AOAR: Se restabileşte încrederea în mediul de afaceri

(A.G.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 ianuarie 2010

"Avem oameni de afaceri prudenţi, care aşteaptă să vadă ce se va întâmpla, precum şi oameni de afaceri optimişti, care se aruncă şi joacă totul pe o carte", a declarat Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.

"Avem oameni de afaceri prudenţi, care aşteaptă să vadă ce se va întâmpla, precum şi oameni de afaceri optimişti, care se aruncă şi joacă totul pe o carte", a declarat Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, consideră că încrederea în mediul de afaceri româ­nesc se restabileşte.

"Acum vedem că începe să se ridice ceaţa în afacerile din România. Se restabileşte încrederea în mediul de afaceri şi avem oameni de afaceri prudenţi, care aşteaptă să vadă ce se va întâmpla, precum şi oameni de afaceri optimişti, care se aruncă şi joacă totul pe o carte", a afirmat, ieri, Pogonaru, într-o conferinţă Finmedia.

În opinia preşedintelui AOAR, motorul care ne poate scoate din criză este exportul.

Florin Pogonaru este de părere că ajutoarele de stat şi fondurile structurale trebuie să fie îndreptate spre susţinerea celor care constituie lanţul de subfurnizori pentru economia românească, astfel încât să fie încurajată producţia pentru intern.

Un alt aspect subliniat de Florin Pogonaru este necesitatea de a dimensiona corect diversele tipuri de impozite.

"Dacă avem un CAS prea mare şi o cotă unică scăzută, este firesc ca patronii, în special cei de IMM, să îşi ia dividendele şi să plătească oamenii în cash", a spus preşedintele AOAR.

Acesta mai vede o problemă în ceea ce el numeşte "fiscalizarea nefiscalizabilului".

"Discuţiile despre impozitul forfetar au demonstrat că există domenii de care nimeni nu vrea să se atingă. De pildă, concentrarea terenurilor. Ce se va întâmpla cu fiscalizarea agriculturii, de care depinde dezvoltarea acestui domeniu şi concentrarea terenurilor?", s-a întrebat acesta.

În ceea ce priveşte domeniul bancar, Pogonaru a apreciat că s-au mai echilibrat lucrurile, însă "proporţia de capital străin în domeniul bancar poate deveni o problemă de siguranţă naţională".

"Să vedem dacă băncile vor reîn­cepe creditarea sau vor rostogoli vechile credite, comportament care a dus Japonia într-o criză de 20 de ani. Putem vedea schimbări dramatice în Grecia şi în alte state de care băncile din România sunt dependente. În zona euro, trebuie reglementări unitare, pentru că, altfel, reglementări din Austria sau dintr-o altă ţară pot determina migrarea capitalurilor din România în condiţii legale şi normale", a subliniat Florin Pogonaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb