Actualizare 15:08 Ponta, despre schimbarea manualelor: "O asemenea reformă deranjează foarte multe interese"
Premierul Victor Ponta a declarat astăzi că decizia de schimbare a manualelor vechi şi de digitalizare a acestora "deranjează foarte multe interese", iar cei care "o să piardă bani" au contestat procedura, prim-ministrul calificându-i pe aceştia drept persoane care au "evident sprijinitori în politică şi în mass-media", scriu sursele din presă.
Prezent în Târgu-Jiu, Ponta a afirmat că a participat la deschiderea anului şcolar "în primul rând pentru a da un mesaj de recunoaştere pentru profesorii care îşi fac datoria foarte bine, pentru părinţi, pentru primarii care asigură condiţiile necesare din punct de vedere al infrastructurii, dar şi pentru a spune că şcoala românească are nevoie de reformă".
Şeful Guvernului a detaliat, într-o conferinţă de presă: "Îmi pare rău că în acest an campania electorală s-a împletit cu interesele legitime, interesele bănoase ale celor care stăpânesc de mulţi ani sistemul manualelor şi ceea ce trebuia făcut demult, ultima dată când s-au făcut manuale a fost în 2004 dacă nu mă înşel, de zece ani nimeni nu a avut curaj să se lupte cu acest sistem al manualelor. Noi am luat această decizie de a veni în secolul XXI cu manualele, în primul rând de a avea noi programe şcolare, în al doilea rând de a avea manuale adaptate unui sistem de educaţie modern şi în al treilea rând de a trece la digitalizarea manualelor în aşa fel încât dincolo de forma tipărită să existe posibilitatea, în mod gratuit, pentru orice persoană care acces la internet să poată să-şi descarce acel manual dacă la un moment dat are nevoie de el".
Domnia sa a mai opinat că această reformă "deranjează foarte multe interese", iar "o reformă atât de importantă era clar că va avea opoziţie", dar trebuie făcută, deoarece şcoala românească are nevoie de această modernizare, iar "lumea se schimbă".
Prim-ministrul a explicat: "Evident, o asemenea reformă deranjează foarte multe interese şi unii o să piardă bani şi evident că aceştia au contestat încă din februarie şi până azi procedura, evident că au sprijinitori în politică şi în mass-media, pentru că cine are bani găseşte şi politicieni şi media de cumpărat, însă cred că e o reformă pe care trebuie să o facem, pentru că lumea se schimbă, pentru că mă uit din nou la deschiderea anului şcolar şi nu ştiu dacă mai e vreun copil chiar şi în clasa întâi care să nu aibă, să nu ştie să umble pe computer, să nu aibă un telefon legat la internet. Ori noi nu putem să rămâne cu manualele din urmă cu 10, 15 ani doar pentru că cei care le tipăresc au bani să cumpere politicieni şi mass-media. Îmi pare rău, foarte rău de faptul că au reuşit să blocheze clasa I, manualele de clasa I".
După participarea la deschiderea noului an şcolar, la Colegiul "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, prim-ministrul a predat autorităţilor locale microbuzele şcolare repartizate judeţului Gorj, adăugând că va veni să vadă prima parte din centura ocolitoare a oraşului, până la Lainici, când va fi gata şoseaua.
"Fiind aici, am vrut să particip la momentul la care primarii, o parte din primari au primit microbuzele şcolare de care au atâta nevoie, contractele pe care le-am semnat şi care sunt tot pe educaţie, să văd încă odată stadiul foartor multe proiecte care există în judeţul Gorj. Şi o să spun un lucru sigur că răuvoitorii o să spună că sunt atâtea proiecte în Gorj pentru că este judeţul premierului. Realitatea este că aici avem deja zece ani aproape de când există o echipă care a lucrat împreună. Preşedinte de consiliu, primari, mulţi dintre primari sunt la al doilea, la al treilea, la al patrulea mandat, această stabilitate şi continuitate ne-a ajutat să lucrăm la proiecte să le ducem, să le realizăm, să mergem cu altele mai departe, pe fonduri europene, pe fonduri naţionale, nimic nu se poate face dacă totul se schimbă de pe o zi pe alta şi dacă energiile se pierd pentru bătălii. Aici din fericire cam toată lumea a tras în direcţia corectă şi în felul ăsta am reuşit să dezvoltăm şi proiectele de dezvoltare locală şi mă bucur că sunt atât de multe pentru fiecare localitate şi proiecte mari de infrastructură şi acelea durează şi acelea sunt contestate şi acelea derajează diverse interese, dar pornim centura", a mai arătat Ponta.
---
• Remus Pricopie: "Elevii claselor I vor învăţa după fişe, iar elevii claselor a II-a vor învăţa după manualele vechi în următoarele săptămâni
------
Actualizare 14:32 Turcan: "ACL depune marţi la Cameră moţiune simplă pe Educaţie, vrem demisia ministrului"
ACL va depune, mâine, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă pe Educaţie "PSD amanetează educaţia pentru a achiziţiona voturi", a anunţat, azi, Raluca Turcan, vicepreşedinte al PDL, precizând că demersul este centrat pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, transmit surse din presă.
Turcan a precizat, într-o conferinţă de presă, că prin această moţine simplă ACL cere demisia ministrului Educaţiei, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014, care "mutilează" Legea educaţiei naţionale, şi mai solicită renunţarea la a treia sesiune de Bacalaureat şi la doctoratul fără frecvenţă.
"ACL depune moţiunea simplă pe educaţie pentru a sancţiona delăsarea, clientelismul şi cinismul ministrului Educaţiei. Această moţiune este centrată pe Ordonanţa de Urgenţă 49/2014, care răstoarnă sistemul, şi aşa fragil, al valorilor de performanţă şi calitate în Educaţie", a adăugat Turcan.
Ea a precizat că, în acest an, în premieră absolută, copiii de clasa a II-a încep şcoala fără manuale noi şi că premierul Victor Ponta este "potenţial candidat al Cărţii Recordurilor".
"PSD vrea să transforme educaţia naţională după chipul şi asemănarea mediocrităţii educaţiei liderilor săi: < plagiatorul Ponta >, < eruditul Şova > şi ceilalţi. În situaţia în care Victor Ponta va continua dictatura ordonanţelor de urgenţă, România secolului XXI va deveni prizoniera secolului XIX, iar tot mai mulţi români vor fi căpşunarii Europei", a mai spus Raluca Turcan, precizând că Ordonanţa adânceşte diferenţa dintre România şi Europa.
În presă au apărut, recent, informaţii potrivit cărora universităţile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri şi pe cei care au absolit liceul, dar nu au obţinut diploma de bacalaureat. În acest context, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a precizat că legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.
La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.
------
Anul şcolar 2014-2015 începe astăzi fără manuale noi pentru clasele I şi a II-a şi fără schimbări la examenele naţionale şi admiterea în liceu, dar cu un regulament ce integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi obligaţii pentru profesori şi elevi.
Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar urma să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.
Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.
O zi mai târziu, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a susţinut că întârzierea noilor manuale pentru clasele I şi a II-a este din vina "celor care au blocat procedura" şi a asigurat elevii, cadrele didactice şi părinţii că acestea acestea vor ajunge în şcoli imediat ce licitaţia se va finaliza.
"Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că procedurile de licitaţie pentru achiziţionarea de manuale noi - pe hârtie şi digitale -, destinate claselor I şi a II-a, continuă. MEN a luat act de Decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi va face ajustările necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus. MEN asigură elevii, părinţii şi dascălii că manualele vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale", s-a arătat într-un comunicat remis de MEN.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este o premieră a ultimilor zece ani pentru şcolile din România.
Proiectul acestui regulament, făcut public de Ministerul Educaţiei, include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice şi a elevilor, cât şi obligaţii ale părinţilor, una dintre acestea fiind aceea de de a asigura, conform prevederilor legale, frecvenţa şcolară a copilului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.
În privinţa profesorilor, aceştia trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile pe care trebuie să le transmită elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, fiindu-le interzis să desfăşoare acţiuni care pot afecta viaţa intimă, privată şi familială a elevilor.
Conform aceluiaşi regulament, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor şi, totodată, le va fi interzis să deţină, să consume sau să comercializeze, în şcoli şi în afara acestora, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocuri de noroc.
Regulamentul prevede şi că unităţile de învăţământ preuniversitar vor încheia un contract educaţional cu părinţii sau tutorii copiilor, în care vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, iar neîndeplinirea obligaţiilor asumate de şcoală va constitui abatere disciplinară.