mereu, în acest cadru general, specificul locului lor şi au făcut-o cu demnitate. A existat şi există handicapul limbii, pentru că nu este totuna să fii un mare poet de limba engleză sau un mare poet de limba română". Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Scriitorilor, academicianul Nicolae Manolescu a declarat: "Primul lucru care mă face să mă întreb dacă nu cumva cultura română este în pericol este dezinteresul autorităţilor. (...) Tot aici intră şi dezinteresul mass-media, (...) care face invers decât ar trebui să facă. În loc să cultive cultura, cultivă înlocuitorii de cultură". La rândul său, vicepreşedintele Academiei Române Nicolae - Victor Zamfir a subliniat că este esenţial ca politicienii să susţină cercetarea ştiinţifică românească, acesta a afirmat că România are istorie, şcoli, potenţial şi realizări în domeniul cercetării ştiinţifice şi există potenţialul de a fi recunoscută ca partener egal de colegii din statele dezvoltate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Omul vorbește prostii.

    Toți marii oameni de cultură de la noi s-au confruntat cu aceasta problema istorică.

    Numai popica nu . 

    1. Și nu NUMARUl a fost problema.

      În definitiv în Iudeea antica sau Grecia antica nr.indivizilor nu depășea 1-2 mil

      Pur și simplu nu ne-a hărăzit Dzeu cu cât debitează protocroniștii post ceausisti. 

      Cum poate un popor sa-si dezvolte cultura daca s-a aflat sub diverse ocupatii,inclusiv cea comunista.Ne comparam noi cu englezii,francezii,rusii care au dus o politica expansionista?Noi a trebuit sa ne gandim la ce punem pe masa,cu ce ne imbracam,cu ce ne incalzim,la lucruri de prima necesitate.Colac peste pupaza,au mai venit si comunistii care ne-au bagat pumnul.in gura iar astia care ne conduc acum sunt si mai prosti.Avand in vedere vicisitudinile vetii cu care s-a confruntat acest popor,o ducem foarte bine pe plan cultural in ceea ce priveste mostenirea de la inaintasii nostri.Acum.ca exista popoare care nu ne inteleg si nu-si inteleg nici macar propria cultura,asta este.Este pierderea lor.

    Intrebare: care este cartea care îl definește pe acest domn ? Știu că a scris enorm ,dar mai mult cărți de popularizare ! Care este cartea indispensabilă unui cercetator de ev mediu scrisă de dânsul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb