ANUL PLAGIATULUI Furtul intelectual, practicat pe scară largă

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 14 decembrie 2012

Furtul intelectual, practicat pe scară largă

Miniştri, procurori, parlamentari, profesori universitari au fost acuzaţi în ultimul an că au plagiat fără ruşine. 2012 a fost anul apocalipsei în toată lumea şi al plagiatului în ţara noastră. Copiatul de cărţi, doctorate, lucrări ştiinţifice a devenit un "adevărat sport naţional", chiar dacă acuzaţiile nu au fost demons-trate în absolut toate cazurile. Sute de pagini de ziar au fost scrise pe această temă. Un top al acestor cazuri ar merita să fie făcut, ba mai mult ar fi necesar ca o instituţie de prestigiu să instituie premiul "plagiatorul anului". Cu siguranţă, concurenţa ar fi majoră.

Cea mai mare vâlvă au făcut-o acuzaţiile de plagiat, lansate dinspre Palatul Cotroceni la adresa primului-ministru. Bomba a explodat în revista Nature unde s-a afirmat că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare". Pe această temă s-au întrunit numeroase comisii, au dat declaraţii specialişti, balanţa înclinându-se în mod clar spre tabăra celor care susţin că plagiatul este unul evident, dar cum nu există o unanimitate de păreri întreaga poveste a rămas în suspensie. După ce "cazul Ponta" a devenit public s-a înregistrat o adevărată cavalcadă a acuzelor de plagiat.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat şi a depus documente care confirmă această acuzaţie la Ministerul Justiţiei, la CSM şi la Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrări de specialitate care s-ar regăsi, fără citarea sursei, în lucrarea de doctorat a Codruţei Kovesi, care şi-a obţinut doctoratul în decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara.

Corina Dumitrescu, nominalizată de Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei a fost acuzată de plagiat alături de soţul ei Cristian Dumitres-cu. Octavian Manolache, autorul mai multor cărţi de drept, a dat-o în judecată pe Corina Dumitrescu pentru plagiat. După aceaste acuzaţii, nominalizarea a fost retrasă.

Un alt nominalizat pentru postul de ministru al Educaţiei, post care pare blestemat, imediat după Corina Dumitrescu, Ioan Mang a fost şi el acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentând, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care aces-ta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi. La scurt timp, Mang a demisionat din funcţia de ministru.

Un reprezentant al Comitetului de Iniţiativă Bolyai (CIB), Hantz Peter, i-a acuzat pe rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, şi pe prorectorul ştiinţific, Klara Brânzaniuc, de plagiat, el cerând ARACIS să ia măsuri care să ducă la demisia celor doi.

Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, s-a trezit de asemenea în mijlocul unui scandal legat de acuzaţii de plagiat. Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeintung a lansat acuzaţiile la adresa ministrului: "Afacerea în care e implicată Ecaterina Andronescu datează din anul 2003 când era şi ministru al Educaţiei în guvernul Nas-tase si decan al Facultăţii pentru Chimie Industrială din cadrul Universitatii Politehnice. Un articol de cinci pagini din revista "Analytical Chemistry" intitulat "Synthesis of TBP-Based Ferrofluids" descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub îndrumarea doamnei ministru. Analiza textului arată că părţi importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă". Ecaterina Andronescu a mai fost acuzată de plagiat de Nicolae Toma, un fost coleg din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, acesta susţinând că informaţiile publicate în teza de doctorat a ministrului au fost obţinute de soţia sa. Ecaterina Andrones-cu a negat vehement toate aceste acuzaţii susţinând că toată povestea are doar substrat politic.

O poveste halucinantă legată de acuze de plagiat îl are în prim plan pe Sorin Ovidiu Vîntu. Condamnat şi încarcerat în urma unor acuzaţii de şantaj, omul de afaceri a scris o carte, "România - studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare" din spatele gratiilor, lucrare care l-a ajutat să-şi reducă pedeapsa cu 33 de zile. La puţin timp după ce cartea a văzut lumina tiparului în presă au apărut informaţii că ample pasaje din aceasta sunt copiate pur şi simplu din alte volume, întregul text fiind o compilaţie după diverşi autori.

O precizare trebuie făcută: în urma acuzaţiilor de plagiat expuse mai sus, niciunul dintre cei implicaţi nu a ieşit să-şi recunoască vinovăţia în mod public, iar în cazurile în care învinuirile s-au dovedit a fi doar simple speculaţii fără nicio bază, cei care le-au lansat nu au prezentat la rândul lor scuze.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Va rog sa nu mai indulciti situatia privind plagiatul, intucat din cate cunosc eu , singura persoana care a fost absolvita de plagiat a fost d-na Codruta Kovesi. De altfel nici nu ati pomenit acest aspect in articol! Ceilalti, conform matrapazlacurilor autohtone, nu au facut altceva decat sa se ascunda dupa "comisii si comitii" care sa lase aspectele in coada de peste. Avand in vedere ca avem furtul in codul genetic ca natie, si plagiatul pentru marea majoritate a populatiei este o calitate si nu un defect. Nu cred ca mai vom avea sanse de schimbare!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb