Anul 2022 în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 ianuarie 2023

Anul 2022 în cifre

10 ianuarie

- Consiliul de administraţie al BNR decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 1,75%, începând cu data de 11 ianuarie 2022.

20 ianuarie

- Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cel al SUA, Joe Biden, anunţă că ţările lor sunt gata să trimite noi trupe pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România.

25 ianuarie

- Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anunţă deschiderea negocierilor privind aderarea ţării noastre la această structură internaţională.

26 ianuarie

- Comisia Europeană aprobă planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia SA şi implicit ajutorul de stat în valoare de până la 2,66 miliarde de euro pentru această companie de stat.

28 ianuarie

- Preşedintele ţării, Klaus Iohanis, emite decretul prin care Marcel-Ioan Boloş este numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, funcţie rămasă vacantă în decembrie 2021, după demisia lui Florin Roman, acuzat de plagiat.

9 februarie

- Consiliul de administraţie al BNR decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50%, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

11 februarie

- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează o vizită oficială în România, declarând că Alianţa ar putea poziţiona pe termen lung în ţara noastră mai multe grupuri de luptă.

21 februarie

- Camera Deputaţilor adoptă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunillor din Justiţie (SIIJ).

24 februarie

- Rusia atacă Ucraina, primul val de refugiaţi ucraineni soseşte în ţara noastră.

- Are loc o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care sunt stabilite principalele măsuri ce trebuie luate în perioada conflictului ruso-ucrainean.

28 februarie

- Senatul, în calitate de for decizional, adoptă desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunillor din Justiţie (SIIJ).

1 martie

- Consiliul Suprem de Apărare a Ţării decide alocarea pentru Apărare a unui buget de 2,5% din PIB, precum şi solicitarea adresată NATO privind dislocarea de forţe aliate în ţara noastră pentru constituirea unui grup de luptă menit să consolideze apărarea pe Flancul Estic al alianţei militare.

3 martie

- Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, aflată în vizită oficială în România, anunţă activarea mecanismului de protecţie temporară, prin care li se oferă refugiaţilor ucraineni drepturi de şedere, acces la un loc de muncă şi la locuinţe.

9 martie

- Guvernul ridică starea de alertă, fiind eliminate toate măsurile de restricţie impuse din 15 martie 2020 până în 8 martie 2022, în contextul pandemiei de Covid.

10 martie

- Executivul aprobă ordonanţa de urgenţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia.

18 martie

- Executivul aprobă ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023. Actul normativ prevede plafonarea preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici.

24 martie

- Are loc un Summit NATO la Bruxelles, care decide înfiinţarea a patru grupuri de luptă pe Flancul Estic al alianţei, amplasate în România, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia.

2 aprilie

- Florin Cîţu îşi înaintează demisia din funcţia de preşedinte al PNL.

4 aprilie

- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susţine un discurs video în plenul Parlamentului României.

5 aprilie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3% pe an, de la 2,50% pe an, începând cu data de 6 aprilie.

6 aprilie 2022

- Dan Vîlceanu, care şi-a înaintat demisia din funcţia de secretar general al PNL, demisionează şi din funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

7 aprilie

- Preşedintele Klaus Iohannis îl numeşte interimar în fruntea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe Marcel-Ioan Boloş, care la data respectivă era ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

10 aprilie

- Congresul Extraordinar al PNL îl alege în funcţia de preşedinte pe premierul Nicolae Ciucă.

18 aprilie

- Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) dispune trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL pentru infracţiunile de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj.

22 aprilie

- Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, efectuează o vizită în ţara noastră.

3 mai

- Este semnat contractul privind achiziţia de către Romgaz SA a acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Ltd. pentru 50% din perimetrul Neptun Deep, tranzacţie în valoare de 1,06 miliarde de euro.

10 mai

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 3,75% pe an, de la 3% pe an, începând cu data de 11 mai.

12 mai

- Curtea de Apel Bucureşti dă sentinţa definitivă în dosarul Colectiv, ex-primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, fiind condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

13 mai

- Este soluţionat definitiv dosarul penal privindu-l pe Sorin Oprescu, fostul primar general al Capitalei, care a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la 10 ani şi 8 luni de închisoare, la confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei şi 9.400 de euro, precum şi a mai multor case şi terenuri deţinute în Bucureşti şi Ciolpani.

18 mai

- Camera Deputaţilor adoptă, în calitate de for decizional, proiectul de lege care modifică legea privind explorarea şi exploatarea gazelor naturale din perimetrele offshore.

26 mai

- Guvernul aprobă Planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în ţară.

10 iunie

- Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică adoptă foaia de parcurs pentru aderarea României la acest for şi o serie de recomandări pentru autorităţile din ţara noastră.

15 iunie

- Compania Black Sea Oil&Gas începe să extragă primele cantităţi de gaze naturale din Marea Neagră din zăcământul Midia şi pompează în reţeaua naţională primele volume extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana şi Doina.

29 iunie

- Ţările NATO, printre care şi România, aprobă Noul concept strategic al Alianţei, potrivit căruia Rusia este considerată "cea mai semnificativă şi directă ameninţare".

- Liberalul Florin Cîţu este nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte al Senatului, fiind înlocuit cu Alina Gorghiu.

30 iunie

- Guvernul aprobă un act normativ prin care preţul benzinei şi motorinei este subvenţionat, de la 1 iulie, cu 50 de bani pe litru de carburant la pompă (25 de bani de la bugetul de stat şi 25 de bani de la companiile de profil).

6 iulie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75%, începând cu data de 7 iulie 2022.

8 iulie

- Petre Daea (PSD) este numit oficial ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

5 august

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 5,50% pe an, de la 4,75% pe an, începând cu data de 8 august 2022.

18 august

- Guvernul aprobă prima rectificare bugetară din 2022: veniturile bugetului general consolidat au fost majorate, pe sold, cu 30,36 miliarde lei, iar cheltuielile - cu 33,01 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat a fost menţinut la 5,84% din PIB.

- Guvernul modifică HG 807/2014 pentru stimularea investiţiilor străine directe cu impact major în economie, prin instituirea unor scheme de ajutor de stat.

24 august

- Guvernul aprobă proiectele de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare şi organizării şi funcţionării Consiliului Superior al Magistraturii.

1 septembrie

- Guvernul aprobă o ordonanţă de urgenţă ce modifică OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Prin acest act normativ, schema de protejare a populaţiei şi a mediului economic se extinde până la 31 august 2023.

6 septembrie

- Compania de transport aerian low-cost Blue Air anunţă suspendarea până în 12 septembrie a tuturor curselor programate, pe motiv că toate conturile îi sunt blocate de Agenţia Fondului pentru Mediu (AFM), care dorea recuperarea unei datorii de 28 de milioane de lei.

7 septembrie

- AFM suspendă poprirea conturilor Blue Air, dar compania aeriană nu reia cursele.

- Guvernul decide alocarea a 5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară în vederea suportării costurilor pentru repatrierea unor cetăţeni români afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air, sumă care a intrat în conturile companiei Tarom pentru efectuarea curselor anulate de operatorul de transport low-cost.

15 septembrie

- Comisia Europeană decide aprobarea primei cereri de plată trimise, la sfârşitul lunii mai, de Guvern, în baza PNRR, cerere în valoare de 2,6 miliarde de euro.

30 septembrie

- Liberalul Sorin Cîmpeanu îşi dă demisia din funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale, pe fondul acuzelor de plagiat. Interimatul este preluat pentru câteva zile de Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

3 octombrie

- Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul prin care consilierul prezidenţial Ligia Deca este numit ministru al Educaţiei.

5 octombrie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, de la 5,50%, începând cu data de 6 octombrie 2022.

- Guvernul semnează acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada 2021-2027 în ceea ce priveşte fondurile alocate ţării noastre pe politica de coeziune. Noul parteneriat prevede finanţări de 45 de miliarde de euro.

11 octombrie

- Fondul Monetar Internaţional (FMI) revizuieşte în creştere semnificativă estimările privind avansul economiei româneşti în 2022, de la 2,2% - cât prognoza în primăvară, la 4,8%.

22 octombrie

- Comisia Europeană autorizează plata primei cereri din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care aduce României 2,6 miliarde euro.

25 octombrie

- Vasile Dîncu (PSD) demisionează din funcţia de ministru al Apărării, invocând "imposibilitatea colaborării cu preşedintele României, comandantul suprem al Armatei".

31 octombrie

- Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul de numire în funcţie a noului ministru al Apărării, social-democratul Angel Tîlvăr.

8 noiembrie

- Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României decide majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 6,75% pe an, de la 6,25% pe an, începând cu data de 9 noiembrie 2022.

11 noiembrie

- Comisia Europeană estimează că economia României va înregistra o creştere de 5,8% în 2022, urmată de un avans de 1,8% în 2023, respectiv de 2,2% în 2024.

14 noiembrie

- BNR estimează că, la finalul anului 2022, rata inflaţiei va fi de 16,3%, iar în 2023 - de 11,2%.

17 noiembrie

- Guvernul operează a doua rectificare bugetară pozitivă din 2022, conform căreia veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului general - cu 522,1 milioane lei.

22 noiembrie

- Comisia Europeană anunţă că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi ridicat pentru ţara noastră.

23 noiembrie

- Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, adoptă cu modificări OUG 119/2022 privind energia, modificarea principală fiind stabilirea unui preţ maxim al energiei electrice de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum, până în 31 martie 2025.

27 noiembrie

- Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă reţinerea pentru 24 de ore a vicepreşedintelui Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, Niculae Bădălău, fost lider PSD şi şef al organizaţiei social-democrate judeţene Giurgiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. Ulterior, judecătorul pentru drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă de 30 de zile pentru Niculae Bădălău.

2 decembrie

- BNR anunţă că, la data de 30 noiembrie 2022, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2022 erau de 51.228 milioane de euro, faţă de 51.786 milioane de euro la 31 octombrie 2022.

8 decembrie

- România obţine 25 de voturi "pentru" şi două "împotrivă" în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE, ceea ce face ca ţara noastră să nu intre în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2023.

- Guvernul aprobă proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2023, configurat pe o creştere economică de 2,8%.

13 decembrie

- Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că rata inflaţiei a atins 16,8% în primele 11 luni din 2022, comparativ cu 15,3% la finele lunii octombrie.

- Preşedintele Klaus Iohannis promulgă Legea nr. 357/2022 prin care Parlamentul a aprobat cu amendamente OUG 119/2022 privind implementarea dispoziţiilor referitoare la plafonarea preţurilor din energie pentru consumatorii casnici.

15 decembrie

- Plenul Parlamentului aprobă bugetul de stat pentru anul 2023, conform căruia Produsul Intern Brut (PIB) în preţuri curente este estimat să crească la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în 2022.

27 decembrie

- Ministerul Finanţelor anunţă că execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat cu un deficit de 58,7 miliarde de lei, adică de 4,2% din PIB la finele lunii noiembrie 2022, faţă de 4,7% din PIB în acelaşi interval din 2021.

28 decembrie

- Guvernul aprobă actul normativ potrivit căruia companiile din energie vor plăti un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, respectiv pe acele câştiguri care, în anii 2022 şi 2023, depăşesc cu peste 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021.

- Indicele BET, ce captează evoluţia celor mai lichide douăzeci de titluri ale Bursei de Valori Bucureşti, a avut un recul de 10,7% în 2022, până la 11.663 de puncte, în timp ce BET-TR, care pe lângă dinamica preţurilor reflectă şi dividendele acordate de companiile ce compun principalul coş de acţiuni al pieţei noastre, s-a depreciat cu 1,8%, la 22.686 puncte.

- Indicele BET-XT, ce reflectă dinamica celor mai lichide 30 de titluri de la bursa noastră, a avut o scădere de 10,8% anul trecut, până la 1.019 puncte, în timp ce BET-BK, reperul de randament al fondurilor de acţiuni, s-a depreciat cu 12,4%, la 2.203 puncte.

- Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 3,6% în 2022, la 50.284,36 puncte, iar BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, cu 22,2%, la 818,49.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb